Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τον Άγγελο Κωβαίο – 11.06.2022

By 11 Ιουνίου 2022No Comments
  1. Αυτές τις ημέρες συμπληρώνετε έξι μήνες στη θέση του γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ και μόλιςολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος κομματικών διαδικασιών. Η εντύπωση που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο ήταν ότι το κόμμα είχε παραμεληθεί. Πόσο αληθές είναι αυτό;

Τους τελευταίους έξι μήνες ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε μια ευκαιρία ζωής προτείνοντάς με για τη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία επικύρωσαν ομόφωνα τα μέλη της. Μπορεί το χρονικό διάστημα να μοιάζει μικρό, αλλά για εμάς ήταν γεμάτο. Γεμάτο παραγωγικές δράσεις, γεμάτο επαφές με στελέχη μας από όλη την Ελλάδα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, δεκάδες επισκέψεις σε όλη τη χώρα, πολιτικές ακαδημίες, σεμινάρια, εκδηλώσεις, πέντε προσυνεδριακές συζητήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο και δυο μαζικά και δυναμικά συνέδρια: του κόμματος και της νεολαίας. Στο διάστημα που προηγήθηκε, η χώρα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια αλληλουχία πρωτόγνωρων κρίσεων που, κατά λογική συνέπεια, επηρέασε την καθημερινότητα όλων μας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις και την πολιτική δράση. Από τη στιγμή που οι περιορισμοί της πανδημίας ξεκίνησαν να αίρονται σταδιακά, βγήκαμε ξανά δυναμικά μπροστά.

 

 

  1. Είστε εκπρόσωπος της νέας γενιάς των πολιτικών στελεχών. Είναι ωστόσο κυρίαρχη η εντύπωση ότι η νεολαία είτε «καταφεύγει» πολιτικά στα άκρα, αριστερά ή δεξιά, είτε απομακρύνεται από την πολιτική. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο;

 

Η γενιά μας και η αμέσως επόμενη ξεκίνησαν τη ζωή τους μέσα σε κρίσεις για τις οποίες δεν ευθύνονταν, πληρώνοντας τις «αμαρτίες» των μεγαλύτερων. Και αυτό έκανε πολλούς από τους σημερινούς 20αρηδες και 30αρηδες να μην εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα.

Για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα που υπάρχει σε μερίδα της νέας γενιάς, πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει από τη μια ο δρόμος του λαϊκισμού και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και, από την άλλη, υπάρχει ο δρόμος της δουλειάς, της λογικής, των έργων και των επιχειρημάτων, που είναι ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ο δρόμος αυτός έφερε τριπλάσιες επενδύσεις, μείωση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό δωδεκαετίας, μείωση πάνω από πενήντα φόρων, είκοσι εκ των οποίων οριζόντια για κάθε πολίτη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Έτσι θα πείσουμε τους νέους. Με αποτελέσματα και πράξεις και όχι με μεγάλα λόγια.

 

  1. Σας ανησυχεί η κρίση της Κεντροδεξιάς που αρχίζει να εκδηλώνεται στην Ευρώπη;

Παρά τη μείωση της δυναμικής του, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει η κυρίαρχη δύναμη σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, κεντροδεξιά πολιτική εφαρμόζουν και μη κεντροδεξιές – τουλάχιστον τυπικά – κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν. Ωστόσο, όλοι στο ΕΛΚ συμφωνούμε ότι πρέπει να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο την επιρροή μας.

Γι’ αυτό και πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ, είχαμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στις συζητήσεις που κάναμε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε ως το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης που θέλουν να ανακάμψουν.

 

  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι πολιτικές μάχες και οι εκλογές κερδίζονται στο χώρο του Κέντρου. Πρόκειται μάλλον για αντικειμενική επισήμανση, όμως τοντελευταίο καιρό δεν λείπουν οι «υπενθυμιστικές» παρεμβάσεις, όπως αυτές των πρώην Πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που επιμένουν «δεξιά». Θεωρείτε ότι το δίπολο «δεξιά-αριστερά» εξακολουθεί να είναι μία επαρκής πολιτική περιγραφή; 

 

Η ίδια η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει ξεκάθαρο ότι η παράταξή μας υπερβαίνει το δίπολο «αριστερά – δεξιά». Και αυτό διότι οι ίδιοι οι πολίτες περισσότερο από τα δίπολα ενδιαφέρονται για την προοπτική, την ισχυρή οικονομία, τη διεθνή θέση της χώρας, τη στήριξη στα δύσκολα, τη σταθερότητα, τις νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι «μπροστά ή πίσω» ή, αν προτιμάτε, «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία με τις πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι είναι οι μόνοι που εκπροσωπούν στην πράξη την αληθινή πρόοδο.

 

  1. Πόσο σας προβληματίζει ο κίνδυνος της επικράτησης του λαϊκισμού; Η ακρίβεια, ο πόλεμος και η ένταση στα εθνικά θέματα ευνοούν πολλούς εκφραστές του.

 

Οι λαϊκιστές βρίσκουν χώρο από τα προβλήματα, θρέφονται πολιτικά σε περιόδους κρίσης, όσο υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία για την καθημερινότητα και τις εξελίξεις. Η Κυβέρνηση, όμως, απέδειξε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, παρά μόνο για σκληρή δουλειά και αποτελεσματικές λύσεις. Υπερασπίστηκε με σθένος την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενισχύοντάς την με εμβληματικές διεθνείς συμφωνίες, στήριξαν την οικονομία και τους εργαζομένους μειώνοντας την ανεργίας σε ποσοστά ρεκόρ, πέτυχαν και ξεπέρασαν τους στόχους της ανάπτυξης, έδωσαν χώρο στις μεγάλες επενδύσεις. Μόνο οι λύσεις και οι ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες θα αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό αποτελεσματικά. Ούτως ή άλλως η μάχη αυτή ήταν, είναι και θα είναι διαρκής. Δεν ξεκίνησε τώρα, ούτε θα τελειώσει άμεσα.

 

  1. Συχνά γίνονται αναφορές στο «μέτωπο της λογικής». Σε αυτό συγκαταλέγεται και το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα ηγεσία του;

 

Το αν ανήκει κάποιος στο «μέτωπο της λογικής και της προόδου», ή όπως αλλιώς το χαρακτηρίζει κάποιος, το αποδεικνύει με τις πολιτικές του και όχι με συνθήματα -και μάλιστα περασμένων δεκαετιών. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ξανά, το αληθινό τους νόημα στις λέξεις.

Εδώ και μήνες, η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του δεν έχουν δώσει απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχουν αναθεωρήσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για την ασφάλεια των φοιτητών στα Δημόσια; Θα καταδικάσουν ανοιχτά και ξεκάθαρα λογικές Ρασπούτιν και ρητορικές «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»; Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο ουσιαστικά λαϊκό και προοδευτικό κόμμα της χώρας. Δεν χρησιμοποιεί τη λέξη πρόοδο ως ένα ακόμα σύνθημα, αλλά ως εργαλείο για την βελτίωση της ζωής των πολιτών.

 

  1. Απομένει λιγότερο από τις χρόνος έως τις εκλογές. Ωστόσο ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, ειδικά στην επαρχία, είτε από υποψήφιους βουλευτές, είτε από κομματικά στελέχη. Μήπως ετοιμάζεστε και για νωρίτερα;

 

Οι επισκέψεις μας στην Αττική ή την Περιφέρεια δεν ξεκίνησαν τώρα. Εμείς δεν περιμένουμε τις εκλογές για να μιλήσουμε στους πολίτες, έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο και το λόγο μας και βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Ακούμε τους πολίτες, μιλάμε μαζί τους, καταγράφουμε τα προβλήματα, δεν αποφεύγουμε τα κακώς κείμενα και μιλάμε για το έργο της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο έχει κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το κόμμα, όμως, έχει την υποχρέωση να είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να δώσει τη μάχη της κάλπης.

 

  1. Πάντως, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, υπάρχει το μεγάλο αγκάθι σας απλής αναλογικής. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πρώτη κάλπη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις και τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων να είναι χαμηλά. Σας ανησυχούν τέτοιου είδους εκτιμήσεις;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τρία χρόνια έκανε μια Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Και την τήρησε στο ακέραιο και με συνέπεια. Γι’ αυτό και δεν «φοβόμαστε» τις εκλογές. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε την κρίση του ελληνικού λαού. Η απλή αναλογική είναι η απόδειξη της υποκρισίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αφού κυβέρνησαν δύο φορές με το μπόνους των πενήντα εδρών, βλέποντας ότι χάνουν τα κεκτημένα τους, θέλησαν να «ναρκοθετήσουν» το πολιτικό σκηνικό, όπως έκαναν και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες, όμως, γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιου είδους μικροπολιτικά «κόλπα» γιατί αυτό που θέλουν και αυτό που χρειάζονται είναι σταθερές κυβερνήσεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο επέλεξαν την Νέα Δημοκρατία και αυτό δεν θα αλλάξει.

 

  1. Η ΝΔ κυβερνά ήδη τρία χρόνια. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα σφάλματα, παραλείψεις ή καθυστερήσεις της της περιόδου;Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; 

 

 

Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον Πρωθυπουργό εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλη Κυβέρνηση εκτός από την Νέα Δημοκρατία να διαχειρίζεται με σχέδιο τόσες αλλεπάλληλες πρωτοφανείς κρίσεις και, ταυτόχρονα, να προχωρά, με ταχύτατους ρυθμούς και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Θα απευθυνθούμε στους Έλληνες πολίτες μιλώντας για τα πεπραγμένα μας και για τον σχεδιασμό μας για το μέλλον, αλλά κάνοντας και την αυτοκριτική μας. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Κλείνοντας τα μάτια σε φοβικές αναλύσεις, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, τους νόμους, χωρίς εκπτώσεις απέναντι στα στερεότυπα της αριστεράς.

 

  1. Ποια θα είναι τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης; Περιορίζονται στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»;

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που αντιμετώπισε με σθένος και αποφασιστικότητα συνεχείς κρίσεις και το έκανε με επιτυχία. Ο κ. Τσίπρας από την άλλη δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον άνθρωπο που με την ιδεοληπτική διαχείριση της διακυβέρνησής του έφτασε μια ανάσα από το να ρίξει τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, υποβαθμίζοντας και τη συνολική εικόνα της χώρας διεθνώς και υπονομεύοντας το μέλλον της.

Το δίλημμα δεν είναι λοιπόν «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Το δίλημμα είναι «αλήθειες ή ψέματα». Είναι από τη μια, οι μεταρρυθμίσεις, οι μειώσεις φόρων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η μείωση της ανεργίας, οι επενδύσεις και, από την άλλη, το «λεφτά υπάρχουν», το «δεν πληρώνω», το «τους στέλνουμε το λογαριασμό πίσω». Δεν έχουμε αντίπαλο τον κ. Τσίπρα, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και μαζί τους και εμείς. Και αυτό δεν είναι μια αλαζονική διαπίστωση, είναι μια κοινή παραδοχή αν αναλογιστούμε τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα με την οποία κυβερνά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τρία τελευταία χρόνια.

Leave a Reply