Skip to main content

Συνέντευξη στην εφημερίδα Attica Times με την οικονομική αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη

 

1. Ο πληθωρισμός τροφίμων παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης στην Ελλάδα. Πώς θα διασφαλίσετε ότι αυτή η θετική εξέλιξη θα συνεχιστεί; Ενδέχεται να δούμε και άλλα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Βασική μας προτεραιότητα κ. Γρηγοριάδου είναι όλες οι θετικές ειδήσεις που προκύπτουν από τους οικονομικούς δείκτες για την Ελλάδα, οι καλές αξιολογήσεις από οίκους του εξωτερικού, από την Κομισιόν, από το ΙΕΛΚΑ, να φτάνουν στην τσέπη των πολιτών. Είναι μια δύσκολη άσκηση κι όποιος λέει ότι μπορεί μέσα σε μια ημέρα να εξαφανίσει την ακρίβεια είναι τσαρλατάνος και παίζει με τις αγωνίες των πολιτών.

Με απλά λόγια, τι θέλουμε να κάνουμε; Να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Να δώσουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα στερήθηκε, να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες δουλειές και πιο καλοπληρωμένες. Να μειώσουμε ακόμα περισσότερους φόρους, να αυξήσουμε τους μισθούς, να βρισκόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους της αγοράς, ώστε να επιβάλλουμε μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και να συνεχίσουμε τους εντατικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Αυτό τι αποτέλεσμα θα έχει; Όσο λιγότερους φόρους πληρώνουν οι επιχειρήσεις, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα προσλήψεων θα έχουν και, μάλιστα, με ακόμα καλύτερους μισθούς. Περισσότεροι εργαζόμενοι θα πληρώνουν -όχι αυξημένους φόρους στο κράτος και θα αυξάνονται -όπως, ήδη, συμβαίνει- τα έσοδα που θα διοχετεύονται όπου υπάρχει ανάγκη.

Έχουμε ήδη κάνει πολλές έκτακτες κινήσεις, με πιο πρόσφατη την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μείωση τιμών στο σουπερμάρκετ, που έχουν ενταχθεί 520 κωδικοί με τιμές μειωμένες από 5-24% και θα αυξηθούν κι άλλο. Κι αυτό αποτυπώνεται στις τιμές. Όπως είπε κι ο κ. Θεοδωρικάκος το τελευταίο εξάμηνο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι κάτω από 1% -έχουμε τον μισό πληθωρισμό διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ έχουμε αρνητικό πληθωρισμό μεταξύ 1 και 2 %, το είπατε κι εσείς.

Το ξαναλέω γιατί είναι σημαντικό να ακουστεί. Όσο αποδίδουν οι πολιτικές μας, όσο έχουμε περισσότερα έσοδα θα ρίχνουμε βάρος στη στήριξη της μεσαίας τάξης, χωρίς να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες.

2. Με δεδομένο ότι επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν δυσπιστία προς την κυβέρνηση σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, πώς θα αναστρέψετε αυτή την εικόνα, και γιατί πιστεύετε συμβαίνει αυτό;

Οι πολίτες οφείλουν να ζητούν όλο και περισσότερα από την Κυβέρνηση και ο στόχος μας είναι, χωρίς να τάξουμε πράγματα που δεν επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας, να τα υλοποιούμε και να κάνουμε κάθε μέρα τη ζωή τους καλύτερη. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, να έχουμε ασφαλέστερες γειτονιές, καλύτερες υπηρεσίες υγείας, καλύτερη παιδεία, πιο αποτελεσματική δικαιοσύνη, να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους.

Τα νέα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα που θα ψηφιστούν στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος το 2025 σε σχέση με το 2024, περίπου 1,1 δισ. ευρώ και εστιάζουν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού ζητήματος καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

12 ακόμα φόροι μειώνονται, μετά τους 50 που μειώσαμε ή καταργήσαμε την πρώτη τετραετία κι αυτό θα ελαφρύνει τους πολίτες ακόμα περισσότερο.

Αντιλαμβάνομαι πως μπορεί όταν υπάρχουν προβλήματα στην κοινωνία -και υπάρχουν, δεν είπαμε ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος σε πέντε χρόνια- οι πολίτες μπορεί να δυσπιστούν και να ζητούν γρήγορες και ταχείες λύσεις.

Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε. Ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποφασιστικά.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της, έχει αποδείξει πως αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, αναγνωρίζει τις σαρωτικές παγκόσμιες μεταβολές και θέλει επιτέλους η Ελλάδα να προσεγγίσει – γιατί όχι και να ξεπεράσει- τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα εισοδήματα των πολιτών και την ποιότητα ζωής τους.

Έχουμε κάνει μεγάλα και σημαντικά βήματα, κάτι που αποτυπώνεται κυρίως από το γεγονός ότι, μέσα σε 5,5 χρόνια δημιουργήθηκαν με την πολιτική μας 500.000 θέσεις εργασίας. Σε μια χώρα που ξεριζώθηκε, κατά ένα μεγάλο μέρος της, μια γενιά, η ανεργία των νέων από το 36% το 2019 έχει πάει σήμερα στο 17%.

3. Αναφορικά με το κλείσιμο των 137 στρατοπέδων, ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετέπειτα αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων;

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά και διπλωματικά. Έχουμε ενισχύσει το αξιόμαχο των στρατευμάτων μας, με τα πιο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί ποτέ, αποκτώντας υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα.

Οι συγχωνεύσεις μονάδων γίνονται στο πλαίσιο της Nέας Δομής Δυνάμεων 2024-2035, για την οποία ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Η Νέα Δομή  αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Άμυνας. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για υποστελεχωμένα και μη αναγκαία από επιχειρησιακής πλευράς στρατόπεδα. Για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εξετάζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αξιοποίησή τους προς όφελος είτε των τοπικών κοινωνιών είτε και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 4. Ποιο μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση με την διαγραφή του κ. Σαμαρά; Ποια είναι η εκτίμησή σας σχετικά με το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές τον κ.  Σαμαρά;

Ήταν μια αναπόφευκτη εξέλιξη που δεν χαροποιεί κανέναν. Όσα ειπώθηκαν από τον πρώην Πρωθυπουργό, δεν είχαν προηγούμενο. Ήταν ανοίκειες εκφράσεις και χαρακτηρισμοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά από τη Νέα Δημοκρατία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής και ενωμένη κάτι που αναδείχθηκε από το σύνολο των τοποθετήσεων βουλευτών μας αλλά και κυβερνητικών στελεχών. Η Κ.Ο. της Ν.Δ. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά τα μέλη της Κυβέρνησης, είναι θεματοφύλακες της πολιτικής σταθερότητας που είναι η πιο απαραίτητη, η πιο αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο και να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία της χώρας. Χωρίς τη σταθερότητα δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Και αυτό μας το δείχνουν δύο δεδομένα. Το ένα είναι το ίδιο μας το παρελθόν, γιατί για πολλά χρόνια πληρώσαμε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα από εμπόρους ελπίδας. Και το δεύτερο, είναι ότι είμαστε μέλη μιας Ευρώπης, της Ευρώπης του 2024, όπου πολλές χώρες αναζητούν την σταθερότητα που εμείς έχουμε κατοχυρώσει.

5. Βλέπουμε δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Πώς εκτιμάτε αυτή την εξέλιξη;

Οι δημοσκοπήσεις είναι αναγκαία εργαλεία, βλέπουμε και παρατηρούμε, προφανώς, τα αποτελέσματά τους, γιατί δείχνουν τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών. Αλλά, όπως σας είπα κύριο μέλημά μας είναι η διατήρηση της σταθερότητας αυτή τη στιγμή και η πρόοδος του έργου μας προς όφελος των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη προς το παρόν τουλάχιστον, το μόνο που έχει δείξει είναι μια εμμονή στο όχι σε όλα και το κυριότερο χωρίς σοβαρή αντιπρόταση. Αν ο σκοπός τους είναι απλώς να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ στη Θέση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά η χώρα δεν χρειάζεται πλέον λεφτόδεντρα άλλου χρώματος.

Δεν γίνεται, μετά από τόσα χρόνια, να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε βασικά, ουσιώδη για τους πολίτες ζητήματα: στην επιστολική ψήφο, τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, την επιτάχυνση των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για τους πολίτες.

Περάσαμε δύσκολα κ. Γρηγοριάδου και οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ακούν από την αντιπολίτευση «η κυβέρνηση είναι κακή, εμείς θα τα κάνουμε καλύτερα». Οι πολίτες ρωτάνε: «Πώς;», «Πού θα βρεθούν τα χρήματα;», «Τι θα αλλάξει στη ζωή μας;». Και σε αυτά το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη ακόμα δεν έχει καταφέρει να δώσει απαντήσεις.

Θα χρειαστεί να το κάνει κάποια στιγμή γιατί -ευτυχώς- πλέον, υποχρεωτικά θα κοστολογηθούν τα προγράμματα των κομμάτων. Τότε λοιπόν, το 2027, οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν με δεδομένα και όχι θεωρίες και ευχάριστα λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Leave a Reply