Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS της Κυριακής με τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο
Ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μετά τις Ευρωεκλογές;
Να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει απ’ την πρώτη μέρα και έχει εντείνει εδώ και έναν χρόνο. Εμείς θέλουμε την Κυριακή το βράδυ να επαναβεβαιωθεί η σταθερότητα στη χώρα. Μια σταθερότητα που δεν μεταφράζεται σε στασιμότητα, αλλά σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών. Η αντιπολίτευση με τον τοξικό της λόγο και το ενιαίο σύνθημά της «να πέσει η Κυβέρνηση», προσδοκά ένα όχι καλό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία, το οποίο θα χρησιμοποιεί σε κάθε ευκαιρία για να λέει πως η Κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση. Το έχει αποδείξει, άλλωστε με τη στάση της, πως δεν την ενδιαφέρουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά μόνο η στείρα αντιπαράθεση σε κάθε αλλαγή.
Μέσα σε έναν χρόνο νομοθετήσαμε τον αξιοκρατικό τρόπο διορισμού διοικήσεων στο δημόσιο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, την επιστολική ψήφο, τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τους ελέγχους στις παραλίες, την αυστηροποίηση για την αυθαίρετη δόμηση, τον δικαστικό χάρτη. Σε όλα η αντιπολίτευση ήταν απέναντι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό βαραίνει τους ίδιους. Η Κυβέρνηση αυτό που θα κάνει είναι τα τρία επόμενα χρόνια, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, να συνεχίσει τις μεγάλες τομές προς όφελος των πολιτών.
Προ ημερών ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;
Να σας θυμίσω πως έχουμε ήδη διαθέσει 2,3 δις ευρώ σε προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, όπως το «Σπίτι μου», το «Ανακαινίζω- Νοικιάζω», τα προγράμματα στέγασης για άστεγους συμπολίτες μας, η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. Σύντομα θα παρουσιάσουμε και νέες πρωτοβουλίες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός. Τρεις είναι για μας οι στόχοι στο ζήτημα της στέγης, που ειδικά για τις νέες οικογένειες έχει σημαντικές προεκτάσεις και στο κομμάτι του δημογραφικού ζητήματος.
Και επειδή το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλω να τονίσω ότι έχουμε αυξήσει το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά, έχουμε δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που είναι γονείς, διευρύναμε το επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, το οποίο 830 ευρώ για 9 μήνες, αυξήσαμε το επίδομα γέννας, αυξήσαμε άδειες μητρότητας και πατρότητας. Όλα αυτά δεν λύνουν δια μαγείας ένα πρόβλημα αλλά είναι σημαντικά για μια οικογένεια.
Στοχεύουμε, λοιπόν, στην επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διευρυμένα ηλικιακά και οικονομικά κριτήρια, στην παροχή κινήτρων στους γονείς για να μπορέσουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους και στις στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μείωση των ενοικίων -ειδικά στα αστικά κέντρα.
Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός αποκρούει με συνέπεια τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για κατάργηση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, αισθάνεστε πως έχετε εξαντλήσει όλα τα όπλα στον αγώνα κατά της ακρίβειας; Τι παραπάνω μπορείτε να κάνετε;
Λάβαμε μια σειρά από μέτρα για την ακρίβεια. Και σε επίπεδο παρεμβάσεων στην αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής 5%, το market pass. Αυξήσαμε τους ελέγχους στην αγορά, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα όπου διαπιστώσαμε παραβάσεις και κυρίως αυξήσαμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα εισοδήματα όλων των Ελλήνων. Γιατί αυτή είναι η λύση που θα αποδώσει μόνιμα όταν η εισαγόμενη ακρίβεια υποχωρήσει.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη τετραετία έχει καταργήσει ή μειώσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές, μονιμοποιήσαμε και φέτος ορισμένους προσωρινά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αυξήσαμε το αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά. Το κάνουμε με συνέπεια και θα το συνεχίσουμε. Αλλά πάντοτε με δυο προϋποθέσεις: να το αντέχουμε δημοσιονομικά και να είμαστε βέβαιοι ότι όποιο μέτρο λάβουμε θα φτάσει στον καταναλωτή. Η ακρίβεια είναι το νούμερο 1 πρόβλημα, αλλά απαιτεί σοβαρές και αποδοτικές λύσεις και όχι μαγικές συνταγές που οδηγούν είτε σε κωλοτούμπα είτε σε χρεοκοπία, είτε καμία φορά και στα δύο όπως έγινε το 2015.
Κοιτάζοντας πίσω την προεκλογική περίοδο θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με κόμματα της αντιπολίτευσης για ζητήματα όπως η επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ή για την εκλογή της ΠτΔ και εάν ναι με ποια συγκεκριμένα;
Εμείς είμαστε εδώ. Και έχουμε αποδείξει παγίως με τη στάση μας ότι επιδιώκουμε τη σύγκλιση και όχι τη σύγκρουση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και τη χώρα. Αλλά, δυστυχώς, μερικές φορές, πέφτουμε σε τοίχους χτισμένους από ιδεοληψίες, δήθεν προοδευτισμού. Μέσα σε ένα χρόνο νομοθετήσαμε στο κοινοβούλιο μια σειρά από εμβληματικά νομοσχέδια. Τα οποία ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, που θέλει να γίνει μια αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να εκπροσωπήσει τους προοδευτικούς πολίτες, στάθηκε απέναντι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, στον δικαστικό χάρτη. Για λόγους οικονομίας χρόνου δεν θα αναφέρω μία προς μία τις περιπτώσεις που το ΠΑΣΟΚ φάνηκε ανακόλουθο ως προς την εικόνα που προσπαθεί να προβάλει. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να αποτελεί όχι μια προοδευτική δύναμη, αλλά μια πράσινη σκιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντοτε περιμένουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση. Μόνο καλό θα κάνει στη χώρα κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει.
Η νέα ηγεσία των Σκοπίων επιμένει να αθετεί βασικές πρόνοιες της συμφωνίας των Πρεσπών. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση εν όψει της Ευρωπαικής Συνόδου Κορυφής στα τέλη του μήνα και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουλίου;
Είχαμε εξ΄ αρχής ως παράταξη διαφωνήσει με την Συμφωνία των Πρεσπών και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός, τότε, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει πως αν ψηφιστεί θα πρέπει και να κυρωθεί.
Η διάθεση του VMRO να αμφισβητήσει στην πράξη τη μία και ενιαία ονομασία όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ο ίδιος θα θέσει το ζήτημα στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ. Άλλωστε δεν είμαστε μόνοι μας. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ λένε το ίδιο πράγμα.
Οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν πως ο ευρωπαϊκός τους δρόμος περνά μέσα από την Ελλάδα.
Παρά την εν εξελίξει ελληνοτουρκική επαναπροσέγγιση, η τουρκική ηγεσία επιμένει στην αναθεωρητική ατζέντα και μάλιστα εντάσσει τη Γαλάζια πατρίδα στα σχολικά εγχειρίδια. Σε αυτό το πλαίσιο, πως μπορούμε να αισιοδοξούμε για συζήτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο επόμενο ραντεβού κορυφής το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη;
Από τον διάλογο μόνο να κερδίσουμε μπορούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και μήνες έχουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Δεν είμαστε αφελείς και αξιολογούμε κάθε κίνηση. Μέχρι την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Και σε καμία περίπτωση, το κάνω σαφές, δεν υποχωρούμε, ούτε καν συζητάμε τα ζητήματα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ανασχηματισμός μετά τις Ευρωεκλογές ή εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης; Υπάρχουν τομείς κυβερνητικής πολιτικής, που χρήζουν βελτίωσης;
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στόχος μας να γίνουμε Ευρώπη σε όλα. Και σε πολλά πράγματα το έχουμε ήδη καταφέρει. Το gov.gr, η απονομή των συντάξεων στην ώρα τους, η επιστολική ψήφος, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, το ψηφιακό Σχολείο, οι διαδραστικοί πίνακες, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, οι επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων. Όλα αυτά είναι Ευρώπη. Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά όλοι μαζί θα τον διανύσουμε. Στα περί ανασχηματισμού, τώρα, δεν θα σας εκπλήξω αλλά, καθώς μια τέτοια απόφαση είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού, δεν έχω κάτι να σας πω.