Skip to main content
Άρθρα

Αντισώματα απέναντι στη συνωμοσιολογία

By 14 Νοεμβρίου, 2020No Comments

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις ότι ένα από τα εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών είναι κατά 90% αποτελεσματικό σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό, μας γέμισαν με αισιοδοξία και ελπίδα. Αποτελεί το πρώτο φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ειδικά μέσα στον δεύτερο κύκλο lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το γεγονός ότι φαίνεται να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του Covid-19 δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε το δικαίωμα να εφησυχάσουμε, να ελαττώσουμε τα μέτρα πρόληψης και πολύ περισσότερο να επιτρέψουμε εκπτώσεις στην κοινή λογική, αφήνοντας θεωρίες συνωμοσίας επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία να «διασπείρονται στην κοινότητα».

Στο ξεκίνημα του δεύτερου lockdown και των αυστηρότερων μέτρων και ελέγχων η επικίνδυνη μειοψηφία των αρνητών της μάσκας και του κορονοϊού έκανε πολύ πιο έντονη την παρουσία της. Συμπεριφερόμενοι οι ίδιοι αντίθετα στους νόμους και τις οδηγίες των ειδικών και προτρέποντας τον κόσμο να τους μιμηθεί, απειλούν να θέσουν την χώρα σε έναν κίνδυνο που με τεράστιες θυσίες έχουμε αποφύγει μέχρι στιγμής.

Παράλληλα, όσο πυκνώνουν οι καλές ειδήσεις για το εμβόλιο, τόσο εμφανίζονται περισσότερο και οι οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Πέρα από τις φαιδρές καταγγελίες για «τσιπάκια», ξαναβλέπουμε στην επικαιρότητα δήθεν επιστημονικοφανείς δοξασίες για κινδύνους οι οποίοι έχουν αποδειχτεί με κάθε επιστημονική επισημότητα ότι δεν υφίστανται.

Έχουμε λοιπόν να παλέψουμε σε δύο μέτωπα, με δύο αντιπάλους εξίσου επικίνδυνους και εξίσου ανυποχώρητους: αφενός μια πανδημία πρωτοφανή σε μέγεθος την τελευταία εκατονταετία, και αφετέρου την παραπληροφόρηση και την άγνοια.

Τα όπλα μας απέναντι στην πανδημία είναι η πρόληψη και η ατομική ευθύνη, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Και είναι όλα αυτά απλά πράγματα που μπορούν να τηρηθούναπό τον καθένα μας. Όμως απέναντι σ’ εκείνους που παίζουν τη ζωή όλων μας «κορώνα – γράμματα» επικαλούμενοι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και διηγήσεις πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και καταθέσαμε ως ΟΝΝΕΔ πρόταση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών απέναντι σε όσους αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Είναι αυτονόητο ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πρέπει να θωρακιστεί με αυτή την υποχρεωτικότητα.

Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία ενεργοποιούνται οι αρμόδιες δικαστικές αρχές για περιπτώσεις διασποράς ψευδών ειδήσεων. Εδώ έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα απέναντι σε όσους παίζουν με την δημόσια υγεία.

Όσο θορυβώδης κι αν είναι αυτή η μειοψηφία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό: μια μειοψηφία. Είναι χρέος όλων μας, κράτους και πολιτών, να κλείσουμε οριστικά την πόρτα σε ένα κίνημα που στρέφεται κατά της ζωής καθενός και καθεμίας από εμάς. Οφείλουμε να παράξουμε όλοι μαζί, για λογαριασμό της κοινωνίας, αντισώματα απέναντι στην συνωμοσιολογία.

Παύλος Μαρινάκης

Δικηγόρος, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Leave a Reply