Συνέντευξη στην εφημερίδα Political και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου
κ. Μαρινάκη έχουν μεσολαβήσει κάποιες ώρες από την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Ποιες διαφορές θεωρείτε αναδείχθηκαν από τη συζήτηση και αν μου επιτρέπετε ακόμη ένα συναφές ερώτημα ποια είναι τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα χρονιά;
Μετά από 14 χρόνια οικονομικής περιδίνησης, ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίστηκε με την εθνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος, για τον οποίο είχε δεσμευτεί προσωπικά ο Πρωθυπουργός ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και επιτεύχθηκε. Η συγκυρία αυτή, επομένως, γίνεται η πρώτη σελίδα μιας καινούργιας διαδρομής, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθογένειες, μέσα από ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Και διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υλοποίηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την παροχή αξιοπρεπούς υγείας, μιας πιο σύγχρονης παιδείας, μιας ακόμα πιο ισχυρής άμυνας και ασφάλειας, ενός περισσότερο ευέλικτου και ψηφιακού κράτος, αλλά και πιο γρήγορης και αποτελεσματικής Δικαιοσύνης. Ενώ, παράλληλα, η εθνική επιτυχία της αναβάθμισης της οικονομίας είναι η μεγάλη ευκαιρία που δικαιούμαστε για να θωρακίσουμε την κοινωνία με πρόσθετα «αναχώματα» στις έκτακτες δυσκολίες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Αυτό είναι το χρέος μας σε αυτή τη νέα περίοδο, που διανοίγεται μπροστά μας. Να αποκρούσουμε τη λαϊκίστικη καταστροφολογία και την ανέξοδη παροχολογία, που αναδείχτηκε και στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ώστε να μη βρεθεί ποτέ ξανά η χώρα μας σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε την τελευταία δεκαετία. Αλλά με στοχευμένες πολιτικές, κάθε μέρα, βήμα-βήμα, να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τους πολίτες.
Καταγράφεται πάντως ότι στο επίκεντρο και αυτής της δημόσιας συζήτησης βρέθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης η κριτική για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά της οπαδικής βίας. Σε ποιο βαθμό είναι δικαιολογημένη αυτή η κριτική αλλά και οι ευρύτερες αντιδράσεις;
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αντίδραση των πραγματικών φιλάθλων, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε. Ως Πολιτεία, όμως, έχουμε καθήκον να εξασφαλίσουμε ότι όσοι πηγαίνουν στα γήπεδα θα ελέγχονται, θα ξέρουν ποιος κάθεται δίπλα στους φίλους ή τα παιδιά τους και ότι αν κάποιος παρανομήσει, θα αναγνωριστεί και θα έρθει αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι όλοι όσοι αγαπούμε τον αθλητισμό, οι φίλαθλοι, οι αθλητές, τα σωματεία, οι ομάδες, πρέπει να είμαστε στην ίδια σελίδα. Ο εχθρός είναι η βία και όσοι παρανομούν και διαχρονικά μολύνουν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αυτούς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση ανέλαβε μια καίρια πρωτοβουλία για την εξιχνίαση των οπαδικών «στρατών» που στο όνομα μιας ομάδας προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις για να προστατέψουμε τους πραγματικούς φιλάθλους και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν και οι προϋποθέσεις για την ασφαλή επανέναρξη των αγώνων με την παρουσία θεατών θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχουμε ανακοινώσει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν εκατομμύρια φίλαθλοι να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών.
Πάντως η αντιπολίτευση σας φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο με συγκεκριμένη ομάδα. Τι ισχύει;
Το ΄χω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: Οι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Δεν έχουν ούτε χρώμα, ούτε ομάδα. Είναι εγκληματίες και πρέπει να είμαστε όλοι απέναντί τους. Και βεβαίως, αντίστοιχα, όλοι οι φίλαθλοι είναι φίλαθλοι. Δεν υπάρχουν οπαδοί δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Για αυτό, άλλωστε, έχω επισημάνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή όλων των αγώνων του Πρωταθλήματος κεκλεισμένων των θυρών είναι οριζόντια και αφορά ανεξαιρέτως όλες τις ομάδες της Super League και τους αγώνες Κυπέλλου. Από κει και πέρα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνεται η δυνατότητα στο Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να επεκτείνουν αυτή την πρόβλεψη και σε άλλους αγώνες, όλων των αθλημάτων, όταν κρίνεται ότι για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης είναι επικίνδυνο ένας αγώνας να γίνει με θεατές. Αντιλαμβάνομαι, ως φίλαθλος ο ίδιος, το αίσθημα της αδικίας που νιώθουν χιλιάδες άλλοι υποστηρικτές των ομάδων τους. Αλλά αυτή είναι η δική μας συνεισφορά, το κόστος που μας αναλογεί, ώστε τα γήπεδα να ανοίξουν σύντομα ξανά, με ασφάλεια για όλους τους φιλάθλους.
Εάν η αξιολόγηση της 12ης Φεβρουαρίου είναι αρνητική σε ότι αφορά στη συμμόρφωση των ΠΑΕ με το νέο πλαίσιο, τι μέτρα πρέπει να περιμένουμε;
Εμείς θέλουμε σε δύο μήνες να ανοίξουν όλα τα γήπεδα, για πάρα πολλούς λόγους. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνουν από τις ομάδες τα βήματα που απαιτούνται ώστε τα γήπεδα ποδοσφαίρου να ανοίξουν με ασφάλεια. Είναι σαφές, ότι όσες ΠΑΕ συμμορφωθούν με τις συγκεκριμένες, αυστηρές αλλά αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτει η Πολιτεία, τα γήπεδά τους θα ανοίξουν.
Για τη μάχη των ευρωεκλογών ήδη ο Πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Είστε πολύπειρος και γνωρίζετε τους συσχετισμούς τόσο στο εγχώριο όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Που θεωρείτε ότι θα κριθεί αυτή η μάχη και τελικά με τη διατήρηση του σταυρού και της ενιαίας περιφέρειας με τα στάνταρ της εκπροσώπησης στην ευρωβουλή.
Οι προσεχείς ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με την εφαρμογή μιας ιστορικής απόφασης που εισάγεται για πρώτη φορά, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Πρόκειται για μία ιστορική τομή διεύρυνσης και εμβάθυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα μας και πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι να εφαρμοστεί μια μεταρρύθμιση οποία απαντάει πειστικά στο μεγάλο πρόβλημα της αποχής. Η επιστολική ψήφος αποτελεί ένα βαθιά κοινωνικό μέτρο που διευκολύνει συμπολίτες μας που εργάζονται ή σπουδάζουν μακριά απ’ τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων ή υπερήλικες και άτομα με αναπηρία που δυσκολεύονται να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Από κει και πέρα, το στοίχημα της κάλπης, που θα στηθεί σε λίγους μήνες από τώρα, θα είναι σύνθετο: από τη μία πλευρά σκοπός μας είναι να επανεπιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, αναγνωρίζοντας ότι το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων και προκλήσεων φέρνει αποτελέσματα.
Κι από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή στους δύσκολους κοινοτικούς συσχετισμούς.
Και στα δύο ζητούμενα η απάντηση είναι μία: η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Πως βλέπετε τις εξελίξεις στα αριστερά της κυβέρνησης; Θα είναι ένας παράγοντας ισχυροποίησης της Νέας Δημοκρατίας ως κυρίαρχης δύναμης στο πολιτικό σκηνικό; Ή μήπως μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά δημιουργώντας έναν εφησυχασμό; Και ένα συναφές ερώτημα με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο της για να προωθήσει εμπροσθοβαρώς μεταρρυθμίσεις;
Δεν θεωρώ σκόπιμο να σχολιάσω τις εσωτερικές εξελίξεις σε έναν άλλο πολιτικό χώρο. Ούτε, βεβαίως, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση ετεροπροσδιορίζεται από τη δυναμική και –κυρίως- τις αδυναμίες της Αριστεράς. Η Κυβέρνηση αναμετράται καθημερινά με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και αξιολογείται για τα αποτελέσματα της πολιτικής της και το έργο το οποίο παράγεται. Και επομένως, ναι, αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης: Να μετατρέπουμε καθημερινά αυτή την μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών σε δημιουργική δράση για να πετυχαίνουμε περισσότερα αποτελέσματα υπέρ των πολιτών, ακόμα καλύτερα, ακόμα ταχύτερα.
κ. Εκπρόσωπε η τροπολογία των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας δεν έχει γίνει κατανοητή από τον πρώην Πρωθυπουργό που ζητά την απόσυρσή της ή μήπως στην ανάλυση της υπήρξαν σφάλματα, πιθανώς καθυστερήσεις με δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε δικιά σας απάντηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών του περασμένου Σεπτεμβρίου; Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι αυτή η αντίδραση απηχεί τις απόψεις μόνο του κ. Σαμαρά που να δικαιολογεί μια έξτρα μέριμνα από πλευράς σας σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο μιας ονομαστικής ψηφοφορίας;
Δεν θα επιχειρούσα ποτέ να παραστήσω τον ερμηνευτή ενός πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενός πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα του να εκφράζει ο ίδιος, τις διαχρονικές του απόψεις. Δική μας υποχρέωση και δική μας δουλειά είναι να εξηγούμε τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και πώς το κάνουμε και να εξηγούμε τα οφέλη που έχουν οι πρωτοβουλίες μας για τους πολίτες και την κοινωνία. Από κει και πέρα, νομίζω ότι στο δημόσιο διάλογο έχουν αναλυθεί όλες οι πτυχές της τροπολογίας. Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται άπαξ στους παράτυπους μετανάστες που πληρούν πολύ συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, μία άδεια διαμονής για εργασία και μόνο για εργασία. Χωρίς κανένα άλλο δικαίωμα που να παραπέμπει είτε σε «ελληνοποίηση», όπως είναι η ιθαγένεια, είτε σε νομιμοποίηση, που περιλαμβάνει απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ή δικαίωμα επανένωσης. Πρόκειται για ένα δικαίωμα παραμονής στη χώρα για εργασία για συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 30.000 μετανάστες, οι οποίοι ζουν στη χώρα και σήμερα εργάζονται υπό το καθεστώς της μαύρης εργασίας και οι οποίοι πλέον περνούν στο καθεστώς νόμιμης εργασίας, πληρώνοντας τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό σύστημα.