Skip to main content

Συνέντευξη στο mononews.gr με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λευκωσία με αφορμή την μαύρη επέτειο από τον Αττίλα. Θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για το Κυπριακό;

Aκριβώς 50 χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα, που προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου, με χιλιάδες νεκρούς, πρόσφυγες και αγνοούμενους τα τραύματα στην εθνική συλλογική συνείδηση παραμένουν ανοιχτά και το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου προκειμένου μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, να διατυπώσουν την διαχρονική θέση Ελλάδας και Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού. Και η θέση αυτή, είναι ότι παραμένουμε αυστηρά προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η εκδήλωση θα είναι συγκινησιακά φορτισμένη, όπως αντιλαμβάνεστε, με ιδιαίτερο συμβολισμό και στόχος είναι να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση ένα διπλό μήνυμα: Ότι Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν χέρι-χέρι, όπως όλα αυτά τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στο νησί, με πλήρη ταύτιση απόψεων. Και πως μισός αιώνας πια, είναι πάρα πολύς χρόνος για να παραμένει η Κύπρος η τελευταία διχοτομημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Εξάλλου, πριν λίγες ώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε προς τον γ.γ. του ΟΗΕ τον οποίο συνάντησε στη Νέα Υόρκη, ότι συνιστά μη αποδεκτή κατάσταση, το γεγονός ότι η Κύπρος 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 παραμένει διαιρεμένη και τόνισε πως πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς καμία απόκλιση.

Αναμένουμε τις προτάσεις της προσωπικής απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες για το Κυπριακό ώστε να δούμε εάν υπάρχει κοινός τόπος για επανέναρξη των συνομιλιών. Εμείς κάνουμε την επιβεβλημένη προσπάθεια για να κλείσει επιτέλους αυτή η χαίνουσα πληγή του ελληνισμού. Παρουσιάζεται μία ευκαιρία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις δύο πλευρές, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα προκριθεί, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Είμαστε ξεκάθαροι: Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο δύο κρατών.

Θα βάλουμε φρένο στις διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομική ενίσχυση της αν συνεχίσει η γείτονα να προκαλεί;

Είναι από τις περιπτώσεις που δικαιώνεται απολύτως η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο ως αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργού. Γιατί το λέω και γιατί είναι σημαντικό να καταγραφεί; Όπως θυμάστε, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο ίδιος και συνολικά η ΝΔ είχαμε καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Πέραν των πολλών επιμέρους λόγων που διαφωνούσαμε, είχαμε πει ότι αυτή η Συμφωνία δημιουργούσε ένα τετελεσμένο με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι εφόσον ψηφιστεί και κυρωθεί, θα έχει ισχύ μεγαλύτερη από έναν απλό νόμο.

Στη συνέχεια, μετά τις πρώτες προκλητικές δηλώσεις της Προέδρου της Β. Μακεδονίας και στη συνέχεια και του Πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση μας ζητούσε να κυρώσουμε όλα τα Μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσά τους και αυτό το οποίο αφορά στην ευρωπαϊκή, ενταξιακή προοπτική της Β. Μακεδονίας. Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει ευθέως ότι συνειδητά δεν τα ψηφίζουμε για να μην απωλέσουμε και αυτό το διαπραγματευτικό μας όπλο. Και τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο μήνες να μας πει να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή είναι η αντιπολίτευση που έχουμε, δυστυχώς. Ανερμάτιστη, επιφανειακή, επιπόλαιη.

Στο δια ταύτα, το μήνυμα που στέλνουμε ως κυβέρνηση στους γείτονές μας είναι ότι αν θέλουν να μιλάνε για Ευρώπη, τότε πρέπει να αλλάξουν ρότα. Η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας είναι erga omnes και οφείλουν να σεβαστούν τις υπογραφές τους. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε, στην ίδια πρόταση Ευρώπη και Β. Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική. Τελεία και παύλα. Ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, θα πράξουμε ό,τι πρέπει να πράξουμε. Και «όπλα» διαθέτουμε και το διεθνές δίκαιο και συμμαχίες με το μέρος μας. Είδατε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν τη γείτονα χώρα να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα στοιχειώδη της Συμφωνίας. Ας το πράξουν και εδώ είμαστε. Αρκεί να θυμούνται ότι ο δρόμος της Β. Μακεδονίας για την Ευρώπη, περνά από την Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την Attica bank κάνοντας λόγο για τραπεζικό λαϊκισμό. Τι λέτε;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και πολύ άργησε – έβγαλε επιτέλους τον Βαρουφάκη που κρύβει μέσα του.   Αλλά αυτό δεν μας εκπλήσσει. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι  μιλάει για μία συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμα κλείσει και δεν έχει ανακοινωθεί. Και έχει βγάλει δεν ξέρω πόσες ανακοινώσεις, για κάτι το οποίο ακόμα δεν το έχει δει. Ας το κρατήσουμε αυτό γιατί δείχνει την ποιότητα αντιπολιτευτικού λόγου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιμέναμε πάντως να έχει διδαχθεί, έστω κάποια, πράγματα από το τραγικό κυβερνητικό του παρελθόν. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί. Γιατί, η τελευταία φορά που ασχολήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες ήταν όταν έκλεισαν τις τράπεζες. Τώρα τους έπιασε ο πόνος; Και μάλιστα μια και θέτουν το θέμα της Attica Bank, δεν θα ξεχάσουμε ότι επρόκειτο για την ΣΥΡΙΖΑ Bank που την οδήγησαν με τους χειρισμούς τους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σε ζημίες 80 εκατομμυρίων.

Αλλά να πάμε και επί των συγκεκριμένων. Η Τράπεζα Αττικής έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θα πτωχεύσει. Και λέω με ίδια κεφάλαια γιατί είναι πασίγνωστο πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DGCOM) και ο μόνιμος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών (SSM) δεν επιτρέπουν πλέον ανακεφαλαιοποίηση τράπεζας με μόνο κρατικά χρήματα. Όπως επίσης δεν επιτρέπεται η διάσωση τραπεζών με bail out όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως το Δημόσιο θα χάσει από αυτή τη συμφωνία αφού θα έχει μικρότερο ποσοστό στο νέο σχήμα.

Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε συμφωνία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον. Θα δείτε πως όταν ανακοινωθεί θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και των καταθετών και του τραπεζικού συστήματος, φυσικά με όρους διαφάνειας. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ας συνεννοηθούν μεταξύ τους. Θέλουν τον 5ο τραπεζικό πυλώνα, όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος ή ο κ. Νίκος Παππάς είναι εκτός γραμμής Κασσελάκη; Θέλουν να «σκάσουν» δύο τράπεζες και να φορτωθεί πολλά δισ. το κράτος, άρα ο Ελληνας φορολογούμενος; Υπάρχει κάποια αντιπρόταση; Προφανώς όχι. Υπάρχει μόνο ένας φθηνός λαϊκισμός που μας έφτασε στο χείλος του γκρεμού.

Θα προχωρήσει η επίταξη των γιατρών που προωθεί το υπουργείο Υγείας για να καλύψει κενά που σε νησιωτικές περιοχές;

Η κυβέρνηση τρέφει απεριόριστο σεβασμό στους γιατρούς και νοσηλευτές, που έδωσαν και δίνουν καθημερινά την ψυχή τους ασκώντας το λειτούργημά τους. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Γι’ αυτό και έχουμε κάνει και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε το παν για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες αλλά και των συνθηκών που βιώνει ο ιατρικός κόσμος. Θυμίζω, έχουμε ήδη αυξήσει κατά 10% το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ και ακόμη 20% σε συγκεκριμένες ειδικότητες ή σε ζητήματα εφημεριών, έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ, ανακαινίζουμε πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 Κέντρα Υγείας. Αρκούν; Ασφαλώς και όχι και έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε σε συνάρτηση πάντα με τα δημόσια οικονομικά μας.

Επί του συγκεκριμένου τώρα. Πόσα ρεπορτάζ ακούμε και διαβάζουμε επί δεκαετίες για ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε νησιωτικές περιοχές; Ελλείψεις ορατές σε όλους μας. Αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις αρνήθηκε, αλλά για πρώτη φορά επιχειρεί να τις καλύψει στο μέτρο του δυνατού. Προκηρύχθηκαν λοιπόν μια σειρά από θέσεις, κυρίως παθολογικών ειδικοτήτων, με μάλιστα ελκυστικά κίνητρα, πολύ αυξημένων αποδοχών. Στην Σαντορίνη για παράδειγμα, οι αποδοχές είναι 5.000-5.200 ευρώ, καθαρά, τον μήνα, ενώ διατίθεται και σπίτι από τον Δήμο. Βλέπετε λοιπόν, ότι το υπουργείο Υγείας αξιοποιεί και εξαντλεί όποια περιθώρια υπάρχουν μισθολογικά για να στηρίξει τους γιατρούς σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως την νησιωτικότητα ή την χιλιομετρική απόσταση.

Παρόλα αυτά επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις θέσεων, βγαίνουν άγονες ακόμη και 5 ή 6 φορές, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο σε κάποιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, προσπαθεί το Υπουργείο να βρει μια προσωρινή λύση. Μιλάμε ουσιαστικά για δύο εφημερίες τον μήνα από κάποιους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να μην κλείσουν νοσοκομεία και κλινικές. Ζητάμε δηλαδή από τους γιατρούς να βάλουν «πλάτη» στο ΕΣΥ και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Επαναλαμβάνω, μιλάμε για προσωρινή λύση, γιατί η μόνιμη θέλει χρόνο, ώστε να βελτιώσουμε το ΕΣΥ και να το κάνουμε πιο ελκυστικό για τους πολίτες αλλά και για το νοσηλευτικό προσωπικό στο σύνολό του. Και προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν των αυξήσεων των αποδοχών τους – στο μέτρο του εφικτού – αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, δίνουμε τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ ώστε η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ να είναι περισσότερο οικονομικά ελκυστική και να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα από το ιατρείο τους.

Leave a Reply