Skip to main content

Συνέντευξη στην εφημερίδα REAL NEWS της Κυριακής με τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο

Μπορεί η κυβέρνηση να βγήκε αλώβητη από την κοινοβουλευτική δοκιμασία της πρότασης δυσπιστίας εις βάρος της, αλλά στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαίνεται πως κυριαρχεί η αίσθηση περί κυβερνητικής συγκάλυψης. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτήν την εξέλιξη;

Χαρακτηρίσαμε από την πρώτη στιγμή ως καλοδεχούμενη την πρόταση δυσπιστίας. Και δικαιωθήκαμε. Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε κάθε αιτίαση με στοιχεία, μακριά από λαϊκισμούς. Το αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης που απελπισμένα προσπάθησε η αντιπολίτευση, να συντηρήσει κατέρρευσε.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής – παραιτήθηκε από την πρώτη στιγμή, πράγμα σπάνιο για τα πολιτικά ήθη άλλων κομμάτων, αναλαμβάνοντας τις πολιτικές ευθύνες – δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν κρύβεται πίσω από καμία ασυλία. Όλοι στις ομιλίες μας – και ο Πρωθυπουργός κλείνοντας – θέσαμε πάρα πολλές φορές και επίμονα το ερώτημα προς την αντιπολίτευση: Γιατί δεν διατυπώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Καμία απάντηση.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση, απέδειξε ότι δεν διστάζει, προκειμένου να επηρεάσει την κοινή γνώμη να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις με fake news, θεωρίες συνωμοσίας και ξεδιάντροπα ψέματα. Οι πολίτες είδαν, άκουσαν, σύγκριναν. Σε κάθε περίπτωση τον λόγο για όλα τον έχει η Δικαιοσύνη.

Ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου; Οι παραιτήσεις τους θα πυροδοτήσουν ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό;

Αυτό που μπορώ να σας ξεκαθαρίσω, είναι ότι δεν επίκειται ανασχηματισμός. Από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες αποφάσεις είναι αποφάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Θέλω να πω το εξής: Οι κ.κ. Μπρατάκος και Παπασταύρου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Και αν μου επιτρέπετε, μια αναφορά με προσωπικό τόνο ειδικά για τον κ. Μπρατάκο: είναι απ’ τους ανθρώπους που μαζί δώσαμε πολλές μάχες και στην ΝΔ στο πλευρό του Πρωθυπουργού με ιστορικής σημασίας αποτελέσματα. Οι λέξεις ευθύνη και παραίτηση για άλλα κόμματα που «καμαρώνουν» στην πρώτη γραμμή, αμετάκλητα καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη είναι άγνωστες.

Ο ισχυρισμός από την πλευρά σας περί σύμπλευσης ενός πολιτικού αρχηγού με συγκεκριμένα εκδοτικά συμφέροντα, εν προκειμένω του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι πολύ σοβαρός και διερωτώμαι εάν έχετε στοιχεία για μία τέτοια κατηγορία;

Πλέον ενώσαμε όλα τα κομμάτια του παζλ. Τώρα έχουμε την πλήρη εικόνα. Η προσυνεννόηση που είπε ο κ. Παππάς, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» και η πρόταση δυσπιστίας του πρόθυμου κ. Ανδρουλάκη. Ομολόγησαν ότι η αντιπολίτευση- που υποτίθεται πως βγήκε μπροστά για το δίκαιο των συγγενών των θυμάτων- βρήκε ως ευκαιρία τον πόνο τους προκειμένου να αναστήσει παρασκηνιακά ένα πολιτικό παιχνίδι. Κοινώς, εκεί που η τυμβωρυχία συναντά τις υπόγειες συνεννοήσεις.

Απεδείχθη περίτρανα ότι δεν τους νοιάζουν ούτε τα θύματα της τραγωδίας, που υποκριτικά επικαλούνται, ούτε η αποκάλυψη της αλήθειας.

Εμείς θέσαμε ερωτήσεις, αλλά απαντήσεις δεν πήραμε. Μόνο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση για τα πάντα, από το ότι είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία, ότι υπονομεύει το κράτος δικαίου ή ότι έφερε έναν αντισυνταγματικό νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή, για τίποτε από αυτά δεν «σκέφτηκε» να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Ξαφνικά», όμως, είδε το φως το αληθινό παραμονές του Ευαγγελισμού διαβάζοντας ένα δημοσίευμα που κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι οδηγεί στο συμπέρασμα της παραπλάνησης της κοινής γνώμης ή της αλλοίωσης της έρευνας της Δικαιοσύνης. Ποιον, άραγε, νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Εκτιμάτε πως η συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με πιο πολιτικά χαρακτηριστικά; Σας ανησυχεί μία τέτοια εξέλιξη;

Η αλήθεια είναι ότι κυρίως πρέπει να ανησυχεί τους ίδιους η πλήρης ταύτιση σε επίπεδο ρητορικής και επιχειρημάτων, που βασίζονται κυρίως σε θεωρίες συνωμοσίας των άκρων, από την Αριστερά μέχρι την άκρα Δεξιά. Εμάς, μας ενδιαφέρει να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Αυτό είναι το καθήκον μας.

Ωστόσο, για να κάνουμε και την αυτοκριτική μας, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα έπρεπε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και σεβασμό στη σοβαρότητα της υπόθεσης, στην μνήμη των νεκρών και στον πόνο των συγγενών, να απαντάμε σε θεωρίες συνωμοσίας και τη χυδαία προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ώστε να μην αφήνουμε περιθώρια αμφισβήτησης. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε να απαντήσουμε, με πρώτο τον Πρωθυπουργό. Αυτό έπρεπε, όμως, να γίνει εν συνόλω. Και χωρίς φόβο να ειπωθεί η αλήθεια, υπό το βάρος της τεχνητής έντασης που δημιούργησαν τα κόμματα του μετώπου της τυμβωρυχίας.

Παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, η ακρίβεια στο ράφι αντέχει. Θα υπάρξουν και νέα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση;

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και τους πολίτες. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε η τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830€. Ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν 650€ το 2019, συνολικά, δηλαδή,έχει αυξηθεί κατά 27,7% φέρνοντας την Ελλάδα στην 11ηθέση μέσα στις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι τώρα, κερδίζουν 4 μισθούς σε ετήσια βάση και το κατώτατο ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 37,07€. Οι 4 αυξήσεις του κατώτατου μισθού υπερκαλύπτουν την αύξηση του πληθωρισμού:

Από το 2019 μέχρι το τέλος του 2024 σωρευτικά ο πληθωρισμός θα είναι 16,5% και η μεταβολή στον κατώτατο μισθό είναι 27,7% σε μικτή και 28,9% σε καθαρή βάση. Αυτή η αύξηση, δεν αφορά μόνο τους 560.000 εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά συμπαρασύρει και άλλα 18 επιδόματα – όπως το επίδομα ανεργίας που αυξάνεται 6%, ή το επίδομα μητρότητας που επεκτάθηκε και στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες χιλιάδωνπολιτών.

Επιπλέον, ο μέσος μισθός έφτασε τα 1.251€ από 1.046 το 2019. Παραμένει στόχος μας να φτάσει ο μέσοςμισθός στα 1.500€ και ο κατώτατος στα 950 το 2027, όπως έχουμε δεσμευτεί.

Στη μάχη κατά της ακρίβειας αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο όπλο: Εκτός από αυξήσεις συντάξεων και ξεπάγωμα τριετιών κάναμε στοχευμένες παρεμβάσεις, που έχουν αποδώσει σε ένα βαθμό: η μείωση στο βρεφικό γάλα του οποίου οι τιμές μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 15%, το καλάθι του νοικοκυριού, η μόνιμη μείωση τιμής, η έκτακτη στήριξη όπως έγινε τον Δεκέμβριο στους ευάλωτους συμπολίτες μας με πάνω από 700 εκατ€. Και φυσικά τα τιμολόγια ρεύματος, όπου η μείωση τιμών που επετεύχθη έφτασε το 35%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια αύξησης την ΕΕστο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ, ο ίδιος δείκτης στην ΕΕ, έμεινε στάσιμος. Συνολικά, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της ΕΕ.

Όλα αυτά είναι δείγματα ότι θα κερδίσουμε και τη μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας, που επιμένει.

Ανησυχείτε για τις διαρροές, που δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται πως έχει η Νέα Δημοκρατία προς κόμματα και σχηματισμούς προς τα δεξιά σας; Πως σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε εν όψει Ευρωεκλογών;

Στους πατριώτες της φακής, εμείς απαντάμε με πολιτικές που αναβαθμίζουν τη χώρα. Από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε δύσκολα χρόνια αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων, έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα διεθνώς σε επίπεδο οικονομικό, όπως αποτυπώνεται και από την επενδυτική βαθμίδα αλλά και τα σχόλια ξένων ηγετών, ΜΜΕ και επενδυτικών οίκων, όσο και γεωπολιτικό. Ξαναφέραμε την Ελλάδα διπλωματικά στη θέση που της αξίζει, θωρακίσαμε την άμυνα και τα σύνορα της χώρας, μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές. Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι, έχει σύνορα.

Παράλληλα, κάναμε σημαντικά βήματα για να επανέλθει η αίσθηση της ασφάλειας στον πολίτη και ξεκινώ από την μεγαλύτερη ίσως, εκκρεμότητα, της ασφάλειας των Πανεπιστημίων: Επιτέλους, γίνονται επιχειρήσεις, εκκενώνονται καταλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγούνται στη Δικαιοσύνη με αυστηρότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, 1.766 αστυνομικοί επέστρεψαν σε μάχιμες υπηρεσίες, στους δρόμους και στις γειτονιές σε όλη τη χώρα.

Θεσπίσαμε αυστηρότερες διατάξεις με αυτονόητες παρεμβάσεις για αδικήματα που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλημμελήματα. Είναι μια καθημερινή άσκηση και ένα διαρκές στοίχημα αυτό. Για να φανούν αποτελέσματα χρειάζεται επιμονή, συνοχή και εντατικοποίηση των προσπαθειών. Αλλά εμείς, είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και στην ατζέντα της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να παριστάνει τον εκπρόσωπο αυτού του χώρου, ενώ συμπράττει με την αριστερά και την άκρα αριστερά, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με εκείνους, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

Πώς ερμηνεύετε τις προκλητικές εσχάτως δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν; Θεωρείτε πως η περίοδος των ήρεμων νερών στο Αιγαίο φθάνει στο τέλος της;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις, όχι με δική μας ευθύνη. Εμείς είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στον ειλικρινή διάλογο των δύο χωρών, ως μόνο μέσο επίλυσης των εντάσεων και των διαφορών. Σε αυτή την φάση διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας – και ελπίζουμε να διατηρηθεί. Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, είμαστε σε επαγρύπνηση και όπως οφείλουμε, προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και την θωρακίζουμε, χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Παύλος Μαρινάκης

Leave a Reply