Skip to main content

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Real News και τον Γιώργο Σιαδήμα

 

Η κυβέρνηση ζήτησε από τη δικαιοσύνη να αναβαθμίσει την έρευνα για να βρεθούν οι ηθικοί αυτουργοί αλλά και οι χρηματοδότες των χούλιγκαν. Έχετε στοιχεία που μπορεί να κατηγορηθούν ακόμα και ως εγκληματική οργάνωση; 

Επιτέλους, έχουμε μια Κυβέρνηση που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ξέρουμε όλοι, ας μην κρυβόμαστε, ότι στο όνομα των ομάδων, υπάρχουν «στρατοί» που διαπράττουν μια σειρά από βαριά κακουργήματα εντός και εκτός γηπέδων. Αν η δράση τους αυτή δεν αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, όλα τα άλλα μέτρα δεν θα έχουν αντίκρισμα και όσες προσπάθειες κι αν γίνουν δεν θα είναι αρκετές. Γι’ αυτό η πιο σημαντική από τις ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα είναι η συγκέντρωση στοιχείων και η αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας. Η εκτελεστική εξουσία δεν θα υποκαταστήσει την δικαστική σε καμία περίπτωση. Το ποιες και πόσες είναι αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, πως λειτουργούν και τι εγκλήματα διαπράττουν θα το ερευνήσει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη. Οι αρμόδιοι Υπουργοί κ.κ. Οικονόμου και Βρούτσης αυτό που είχαν ως καθήκον το έκαναν και θα συνεχίσουν να το πράττουν. Αυτό είναι το πιο καίριο σημείο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Να φτάσουμε στην εξιχνίαση αυτών των σκοτεινών κέντρων για να σπάσουμε ένα απόστημα που «μολύνει» για πολλά χρόνια τον αθλητισμό.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας θα έχουν και συνέχεια αν δεν συμμορφωθούν οι εμπλεκόμενοι; Μπορεί να συνεχιστούν και μετά τις 12 Φεβρουαρίου οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών;        

Ως προς τα γήπεδα, η μεγάλη διαφορά αυτών των ανακοινώσεων είναι ότι δεν μιλάμε απλώς για ένα κλείσιμο γηπέδων για δύο μήνες, αλλά για το γεγονός ότι πλέον για να ανοίξει οποιοδήποτε γήπεδο πρέπει να ικανοποιηθούν κάποιες προϋποθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες φέρουν οι ομάδες. Όποιος τηρήσει τις δεσμεύσεις θα ανοίξει. Ελπίζουμε πως τα μέτρα που ανακοινώσαμε θα προχωρήσουν από τις ΠΑΕ, αν όμως χρειαστεί θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.

Ξέρετε πολλοί είναι αυτοί που έχουν αγοράσει εισιτήριο διαρκείας και δεν πλέον δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα. Τι θα συμβεί με όσους έχουν αγοράσει διαρκείας;

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την οργή των φιλάθλων οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη, αλλά νιώθουμε πολύ καλύτερα με τη συνείδησή μας με το να υποχρεώσουμε τις ομάδες να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές για να γυρίσουμε στα γήπεδα με ασφάλεια. Δηλαδή, ταυτοποίηση των θεατών, για να ξέρει καθένας από μας ποιος κάθεται δίπλα του, ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές ώστε αν κάποιος παρανομήσει με κάποιο τρόπο να εντοπιστεί άμεσα και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η ευθύνη εδώ βαραίνει τις ομάδες. Εκείνες καλούνται να συμμορφωθούν με όσα ορίζει ο νόμος. Αν εγώ γράψω το γιο μου μπάσκετ και το κράτος κάνει έλεγχο, δει ότι το γήπεδο δεν είναι ασφαλές και το κλείσει, εγώ σαν πατέρας δεν θα να «ζητήσω τα ρέστα» απ’ το κράτος που εφάρμοσε το νόμο, αλλά από την αθλητική εγκατάσταση που έχω πληρώσει και δεν καλύπτει τις προδιαγραφές για την ασφάλεια του παιδιού μου και κάθε παιδιού.

Όσον αφορά τα εισιτήρια, η ταυτοπροσωπία πως θα γίνεται για να μπαίνει κάποιος στο γήπεδο; Ποιος θα έχει την ευθύνη;

Αυτό ήταν είναι και θα παραμείνει ευθύνη των ομάδων. Η Αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει, κατά περίπτωση, ελέγχους ασφαλείας στα γήπεδα, αλλά δεν είναι ο ρόλος της να αναλάβει ευθύνες των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Ο έλεγχος της Αστυνομίας αφορά την ασφάλεια των φιλάθλων και όχι την ταυτοπροσωπία τους.

Το βράδυ της Κυριακής ψηφίζεται ο προϋπολογισμός για το 2024. Η ακρίβεια παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Έχετε σχεδιάσει νέα μέτρα στήριξης ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά; 

Το 2024 θα είναι μια χρονιά περαιτέρω αύξησης εισοδημάτων. Κυρίαρχη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η άσκηση μιας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, νέα αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, καθώς και αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων και του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.  Τα μόνιμα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών,, όπως αυτά που ήδη ανέφερα αλλά και η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές κατοικίες, το Youth Pass, η απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων, από το 2024 αγγίζουν το 1,6 δις ετησίως.

Επιπλέον θα δοθούν, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, 352 εκ. ευρώ ως έκτακτες ενισχύσεις μέσα από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας.

Παράλληλα, μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τη μείωση του κενού ΦΠΑ, αλλά και όσων θα εξασφαλιστούν από τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχουμε ως στόχο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που θα διοχετευτούν στην Παιδεία και την Υγεία.

Όσο η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, να μειώνει το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, να προσελκύει επενδύσεις, να αυξάνει τις εξαγωγές της, να μειώνει την ανεργία, να σημειώνει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, να αυξάνει τα δημόσια έσοδα, χωρίς να αυξάνει φόρους, τόσο θα μεγαλώνει ο δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ακόμα καλύτερα εισοδήματα σε όλους τους πολίτες.

Πως αξιολογείτε την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές;

Ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, όχι να σχολιάζει τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Προφανώς παρατηρούμε τις εξελίξεις. Αλλά, τα δύο κόμματα αυτά, το 2019 συγκέντρωναν μαζί δύναμη της τάξης του 40% και τώρα μόλις τείνουν να αγγίξουν το 25%.

Φυσικά και είναι σημαντικό το ποιος θα είναι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι καθένας που έχει πολιτικό λόγο και αξίωμα, είτε είναι δεύτερος, είτε είναι τρίτος, να έχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις να εισφέρει στο δημόσιο διάλογο. Και μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Leave a Reply