Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

By 13 Ιουνίου, 202220 Ιουνίου, 2023No Comments

Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τζαβάρα

 

ΕΡ: Η εκλογή σας ως γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής συνοδεύτηκε με μια γενικότερη ευφορία στους κόλπους της ΝΔ. Πέραν της πανηγυρικής διάστασης, τι σημαίνει πολιτικά η ανάδειξη σας στο κορυφαίο κομματικό αξίωμα;

ΑΠ: Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο να ασχολούνται νέοι άνθρωποι με την πολιτική, ανεξαρτήτως του πολιτικού χώρου που εκπροσωπούν- και μάλιστα να τους εμπιστεύονται σε τόσο σημαντικά αξιώματα. Η εκλογή μου στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής είναι τεράστια τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ο πρόεδρός μας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με εμπιστεύθηκε να αναλάβω τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος, επιβραβεύοντας μια ομαδική δουλειά, μια καθημερινή ενασχόληση με την καθημερινότητα των νέων και μια προσπάθεια να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται τη νέα γενιά και της δίνει ευκαιρίες. Απόδειξη, το γεγονός ότι η ανανέωση δεν περιορίστηκε σε ένα πρόσωπο, αλλά αντανακλάται σε όλη τη δομή του κόμματος το οποίο έχει πλέον πολλούς νέους γραμματείς κοντά στα 30. Το ίδιο ισχύει και για τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας μειώθηκε κατά σχεδόν 9 έτη. Η πολιτική αλλάζει γενιά και όχι μόνο ηλικιακά.

 

ΕΡ: Μετά από εσάς, στελέχη της νεότερης γενιάς ανέλαβαν αντίστοιχες θέσεις και στα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα αλλάξει κάτι για τους πολίτες και τον πολιτικό διάλογο, για το ύφος της πολιτικής, για την αισθητική της, ή απλώς θα δούμε τα ίδια, ειπωμένα από νεότερα χείλη;

ΑΠ: Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έλεγα πως η πολιτική ζωή του τόπου περνάει σε καινούρια γενιά. Τέτοιοι άνθρωποι είναι που χρειάζονται στην πολιτική. Άνθρωποι με φρέσκια ματιά, με ιδέες και όρεξη για δουλειά. Το «νέο», όμως, δεν είναι πανάκεια. Ο κ. Τσίπρας, ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος πολιτεύτηκε ως άφθαρτος, ως «νέο αίμα», κυβέρνησε με όρους δεκαετίας ’80, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα ξεπερασμένη χωρίς αντίκρισμα και δημιουργώντας πολιτικές οι οποίες ζημίωσαν, κυρίως, τους νέους. Όπως οι πολίτες κουράστηκαν με αυτή τη μανιέρα, έτσι κούρασαν και οι πολιτικοί που τη μεταχειρίζονται ακόμα.

Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους μέσα από την κοινωνία που θα μπορούν και θα θέλουν να φέρουν στην πολιτική ζωή του τόπου και στην κοινωνία όσα και οι ίδιοι απαιτούν από τη χώρα τους.

Χαιρετίζω την εκλογή κάθε νέου ανθρώπου και ειδικά σε τόσο σημαντικές θέσεις. Η εκλογή αυτή πρέπει όμως να συνοδεύεται και από νέες ιδέες, γνώση της καθημερινότητας και των αναγκών, εμπειρία στον επαγγελματικό στίβο του καθένα και της καθεμίας και διάθεση για ουσιαστική προσφορά.

 

ΕΡ: Αμέσως μετά την εκλογή σας στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής είχατε πει ότι θα εστιάζατε στην επαφή με τα μέλη και τις οργανώσεις του κόμματος και πράγματι ξεκινήσατε επισκέψεις σε  όλη την Ελλάδα. Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε και ποια τα συμπεράσματά σας;

ΑΠ: Η άμεση επαφή με τους πολίτες είναι η πρώτη μας προτεραιότητα γι’ αυτό ξεκινήσαμε αμέσως επισκέψεις σε Δήμους της Αττικής και νομούς της χώρας. Ήδη, μέσα σε έξι μόλις μήνες, έχουμε πραγματοποιήσει 32 επισκέψεις. Θέλουμε να συναντήσουμε, πρώτα τα στελέχη και τα μέλη μας που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κόμματος αλλά και κάθε πολίτη. Να τους μιλήσουμε για όσα έχει κάνει μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση, να τους ακούσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματά τους. Πολλοί πιστεύουν πως οι επισκέψεις αυτές, αποτελούν μια αφορμή «να ευλογήσουμε τα γένια μας». Δεν είναι έτσι. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν αφορμή για ένα γόνιμο διάλογο, μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται, μέρα με τη μέρα και αυτή την ανταπόκριση έχουμε και από τους πολίτες. Όλοι περάσαμε και περνάμε δύσκολα αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες των εξωγενών παγκόσμιων κρίσεων. Ωστόσο οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή τους και τη στήριξη που δίνουν στην κοινωνία. Σε καμία από τις περιοχές που έχουμε βρεθεί δεν έχουμε ακούσει ότι δεν έχει γίνει τίποτα και αυτό είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωράει όντως με ταχύτατους ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, πιστή στη συμφωνία αλήθειας που έκανε με τους πολίτες: πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά της τελευταίας δωδεκαετίας, η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προβλέψεις, μεγάλα έργα υποδομής ξεκίνησαν να υλοποιούνται, ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές και οι εκατοντάδες νέες ψηφιακές υπηρεσίες κάνουν ευκολότερη τη ζωή των Ελλήνων.

Το συμπέρασμα είναι ένα: οι πολίτες χρειάζονται τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, γρήγορες λύσεις. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται.

 

ΕΡ: Όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων αρκετών ετών δείχνουν σταθερά χαμηλή την επιρροή της ΝΔ στις νεότερες ηλικίες. Πού το αποδίδετε και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει; Πώς βλέπετε το μέλλον της ΟΝΝΕΔ;

ΑΠ: Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά λάθη στην πολιτική ζωή του τόπου από όλα τα κόμματα κάτι που κλόνισε την εμπιστοσύνη των νέων στο πολιτικό σύστημα. Εν πολλοίς είναι λογικό γιατί πλήρωσαν τις συνέπειες μιας κρίσης που δεν δημιούργησαν και αναγκάστηκαν να πιεστούν μέσα στα πιο παραγωγικά τους χρόνια. Κι εμείς κάναμε λάθη. Τα παραδεχτήκαμε με σθένος και τα διορθώσαμε. Η νέα γενιά είναι για την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη προτεραιότητα. Και το αποδεικνύει στην πράξη, με δεκάδες μέτρα και πολιτικές για να κάνει καλύτερη τη ζωή και το μέλλον των νέων. Για να μπορέσουμε να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική πρέπει να σπάσουμε το στερεότυπο ότι «είναι όλοι ίδιοι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό ουσιαστικά προοδευτικό κόμμα. Όχι γιατί το λέμε εμείς οι ίδιοι, αλλά γιατί το μαρτυρούν οι πολιτικές μας, οι πρωτοβουλίες, οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και οι νόμοι που προχωρούν τη χώρα μπροστά. Για εμάς η νέα γενιά δεν είναι ένα ποσοστό στις εκλογές, είναι το μέλλον. Είναι ο κορμός της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Και αυτή μας την εμπιστοσύνη, οι νέοι μας την ανταποδίδουν και μέσα στο κόμμα. Η νέα σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής έχει μέσο όρο ηλικίας εννιά χρόνια χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη. Το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποτελείται σε σημαντικό μέρος από νέους ανθρώπους, πολλοί νέοι Γραμματείς του κόμματος είναι στην δεκαετία των 30, ενώ σύντομα στο οργανόγραμμα θα προστεθούν και άλλα νέα, φρέσκα στελέχη.

Η ΟΝΝΕΔ για ακόμα μια φορά στο πρόσφατο συνέδριό της έδωσε το στίγμα της – και εδώ θέλω να τονίσω πως είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι υπηρέτησα αυτή την Οργάνωση από το ανώτατο αξίωμα του προέδρου – και την αφήνω πίσω μου, μόνο ηλικιακά, μεγαλύτερη, δυνατότερη και μαζικότερη από ποτέ. Η νεολαία μας αυτή τη στιγμή μετρά 83.000 μέλη, αριθμός ρεκόρ για μια πολιτική νεολαία, αλλά και για κάποια πολιτικά κόμματα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον νέο πρόεδρό μας, τον Ορφέα Γεωργίου, έναν πολύτιμο συνεργάτη, και θεωρώ πως και επί των ημερών του η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει να αποτελεί έναν καίριο κρίκο στις εξελίξεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του κατά την έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους νέους και πως κομβικό σημείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη της νέας γενιάς. Με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία τι νομίζετε ότι είναι αυτό που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί για τη νέα γενιά;

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια οι πολιτικές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θέτουν τους νέους στο επίκεντρο, κάνοντας καλύτερη τη ζωή τους. Δεκάδες επενδυτικοί κολοσσοί εγκαθίστανται στην Ελλάδα, δημιουργώντας hub έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής αιχμής, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Team Viewer, η Google. Χιλιάδες digital nomads βρίσκουν χώρο εργασίας στην Ελλάδα, μετά τις νέες εξελίξεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Οι νέοι χρειάζονται ακόμα περισσότερη σταθερότητα και πολλές καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος είναι, μέσα από ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, λειτουργικό, με χαμηλή φορολογία και κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες και αντίστοιχες των προσόντων των νέων μας. Θέσεις εργασίας που θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία, τόσο στην οικονομία, όσο και στο πορτοφόλι του κάθε εργαζόμενου.

Leave a Reply