Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα: “Η Ελλάδα έχει τους ανθρώπους και τις δυνατότητες να πρωταγωνιστεί”

By 25 Ιουνίου 20215 Οκτωβρίου, 2021No Comments
  1. ΟΝΝΕΔ. Η μεγαλύτερη νεολαία στη χώρα. Ασχολούνται οι νέοι με την πολιτική; Ποια είναι μέχρι στιγμής η επίδραση της πανδημίας;

Οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική, αλλά με μια πιο κριτική σκοπιά. Μιλάμε για τη γενιά που σπούδασε, ξεκίνησε να εργάζεται και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μέσα σε μια περίοδο κρίσης. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την ταμπέλα του δήθεν «νέου» την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει «σημαία» της, αφήνοντας πίσω μόνο κούφιες υποσχέσεις, δεν είναι παράλογο που οι νέοι αντιμετωπίζουν με αμφιβολία τις προθέσεις των πολιτικών. Για να αποκατασταθεί η σχέση νέων και πολιτικής χρειάζονται πράξεις και αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διατηρήσει την αποδοχή της στους πολίτες, που βλέπουν την ψήφο τους, επιτέλους, να «πιάνει τόπο».

Η πανδημία ήταν αδιαμφισβήτητα καταστροφική για όλο τον κόσμο. Χιλιάδες ζωές χάθηκαν στη χώρα μας, επιχειρήσεις και οικογένειες έφτασαν στα όρια τους, υγειονομικοί και νοσοκομεία δέχθηκαν ασφυκτική πίεση.

Από εκεί και πέρα, μέσα σε αυτήν την παγκόσμια καταστροφή υπήρξαν κάποιες αισιόδοξες εξελίξεις για τη χώρα μας: γίναμε πρωταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο σε κομβικά ζητήματα, αλλά και ειδικότερα για τη διαχείριση της πανδημίας, αποτελέσαμε και αποτελούμε χώρα-υπόδειγμα στο σύστημα εμβολιασμού, κάναμε σε λίγους μήνες, άλματα αιώνων σε επίπεδο ψηφιακής αναβάθμισης του κρατικού μηχανισμού και, το κυριότερο, αντέξαμε. Μια χώρα, όπως η Ελλάδα, στάθηκε στα πόδια της πολύ καλύτερα συγκριτικά με άλλες «δυνατότερες» χώρες.

 

  1. Από τις δράσεις σας ανά την επικράτεια, ποιο είναι το κλίμα που λαμβάνετε; Οι νέοι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδος της ΟΝΝΕΔ έχω βρεθεί σε 20 νομούς της χώρας. Εκεί είχα την ευκαιρία να μιλήσω με νέους με διάφορες επαγγελματικές ιδιότητες, οι οποίοι εργάζονται και δημιουργούν ευκαιρίες στον τόπο τους, προοδεύοντας καθημερινά και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Οι νέοι είδαν για πρώτη φορά το κράτος να λειτουργεί και μια κυβέρνηση να εμπιστεύεται σε κάθε κρίσιμο ζήτημα εκείνους που έχουν την αντίστοιχη κατάρτιση. Είδαν μια Κυβέρνηση να διορθώνει προβλήματα, να βάζει πλάτη στις ανάγκες των ανθρώπων, να διαχειρίζεται αλλεπάλληλες κρίσεις έχοντας ως προτεραιότητα τους πολίτες.

Είναι γεγονός ότι η αναγκαία, αλλά παρατεταμένη, καραντίνα δημιούργησε κούραση και ψυχολογική πίεση σε όλους και προφανώς και στους νέους ανθρώπους. Είναι δύσκολο για έναν φοιτητή να μην μπορεί να πάει στη σχολή του και στην πόλη που σπουδάζει για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος. Είναι ακόμα πιο δύσκολο για έναν νέο άνθρωπο να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές και δραστηριότητες.

Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι άλλη: η γενιά που αναζήτησε, όσο καμία προηγούμενη τις τελευταίες δεκαετίες, ευκαιρίες και προοπτικές στο εξωτερικό, επειδή βαρέθηκε να βλέπει ένα δυσκίνητο κράτος που σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούσε, όπου όλα κινούνταν σε ρυθμούς φαξ και “Windows 98”, είδε στην πράξη ότι υπάρχει ελπίδα. Είδε για πρώτη φορά, μετά από δέκα τουλάχιστον χρόνια, κάτι να αλλάζει. Είδε το κράτος να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες των πολιτών, είδε φόρους να μειώνονται δραστικά σε μια περίοδο που θα περίμενε κανείς να παγώσουν τα πάντα, είδε τους μηχανισμούς να λειτουργούν και να ανταποκρίνονται προς όφελος των πολιτών.

Επάνω σε αυτές τις αλλαγές, με οδηγό τους νέους, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία. Οι ικανότητες αυτής της γενιάς θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και εξέλιξης της Ελλάδας.

 

  1. Η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει στο αφήγημά της πως η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει την επαφή με τους νέους ανθρώπους. Κατά πόσο αυτό ισχύει;

Ο τελευταίος που θα έπρεπε να μιλάει εξ’ ονόματος των νέων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα σύνθημα με τη λέξη «νέος», ο αφορισμός κάθε τι «παλιού», μια προεκλογική καμπάνια, δεν σε φέρνει κοντά στους νέους. Η πολιτική του κατέστρεψε τη γενιά μας, οδηγώντας χιλιάδες νέους στο εξωτερικό και καταδικάζοντας όσους έμειναν εδώ σε ένα αφοπλιστικό τέλμα. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου ήταν «ταφόπλακα» για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, οι φόροι διαδέχονταν ο ένας τον άλλο, οι επιχειρήσεις αδυνατούσαν να πάρουν ανάσα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντίθετα, έχει επιλέξει τον δύσκολο αλλά υπεύθυνο δρόμο των επιχειρημάτων, των έργων και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων για όλους τους πολίτες και κυρίως τους νέους. Δεν αποσκοπεί σε πρόσκαιρα δημοσκοπικά αποτελέσματα ντυμένα με μια λαϊκίστικη προσέγγιση, αλλά σε μια νέα Ελλάδα μέσα από πολιτικές που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις.

 

  1. Project2030gr Youth Forum. Ένα forum που αφορά στους νέους και το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα της πανδημίας. Μιλήστε μας για αυτό.

Οι άνθρωποι ηλικίας 20 και 30 είναι αυτοί που προετοιμάστηκαν καλύτερα από όλους για να πετύχουν και θα το είχαν καταφέρει, αν δεν είχαν «εγκλωβιστεί» σε μια αλληλουχία κρίσεων. Κι όμως δεν το έβαλαν κάτω. Σκέφτηκαν, πρωτοτύπησαν, πήγαν κόντρα σε απαρχαιωμένες νοοτροπίες, δούλεψαν σκληρά και ανταμείφθηκαν βλέποντας την ιδέα τους να παίρνει σάρκα και οστά. Από μια start-up που ξεχώρισε για τον σκοπό και την εταιρική της δομή, μέχρι μια οικογενειακή επιχείρηση στην Κρήτη που άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας της, από έναν λογιστή που ξεκίνησε την επιχείρησή του μέσα στην πανδημία μέχρι μια επιχειρηματία που αύξησε τις θέσεις εργασίας στην επιχείρησή της: αυτά είναι τα ελληνικά καθημερινά success stories που πρέπει να αναδείξουμε. Αυτά πρέπει να γίνουν το παράδειγμά μας, χρειάζονται προβολή και στήριξη από όλους μας για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον.

Η πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πολύ γρήγορα πολλά πράγματα  για τα επόμενά μας βήματα και τις υποδομές που χρειαζόμαστε. Το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων επαγγελματιών και τη ζήτηση της αγοράς, ενώ ακόμα και οι παραδοσιακά «βαριές βιομηχανίες» της οικονομίας μας όπως ο τουρισμός και η εστίαση μπορούν να αποκτήσουν νέες προοπτικές που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Το project2030gr είναι ακριβώς αυτό, μία διαρκής πλατφόρμα συζήτησης που φέρνει κοντά τους νέους και μέσα από τις ιστορίες τους κρατάει τα στοιχεία που χρειάζεται η Ελλάδα του 2030, όπως την ονειρεύονται και όπως την αξίζουν.

 

  1. Επ’ αφορμής και του Project2030gr, μιλήστε μας για το πώς θα θέλατε να είναι η Ελλάδα στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Χρειαζόμαστε μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια. Αν μπορούσα να ευχηθώ κάτι, αυτό θα ήταν η εξάλειψη της ανεργίας. Αλλά για να μειώσουμε τα ποσοστά των ανέργων, πρέπει να χτίσουμε γερές βάσεις. Πριν από όλα, χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φόρων και άνοιγμα νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε μεγάλα επενδυτικά έργα. Να αναβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να παρέχει ουσιαστικές γνώσεις στα παιδιά ήδη από την εποχή του σχολείου που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τις προοπτικές τους.  Τότε οι νέοι θα μπορούν να στραφούν στις σπουδές που πραγματικά θέλουν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους στην αγορά εργασίας, φοιτώντας σε ασφαλή και σύγχρονα πανεπιστήμια στα οποία θα υπάρχει ελευθερία έκφρασης, χώρος για έρευνα και όχι παραβατικοί που εμποδίζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία.

 

  1. Είμαστε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους. Υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης ή θα ζήσουμε ακόμα ένα κύμα brain drain;

Όσα βλέπουμε να γίνονται από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μας κάνουν να ελπίζουμε για πρώτη φορά. Η Ελλάδα που στάθηκε όρθια σε τόσο δύσκολες και συνεχόμενες προκλήσεις δείχνει ότι μπορεί να τα καταφέρει γι΄ αυτό και βλέπουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, τώρα που η σταθερότητα στις πολιτικές έχει αποκατασταθεί. Οι επενδύσεις, οι προοπτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας «Ελλάδα 2.0», οι προτάσεις της Κυβέρνησης που γίνονται αποδεκτές από την Ευρώπη, είναι οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να ανοίξουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι νέοι Έλληνες θα συνεχίσουν να χτίζουν το μέλλον τους στη χώρα τους.

Και για να αντιστρέψουμε την συζήτηση; Πότε και πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για την επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό;

Αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Να μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει υποδομές, να γίνει αυτό που έψαχναν οι νέοι πριν φύγουν για το εξωτερικό.

 

  1. Σας είδαμε να πηγαίνετε στον Υπουργό Δικαιοσύνης προτείνοντας αλλαγές στον ΠΚ; Πόσο επηρεάζει η επαγγελματική σας ιδιότητα κινήσεις σαν και αυτές; 

Ο Ποινικός Κώδικας που πέρασε «νύχτα» ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τα μεγαλύτερα και πιο χυδαία πολιτικά «εγκλήματα» στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μια σειρά από φωτογραφικές διατάξεις και προκλητικές «εξυπηρετήσεις» που θα τις πληρώσουμε για πολλά χρόνια, παρά τις αλλαγές που ορθώς προωθεί η παρούσα κυβέρνηση, λόγω της αρχής εφαρμογής του επιεικέστερου νόμου.

Ως μάχιμος δικηγόρος επί σχεδόν μια 10ετια, ένιωσα ακόμα μεγαλύτερη ντροπή αλλά και καθήκον να συμμετάσχω και με την επαγγελματική και με την πολιτική μου ιδιότητα σε αυτή τη συζήτηση.

Είναι αδιανόητο βιαστές να πέφτουν στα μαλακά, εν ψυχρώ δολοφόνοι χωρίς ελαφρυντικά να μπορεί να τιμωρηθούν με κάποια έτη πρόσκαιρης κάθειρξης, να υπάρχουν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που να θεωρούνται πλημμελήματα. Αδιανόητο από ανθρώπινης, αλλά και νομικής πλευράς. Και χρωστάμε την αποκατάσταση όλων αυτών των κατάφορων αδικιών στις επόμενες γενιές. Στα παιδιά μας.

Το κυριότερο που έχουμε καθήκον είναι να καταδείξουμε την υποκρισία μερικών: κάποιοι θυμήθηκαν το me too, αλλά σιωπούσαν όταν άλλαζε ευνοϊκά το νομικό καθεστώς κατά των βιαστών και έριχναν κροκοδείλια δάκρυα περί γυναικοκτονίας, αλλά ο δολοφόνος της Καρολάιν και κάθε άλλος δολοφόνος μπορεί, με τον δικό τους Ποινικό Κώδικα να τιμωρηθεί, για μια ομολογημένη εν ψυχρώ δολοφονία και με 10-15 έτη κάθειρξη. Όταν γίνονταν αυτές οι αλλαγές ούτε πανό είδαμε, ούτε δάκρυα να κυλάνε.

 

  1. Εδώ και 6 μήνες η ΟΝΝΕΔ επικεντρώθηκε σε μια καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού. Είχε ανταπόκριση; Ποια η άποψή σας περί προνομίων και διευκολύνσεων των εμβολισμένων και περί κυρώσεων για μη εμβολιασμένους υγειονομικούς;

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μεγαλύτερη συλλογική μάχη που θα κληθούμε να δώσουμε – πιθανότατα – σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αυτή η καμπάνια είναι για εμάς κάτι παραπάνω από μια ενημερωτική δράση. Είναι μια ηθική υποχρέωση. Είναι ότι πιο σημαντικό κάναμε και θα κάνουμε ως νεολαία αλλά και ως νέοι άνθρωποι.

Η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν συγκλονιστική. Βγήκαμε στο δρόμο, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και η αποδοχή που είχαμε ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδίσαμε ποτέ.

Τώρα για τη συζήτηση περί προνομίων: το μεγαλύτερο προνόμιο είναι το ίδιο το εμβόλιο. Αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν όλοι ανεξαιρέτως.

Από εκεί και πέρα, προσωπικά θεωρώ πως είναι πολύ απλά τα πράγματα: οι εμβολισμένοι πρέπει να επανέλθουμε σταδιακά και λελογισμένα στη ζωή όπως την ξέραμε πριν την έλευση της πανδημίας. Είναι δικαίωμα του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά αυτή η επιλογή θα πρέπει να συνεπάγεται την συνέχιση των περιορισμών, με βάση πάντοτε τις αποφάσεις των ειδικών, όταν κινδυνεύει η ασφάλεια όλων των υπολοίπων που έχουν εμβολιαστεί.

Τώρα, για τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται ερχόμενοι σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και αρνούνται να εμβολιστούν δεν υπάρχουν λόγια. Δεν είμαι αρμόδιος να αποφασίσω, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, σε όσους συνεχίσουν αυτή την αντικοινωνική συμπεριφορά που θέτει ευθέως σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 

Leave a Reply