Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη για την Εφημερίδα Νεολόγος Πατρών: “Φυσικά και θα εμβολιαστώ”

By 11 Δεκεμβρίου 20205 Οκτωβρίου, 2021No Comments
  1. Κύριε Μαρινάκη, αναμφιβόλως, η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Θεωρείται πως το πρόσημο σε επίπεδο διαχείρισης του κορωνοϊού, από την κυβέρνηση, είναι θετικό ή αρνητικό και γιατί;

Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές που απειλούνται και με οικογενειακές τραγωδίες που εκτυλίσσονται καθημερινά, η αποτίμηση δεν είναι το μείζον. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής για την Κυβέρνηση είναι η αδιαπραγμάτευτα βασική προτεραιότητα. Σ’ αυτό άλλωστε τον άξονα, βασίστηκε κάθε απόφαση των τελευταίων εννέα μηνών – γι’ αυτό και η χώρα μας αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Η αποτίμηση θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η μάχη, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η αποτίμηση αυτή θα είναι θετική. Και αυτό θα οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, στο συντονισμένο σχέδιο της Κυβέρνησης και στη συνεργασία των πολιτών.

  1. Συμφωνείτε με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΕΣΥ δεν ενδυναμώθηκε και η κατάσταση έβγαινε εκτός ελέγχου;

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει τόσο θράσος ώστε να «κουνάει το δάχτυλο» για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., έχοντας ο ίδιος αποτύχει, ή πιο σωστά έχοντας κωλυσιεργήσει στο καιρό της διακυβέρνησής του να κάνει έστω και την παραμικρή κίνηση για την αναβάθμισή του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λέει όσα ψέματα θέλει αλλά οι αριθμοί αποδεικνύουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα σε εννέα μήνες έγιναν 7.000 νέες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιήθηκαν, 4.000 επαγγελματίες υγείας ανανέωσαν για δεύτερη χρονιά τη σύμβασή τους, προσελήφθησαν 616 μόνιμοι γιατροί και οι κλίνες Μ.Ε.Θ. έχουν πλέον διπλασιαστεί αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  1. Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό; Τί λέτε σε νέους που δεν πιστεύουν στην ευρύτητα της νόσου και αντιτίθενται στο εμβόλιο;

Φυσικά και θα εμβολιαστώ. Θα το κάνω με τη σειρά μου, όταν κληθεί η δική μου κατηγορία σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα είναι το καλύτερο με βάση όλα τα δεδομένα. Τα εμβόλια είναι ο λόγος χάρη στον οποίο ασθένειες που μάστιζαν τον πλανήτη εξαλείφθηκαν. Μπορώ να καταλάβω τα καλόπιστα ερωτήματα, όμως οι απαντήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι απολύτως ξεκάθαρες και επαρκείς. Έχουμε λοιπόν χρέος απέναντι στους εαυτούς μας να δείξουμε υπευθυνότητα, ώστε να απαλλαγούμε από αυτόν τον εφιάλτη.

Είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι της γενιάς μου που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού. Είμαστε η πιο καταρτισμένη γενιά, μια γενιά που έχει στα χέρια της έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών, τα εφόδια και την κριτική σκέψη να τα αξιολογήσει. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε άμεσα ως ΟΝΝΕΔ μια καμπάνια για τον εμβολιασμό, με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις όλης της κοινωνίας και να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων.

  1. Προσφάτως παρουσιάσατε -και στον Πρωθυπουργό- τον ετήσιο απολογισμό δράσεων της ΟΝΝΕΔ. Ποια από αυτές ξεχωρίζετε; Ποιες είναι οι σημαντικότερες διεκδικήσεις σας για τη νέα γενιά;

Είμαι περήφανος για όσα έχουμε κάνει και αισιόδοξος για όσα θα ακολουθήσουν. Ο στόχος που έχουμε πετύχει είναι να έχουμε μια καθημερινή παρουσία και έναν ισχυρό πολιτικό λόγο, με πλήθος παρεμβάσεων, εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα και προτάσεων που γίνονται νόμοι του κράτους. Θέλαμε πολλές από αυτές τις δράσεις να γίνονταν με φυσική παρουσία, όμως η προστασία από την πανδημία είναι πέρα και πάνω από τέτοιους σχεδιασμούς. Χάρη στην τεχνολογία πιστεύω ότι καταφέραμε να καλύψουμε μεγάλο μέρος της απόστασης που αναγκαστικά μας χώρισε.

Ως προς το ποιες από αυτές ξεχωρίζω, είναι δύσκολο να αναφερθώ μόνο σε κάποιες. Ενδεικτικά μόνο θα σταθώ στις προτάσεις που καταθέσαμε για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στις διαδικτυακές συζητήσεις ΟΝΝΕΔ Talks με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και στην εβδομάδα ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αν για ένα πράγμα, όμως, είμαι πραγματικά περήφανος είναι ότι η ΟΝΝΕΔ δείχνει σε καθημερινή βάση το κοινωνικό της πρόσωπο και την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους συνανθρώπους μας. Με δράσεις όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών και η συνεργασία μας με σωματεία και συλλόγους όπως η ΦΛΟΓΑ και το Make a wish αναμφίβολα βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι σε μια συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι δράσεις μας κάνουν καλύτερους και εμάς, μας βοηθούν να προσεγγίζουμε την πολιτική με ενσυναίσθηση.

  1. Τι αναπολείτε συχνά από την Πάτρα; Σε ποια γειτονιά μεγαλώσατε; Είχατε κάποιο χόμπι με τους φίλους σας;

Η Πάτρα είναι το σπίτι μου, η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η οικογένειά μου ζει στα Ψηλά Αλώνια και η αλήθεια είναι ότι ειδικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας μου έχει λείψει η γειτονιά μου και τα στέκια της. Αυτό που αρχικά μας έφερε κοντά με την παρέα μου ήταν το μπάσκετ, που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Ο αθλητισμός είναι μια από τις πιο σταθερές βάσεις για να οικοδομηθούν φιλίες.

  1. Ποια η σχέση σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Τι θυμάστε εντονότερα από την πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική δράση του παππού σας, Παύλου Μαρινάκη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος που προτιμά τις πράξεις από τα λόγια και εμπιστεύεται πραγματικά τους νέους. Η στήριξή του προς την ΟΝΝΕΔ είναι ουσιαστική και διαρκής, με καλύτερη απόδειξη το γεγονός ότι έχει δώσει τόσο σε εμάς, όσο και στους νέους ευρύτερα ρόλο πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση πολιτικής.

Ο Παύλος Μαρινάκης πριν απ’ όλα ήταν ο παππούς μου, ένας άνθρωπος που έζησα μαζί του αμέτρητες στιγμές. Είναι επίσης το παράδειγμά μου. Τόσο στην επαγγελματική του δραστηριότητα ως δικηγόρος, που κατάφερε πολλά μόνος του, όσο και ως προς την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, που χαρακτηριζόταν από συνέπεια λόγων και έργων, από ήθος και ευπρέπεια. Και ελπίζω να καταφέρω να του μοιάσω, τιμώντας το όνομά του.

Leave a Reply