Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα Νεολόγος Πατρών και τον Αλέξανδρο Κογκόλη

By 28 Ιανουαρίου, 2022No Comments

1.K. Μαρινάκη, με ποιούς τρόπους θα επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής επικοινωνίας Κυβέρνησης-Κοινωνίας με συνδετήριο άξονα το κόμμα; Ποιος ο ρόλος του νέου Γραμματέα;

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου, έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές και εμβληματικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, καταφέραμε να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα των δεσμεύσεών μας και να τηρήσουμε τη Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη χώρα στην πιο απαιτητική συγκυρία. Το κόμμα βρίσκεται μέσα στην κοινωνία, έχοντας ταυτόχρονα το ρόλο και του πομπού και του δέκτη. Από τη μία, στόχος μας είναι να προβάλουμε το πλούσιο κυβερνητικό έργο: τις νομοθετικές αλλαγές, τις επενδύσεις, τη μείωση της ανεργίας, τους δείκτες ανάπτυξης, τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών, την ψηφιακή αναδιάρθρωση του κράτους, την στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη, να βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, θέλοντας να ακούσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες τους και, καταγράφοντάς τα, να τα διοχετεύσουμε στην Κυβέρνηση, προκειμένου να επιλυθούν.

2. Μπορεί η ΝΔ να λειτουργήσει –σε πολλούς τουλάχιστον τομείς- όπως η ΟΝΝΕΔ; Από άποψη εξωστρέφειας, ενασχόλησης σε καθημερινό επίπεδο ευρύ αριθμού στελεχών και ανάληψης καμπανιών για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα; Δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ιδιαίτερα ζωντανό και δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό. Όλα τα στελέχη μας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, πραγματοποιούν σε τακτική βάση δράσεις σε όλη την επικράτεια και αυτή τους η διαρκής δραστηριοποίηση θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό. Ήδη από την αρχή του έτους έχουμε ξεκινήσει μια σειρά επισκέψεων σε νομούς της Περιφέρειας και Δήμους της Αττικής, με στόχο να μιλήσουμε με τους πολίτες και να καταγράψουμε όσα τους απασχολούν. Οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαφή μας με τους πολίτες και, χάρη στη δική τους δραστηριότητα, μπορούμε να βρισκόμαστε σε κάθε πόλη και κάθε γειτονιά. Οι νέες διοικήσεις που εξελέγησαν από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές έχουν δώσει ήδη έναν αέρα ανανέωσης και έχουν ξεκινήσει τη θητεία τους με ιδιαίτερη ζέση.

3. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες της Αχαΐας, εν μέσω δύσκολων υγειονομικών και οικονομικών συνθηκών, για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου; Ο νομός βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της κυβερνητικής και κομματικής ατζέντας;

Η Αχαΐα πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα. Χάρη στην ιδιαίτερα ευνοϊκή της θέση, μπορεί να συνδυάσει τις αντιθέσεις της προς όφελος της οικονομίας της. Ειδικά τώρα, η νέα Εθνική οδός Πατρών-Πύργου, ένα έργο που έμεινε για καιρό στα χαρτιά, εξαιτίας χρόνιων καθυστερήσεων αλλά και των ιδεοληψιών της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ασφαλή και αποτελεσματική σύνδεση του νομού, δίνοντας την ευκαιρία στην περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και τη διανομή των εισαγόμενων προϊόντων. Παράλληλα με την επίσπευση πολλών έργων υποδομής, όπως τα έργα ανάπλασης της Πάτρας, η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, ο νέος Σιδηροδρομικός Άξονας, η αναβάθμιση του προαστιακού Σιδηροδρόμου Κάτω Αχαΐας σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση φορολογίας και την ιδιαίτερα καταρτισμένη νέα γενιά ανθρώπων του νομού, δείχνουν πως έχει φτάσει η ώρα ο τόπος μας να γυρίσει σελίδα και να γίνει ακόμα μεγαλύτερος κόμβος ανάπτυξης.

4. Η ΝΔ δίνει έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση; Οι επιλογές στους Δήμους και στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας θα είναι προϊόν συλλογικών αποφάσεων; Πότε θα καταλήξετε χρονικά σε πρόσωπα;

Οι αποφάσεις για τους υποψηφίους του κόμματος είναι προνόμιο του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα ληφθούν σε ικανό χρόνο πριν τις εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις που θα δεχθεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια εκπροσώπηση από ανθρώπους που να γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα του τόπου και να θέλουν να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον των πολιτών με θέρμη. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό να εκπροσωπείται από άξιες γυναίκες και άξιους άνδρες με φρέσκιες ιδέες, νέες και νέους, όχι μόνο στην ηλικία, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων και ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε τόπου.

5. Θεωρείτε επιτυχή τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση; Έμεινε όρθιο το ΕΣΥ; Τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης;

Η πανδημία αποτέλεσε την πιο δύσκολη συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο και τη μεγαλύτερη δοκιμασία κάθε εθνικού συστήματος υγείας. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θωράκισε το Ε.Σ.Υ περισσότερο από κάθε άλλη και μάλιστα μέσα σε μια περίοδο που οι αντοχές του δοκιμάζονται καθημερινά. Έγιναν χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τις 1300 με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στηρίχθηκε με έκτακτες ενισχύσεις και όλα αυτά με ένα πρότυπο πρόγραμμα εμβολιασμού να συμβάλει στη θωράκιση των πολιτών ενάντια στον κορωνοϊό. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει το ΕΣΥ να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ωστόσο η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η τελευταία που θα έπρεπε να «κουνά το δάχτυλο». Όταν από όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την στήριξη των υγειονομικών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν ψηφίζουν ούτε μια, όταν επί των ημερών τους και χωρίς την πανδημία οι αναμονές στις ΜΕΘ ήταν παραπάνω από αυξημένες, όταν εκείνοι «έπαιρναν το ρίσκο» για τις ζωές των Ελλήνων διοργανώνοντας πορείες σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας, όταν έκλειναν το μάτι στους αντιεμβολιαστές, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα, ακόμα και την ύπαρξη, των εμβολίων, όταν επέτρεπαν σε ακραίες φωνές να υποβαθμίζουν την εθνική προσπάθεια και όταν οι νεολαίες όλων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων αρνούνταν να συνυπογράψουν ένα κοινό κείμενο υπέρ του εμβολιασμού, δεν μπορούν να μιλούν για αποτυχία της Κυβέρνησης, ούτε και να αποποιούνται τις ευθύνες τους.

Εμείς καλωσορίζουμε τις καμπάνιες εμβολιασμού, ακόμα κι αν αυτές ξεκίνησαν τώρα, που έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ορισμένοι εξ’ αυτών καταψήφισαν το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών. Ένα μέτρο που, αντικειμενικά, σύμφωνα με τη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, έσωσε χιλιάδες ζωές.

Αν κάποιος μπορεί να πιστωθεί το γεγονός ότι η χώρα και το ΕΣΥ κρατήθηκαν όρθια αυτοί δεν είναι άλλοι από τους υπεύθυνους πολίτες που προστατεύθηκαν με το εμβόλιο, τους υγειονομικούς που νυχθημερόν ξεπερνούσαν τις δυνατότητές τους σώζοντας ανθρώπινες ζωές, και την Κυβέρνηση με τις έγκαιρες παρεμβάσεις της.

 6. Θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω οικονομική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων;

 Η παγκόσμια πληθωριστική κρίση μας έχει βρει απόλυτα προετοιμασμένους. Πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη αναφορικά με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα αυξήσεων. Η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί για όσο καιρό διαρκέσει η πληθωριστική κρίση με μέτρα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ελλήνων και μπορούν να υποστηριχθούν από το κράτος.

7. Επικοινωνείτε τακτικά με τον Πρωθυπουργό; Ποιες είναι οι κοινές σας ανησυχίες για τη χώρα;

Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα ως Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας μου ζήτησε να βρίσκομαι διαρκώς δίπλα στους πολίτες κάθε Νομού και να ακούσω τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Για όλα αυτά ενημερώνεται τακτικά και, τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνεργάτες του, φροντίζουν να δίνονται άμεσα λύσεις. Αδυνατώ να θυμηθώ άλλον πρωθυπουργό που να είναι τόσο κοντά στον κόσμο και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη.

8. Είστε αισιόδοξος για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα μας; Ποια είναι η άποψή σας για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια; Συμφωνείτε με το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ;

Οι κινήσεις της Κυβέρνησης για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχουν ήδη δείξει τα πρώτα τους αποτελέσματα, καθώς οι μεγάλες επενδύσεις που συρρέουν στην Ελλάδα οδηγούν σταδιακά στην ανάσχεση του brain drain. Επενδύσεις όπως της Pfizer, της Deloitte, της Microsoft, της Team Viewer, το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων, η επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια, αλλά και η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων δίνουν μια νέα δυναμική στο έμψυχο δυναμικό της χώρας μας. Τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε τώρα, αλλά δυστυχώς προϋπήρχε και συντηρούνταν από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις άλλων κυβερνήσεων. Η εμβληματική μεταρρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου ανομίας, μια πάγια θέση της φοιτητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πήρε σάρκα και οστά και βλέπουμε πλέον πως η Ελληνική Αστυνομία επεμβαίνει αντιμετωπίζοντας ακραίες συμπεριφορές στο χώρο των Πανεπιστημίων. Η ασφάλεια των φοιτητών και του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού είναι πρωταρχική μέριμνα της πολιτείας, γι’ αυτό και ένα ειδικό σώμα φύλαξης στους χώρους των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα επαναφέρει την κανονικότητα. Το σώμα φύλαξης αυτό θα προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία, διασφαλίζοντας πως οι όποιοι δράστες έκνομων ενεργειών θα φτάνουν ενώπιον της Δικαιοσύνης προκειμένου να έρχονται αντιμέτωποι με τις πράξεις τους.

Leave a Reply