Skip to main content
Άρθρα

Ποιος φοβάται την πρόοδο στην Παιδεία;

By 6 Φεβρουαρίου, 2021No Comments

«Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, όχι στη φύλαξη των ιδρυμάτων, όχι στη νομιμότητα, όχι στο αληθινό άσυλο ιδεών, όχι στην πρόοδο, όχι στην κανονική απρόσκοπτη λειτουργία των ιδρυμάτων, όχι στην ασφάλεια. Ναι στη βία, ναι στο μπάχαλο, ναι στις καταλήψεις και τις καταστροφές».

Αυτά είναι τα αιτήματα όσων βγήκαν στους δρόμους, αγνοώντας τις επιταγές της πολιτείας. Αυτά πρεσβεύουν όσοι αψήφησαν τις οδηγίες των ειδικών και καταπατούν τις θυσίες των Ελλήνων για να διαδηλώσουν με ξεπερασμένα συνθήματα την αντίθεσή τους στην πρόοδο μέσα από μια μεταρρύθμιση που έχει εδώ και δεκαετίες ανάγκη η Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Στο συλλαλητήριο – υγειονομική βόμβα της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε ως επί το πλείστον ανθρώπους που έχουν από χρόνια πάψει να είναι φοιτητές. Όσοι έχτισαν πάνω στην πάλαι ποτέ δράση τους στα αμφιθέατρα μια αντικομφορμιστική καριέρα, διαδήλωσαν για να μείνει στάσιμη η Παιδεία ώστε εκείνοι να μην χάσουν όσα τους συντηρούν πολιτικά. Όχι σε όλα. Χωρίς καμία αντιπρόταση, χωρίς κανένα διάλογο.

«Όχι στην κάρτα εισόδου». Ποιος φοβάται να γίνει στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει σε κάθε Πανεπιστήμιο του κόσμου; Η παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας να γίνονται όλες οι εκδηλώσεις σε χώρους εκτός Πανεπιστημίων, οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων σε ξενοδοχεία για να προφυλαχθούν από εισβολείς τελειώνει εδώ. Υπάρχουν αμέτρητοι χώροι μέσα στα πανεπιστήμια που μένουν αχρησιμοποίητοι επειδή τελούν υπό κατάληψη ή χαρακτηρίζονται από ένα άτυπο και σκιώδες καθεστώς.

«Όχι στη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης». Ποιος διαφωνεί με την παρουσία ή την επέμβαση της Αστυνομίας με τους ίδιους όρους όπως σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας; Οι μόνοι που πρέπει να διαφωνούν είναι όσοι παρανομούν και όσοι τους συγκαλύπτουν. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πια το άβατο που σκεπάζει εγκληματικές ενέργειες. Είναι ένα κομμάτι μιας χώρας κράτους δικαίου στο οποίο οι παράνομες ενέργειες τιμωρούνται όπως θα τιμωρούνταν οπουδήποτε αλλού.

«Την κατάργηση ασύλου δεν τη θέλουν οι φοιτητές, δεν τη θέλει ο λαός». Στο όνομα τίνος μιλούν; Προφανώς, εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό τους. Ούτε ένας στους πέντε φοιτητικούς συλλόγους δεν έλαβε απόφαση για κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια. Κανείς στην κοινωνία δεν ενδιαφέρεται να κυνηγά μαζί τους ανεμόμυλους, αλλά όλοι μιλούν για τα χαμένα εξάμηνα, τις φθορές, τις κλοπές και τα εγκλήματα που συντελούνται στα Πανεπιστήμια

Οι Έλληνες πολίτες ζητούν πραγματική ελευθερία και ουσιαστική ασφάλεια. Ζητούν τα Πανεπιστήμιά μας να πάνε μπροστά. Γι’ αυτό και έδειξαν και δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχονται για να εγκαθιδρύσουν την νομιμότητα στα Πανεπιστήμια και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, ανοίγοντας το δρόμο της προόδου και της εξέλιξης κι αυτό είναι που θέλουν όλοι οι πολίτες.

Παύλος Μαρινάκης

Δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Leave a Reply