Skip to main content
Άρθρα

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας

By 7 Ιουλίου, 202112 Ιουλίου, 2021No Comments

Του Παύλου Μαρινάκη

Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όλοι είχαμε συνειδητοποιήσει πως θα αποτελούσαν ορόσημο για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα στις υπόλοιπες δράσεις την καμπάνιας μας, δημιουργήσαμε και μια εικόνα που με λίγες λέξεις αποτύπωνε το μήνυμα εκείνης της εκλογικής διαδικασίας: «Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Το ζητούμενο εκείνων των εκλογών δεν ήταν απλά ότι η Ελλάδα έπρεπε το συντομότερο δυνατόν να απαλλαγεί από μια επιζήμια κυβέρνηση πολιτικών αριβιστών, η οποία επιδίωκε συστηματικά να χειραγωγήσει τους θεσμούς και τους πολίτες. Ήταν ότι η χώρα χρειαζόταν μια διέξοδο και μια αποτελεσματική διακυβέρνηση που θα στεκόταν έμπρακτα και ουσιαστικά στο πλευρό όλων.

Όταν φτιάξαμε εκείνη την εικόνα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια: η εμφάνιση της πανδημίας, τα αλλεπάλληλα lockdown, η πίεση στο σύστημα υγείας και στην οικονομία, οι προκλήσεις στα σύνορά μας. Αυτά τα δύο χρόνια η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε δύσκολες αποφάσεις, αλλά κατάφερε να κάνει τη χώρα μας παράδειγμα προς μίμηση σε όλο τον κόσμο και την ανέδειξε από ουραγό σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που τα προηγούμενα χρόνια πάλευε να λειτουργήσει σε συνθήκες κανονικότητας, άντεξε την ασφυκτική πίεση μιας πανδημίας χωρίς να λυγίσει. Χωρίς τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές η πορεία της χώρας μας θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Είδαμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να στηρίζουν έμπρακτα τους πολίτες στην πιο δύσκολη στιγμή με μεγάλες παρεμβάσεις ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής και να οδηγούν τη χώρα στην εποχή μετά την πανδημία με τη δημιουργία και τη στελέχωση ενός πρότυπου εμβολιαστικού προγράμματος που έχει γίνει σημείο αναφοράς για την υποδειγματική λειτουργία του.

Ο κρατικός μηχανισμός που είχε μάθει να δουλεύει σε ρυθμούς φαξ, ανεβοκατεβάζοντας τους πολίτες από όροφο σε όροφο για ένα απλό πιστοποιητικό, μέσα σε λίγους μήνες έκανε ψηφιακά άλματα είκοσι ετών καταφέρνοντας όχι απλά να εκσυγχρονιστεί, αλλά να περάσει μπροστά από την εποχή του.

Και, μέσα σε όλα αυτά, οι πολίτες είδαν μετά από δέκα χρόνια για πρώτη φορά τις μειώσεις φόρων να διαδέχονται η μια την άλλη και μάλιστα οριζόντια. Εγώ ο ίδιος, ως ελεύθερος επαγγελματίας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα δω το φόρο που πρέπει να καταβάλω μειωμένο.

Το επόμενο στοίχημα, η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, απαιτεί μεταξύ άλλων και ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο η Ελλάδα δεν διακρίθηκε τα προηγούμενα χρόνια: σχεδιασμό. Και εδώ, όμως, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε μια από τις πρώτες χώρες με πρόγραμμα εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια Ελλάδα σύγχρονη, δυναμική, καινοτόμα, με ισχυρή ανάπτυξη και στη θέση του οδηγού όσον αφορά στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Με αυτό τον οδικό χάρτη και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας εξασφαλίζει το Ταμείο Ανάκαμψης, με βούληση για περισσότερες και καλύτερες δουλειές και λιγότερους φόρους, η χώρα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιστρέψει γρήγορα στην προ πανδημίας κανονικότητα, αλλά να αλλάξει συνολικά την προοπτική της και τη θέση της σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Εδώ και δύο χρόνια βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, ακόμα και μετά από συνεχείς προκλήσεις. Ίσως, μάλιστα, να την αναγνωρίζουν και εξ’ αιτίας αυτών των προκλήσεων. Όσα πετύχαμε αυτά τα δύο χρόνια είναι κατακτήσεις όλων των Ελλήνων και όλοι οι Έλληνες έχουν μερίδιο στα οφέλη της προόδου που μαζί καταγράψαμε. Παραμένει, όμως, αυτή η πρόοδος και προϊόν της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία σχεδίασε και υλοποίησε μαζί με τους πολίτες αυτές τις πολιτικές.

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Leave a Reply