Skip to main content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής με τη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη

 

Κ.Υπουργέ, μπορεί η οικονομία να αντέξει νέο κύμα ακρίβειας που ενδεχομένως προκύψει από την παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή; Υπάρχουν επιπλέον εργαλεία στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης;

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους – όπως στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ – ότι απαιτείται προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια περιφερειακή σύγκρουση. Από εκεί και πέρα, η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και η αναπτυξιακή της δυναμική επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα στοιχεία και τους αριθμούς που είναι αδιάψευστοι. Κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς οργανισμοί, όπως η Eurostat, δεν παύουν να αναγνωρίζουν την εκτίναξη της χώρας που από «παρίας» στην ΕΕ, μέσα σε μόλις 5 χρόνια μετατράπηκε σε χώρα αναφοράς για το μίνι οικονομικό θαύμα που πέτυχε.

Μόλις την Τρίτη που πέρασε, το ΔΝΤ, στις εαρινές του προβλέψεις, μίλησε για ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα, ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωζώνης, για πληθωρισμό στο 2,7% και για πτώση της ανεργίας σε ποσοστά κάτω του 10%.

Ακριβώς γι’ αυτό, επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τις μειώσεις φόρων, τις έκτακτες ενισχύσεις προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Μόλις πριν λίγες μέρες άνοιξε, για παράδειγμα, η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που επεκτάθηκε για πρώτη φορά στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, οι οποίες θα λαμβάνουν για 9 μήνες επίδομα 830 ευρώ, ίσο με τον κατώτατο μισθό. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι γιατί η εισαγόμενη ακρίβεια είναι εδώ, ενώ καραδοκούν διαρκώς απροσδόκητες εξωγενείς κρίσεις. Αλλά με σχέδιο, επιμονή και δουλειά, θα τα καταφέρουμε. Όσο υπάρχει ανάγκη και προκύπτουν έκτακτες συνθήκες, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες με σεβασμό πάντοτε στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και την δημοσιονομική σταθερότητα.

Ποιος είναι ο πήχης για τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες ευρωεκλογές και ποιο μήνυμα επιθυμείτε να εκπέμψουν τα αποτελέσματά τους;

Ο πήχης και το μήνυμα που φιλοδοξούμε να εκπέμψουν οι πολίτες στις κάλπες της 9ης Ιουνίου είναι ένα: Να μην αμφισβητηθεί η σταθερότητα στη χώρα, ώστε να συνεχίσουμε την μεταρρυθμιστική ορμή μας αυτή την, καθοριστική, δεύτερη τετραετία.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι και οι ευρωεκλογές είναι εθνικές κάλπες. Ό,τι ψηφίζεις για τις Βρυξέλλες έχει επίπτωση στην Ελλάδα. Είτε αφορά σε πολιτικές και νομοθεσία, είτε αφορά σε πολιτικό αντίκτυπο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπραγματεύτηκαν σκληρά και έφεραν 36 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 36δις που διοχετεύονται σε σημαντικά αναπτυξιακά έργα, για την υγεία, την παιδεία, την πράσινη μετάβαση. Τώρα, μπροστά μας έχουμε τα νέα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Ενώ από την άλλη μεριά έχουμε κόμματα που δια των αντιπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο, έφτασαν στο σημείο να αιτηθούν τον περιορισμό των χρημάτων που δίνονται στην Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι, στη Βουλή των Ελλήνων δεν υπερψήφισαν για να πάρει η χώρα μας χρήματα από το ΤΑΑ για προγράμματα προληπτικών εξετάσεων κατά του καρκίνου, για την πολιτική προστασία, για ανακαινίσεις νοσοκομείων. Το μήνυμα είναι ένα: μήνυμα σταθερότητας η οποία δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία της χώρας με βασικό στόχο να γίνουμε «Ευρώπη» σε όλα.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη, πως απαντάτε στις ενστάσεις ότι υπάρχει ο κίνδυνος το ζήτημα να χάσει την ευρωπαϊκή του διάσταση επηρεάζοντας ταυτόχρονα τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία;

Ίσα-ίσα, το αντίθετο. Ο Φρέντυ Μπελέρης συμβολίζει έναν άνθρωπο στην περίπτωση του οποίου παραβιάστηκε το Κράτος Δικαίου, το τεκμήριο αθωότητας.
Είναι σαφές ότι το θέμα Μπελέρη, είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό και όχι διμερές. Και αυτό γιατί άπτεται θεμελιωδών ευρωπαϊκών δικαιωμάτων και αξιών, ο πυρήνας του είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και ο σεβασμός του κράτος δικαίου, είναι βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία οποιουδήποτε θέλει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω όμως, ότι κάθε υποψήφιος έχει την δική του σημασία και αξία. Το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. έχει συνολικά 42 άξιες γυναίκες και άνδρες. Ο καθένας με τα δικά του ένσημα, παραστάσεις ζωής, με διαφορετικές αφετηρίες, επαγγελματικές διαδρομές και ρίζες που θα αντιπροσωπεύσει μία ξεχωριστή πτυχή της πολιτικής μας.

Τέσσερις μήνες μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών η Τουρκία επανέρχεται σε επιθετική ρητορική. Θεωρείται ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να προγραμματιστεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την Διακήρυξη των Αθηνών έβαλαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα τροχιά, μακριά από ανώφελες εντάσεις. Αυτό αποτυπώνεται καθημερινά με τις μηδενικές τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο και τη συνεργασία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, στις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ωστόσο, είμαστε ξεκάθαροι: Το ότι επιδιώκουμε διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας, δεν αναιρεί την αξιακή μας θέση για την απαρέγκλιτη υποστήριξη της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. Βεβαίως είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και αξιολογούμε ό,τι προκύπτει.

Ως προς την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά με ορίζοντα την 13η Μαΐου.

 

Leave a Reply