Άρθρο στην ειδική έκδοση της εφημερίδας Απογευματινής
Η δύναμη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη σύγχρονη εποχή είναι αναμφισβήτητη και καθοριστική για τη Δημοκρατία. Καθώς τα ΜΜΕ εξελίσσονται, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την πολιτική. Μέσω αυτών, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να αναπτύσσουν απόψεις και να συμμετέχουν ουσιαστικά στη δημοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος των ΜΜΕ έχει δημιουργήσει και νέες προκλήσεις.
Σήμερα, η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας είναι πρωτοφανής. Μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, τα νέα διαδίδονται σε κλάσματα δευτερολέπτου και, συχνά, χωρίς την απαραίτητη επαλήθευση. Αυτή η ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, υπονομεύοντας τη διαφάνεια και την αξιοπιστία που πρέπει να διακρίνουν τη Δημοκρατία. Τα ΜΜΕ πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητα και να τηρούν υψηλά πρότυπα δεοντολογίας, ώστε να μην ενισχύουν την αμφιβολία και τη διχόνοια, αλλά να διασφαλίζουν την ουσιαστική ενημέρωση.
Οφείλουμε, λοιπόν, πάνω απ’ όλα να προστατέψουμε και να διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο το λειτούργημα του δημοσιογράφου, αλλά και να συμβάλλουμε στην ανεξαρτησία των μέσων προστατεύοντας έτσι πάνω απ’ όλα την Δημοκρατία και τους πολίτες. Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της διαφάνειας των ΜΜΕ αλλά και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, κάτι που αναγνωρίστηκε και από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου.
Τα ΜΜΕ έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν τη συμμετοχή και να χτίσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτικούς θεσμούς. Η εξέλιξη της Δημοκρατίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπευθυνότητα όλων μας – πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών – για τη διατήρηση της αλήθειας και της διαφάνειας στο δημόσιο λόγο.