Skip to main content
Συνεντεύξεις

«Ο λαϊκισμός έχει δώσει τη θέση του στο σχεδιασμό και αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των νέων προς τον Πρωθυπουργό.»

By 19 Αυγούστου, 202015 Σεπτεμβρίου, 2020No Comments

 Πρόεδρε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τα στοιχεία αναφορικά με την έξαρση του κορωναϊού στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός πως ο ιός «χτυπάει» και τη νεολαία. Ποιες είναι οι ενέργειες σας, για την ενημέρωση των νέων;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν απόλυτη προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών και συμμορφώθηκαν με τα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσουν την μετάδοση και τη διασπορά του ιού. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, που όπως αναφέρει η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας οφείλεται σε φαινόμενα συνωστισμού και όχι σε κάποιου είδους μετάλλαξη του ιού. Επομένως καταλαβαίνουμε πως είναι στο χέρι μας να γυρίσουμε πίσω στα δεδομένα των προηγούμενων μηνών.

Η ΟΝΝΕΔ όλο αυτό τον καιρό έχει φροντίσει να ενημερώνει καθημερινά σχεδόν για τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορωνοϊό, τόσο μέσω της ενημερωτικής καμπάνιας του Υπουργείου Υγείας και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όσο και με δικές της ξεχωριστές δράσεις όπως ο κύκλος συζητήσεων ΟΝΝΕΔ Talks που ενημέρωνε τους νέους για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και τα σταδιακά βήματα προς την επόμενη μέρα. To ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε από δω και πέρα, ενημερώνοντας τακτικά για τα νέα μέτρα. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε για ακόμα μια φορά την υπευθυνότητά μας προστατεύοντας τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας και, έτσι, όλη την κοινωνία. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε την αύξηση της επιδημιολογικής καμπύλης και πρέπει να το πράξουμε για το καλό όλων.

Από την επικοινωνία και που έχετε με τους νέες και τις νέες, βλέπετε – διαπιστώνετε πως ανησυχούν για την έξαρση της νόσου ή όχι;

Όπως ήδη είπα, οι νέοι στη χώρα είναι απολύτως ενημερωμένοι για την πορεία της νόσου και στη μεγάλη τους πλειοψηφία τηρούν πιστά τα μέτρα της Κυβέρνησης, τα οποία διαμορφώνονται δυναμικά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Οι νέοι άνθρωποι καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα γκρέμισαν το μύθο που τους ήθελε ανεύθυνους και απαθείς προς τα κοινά – όχι μόνο προς το πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και ως προς την αλληλεγγύη προς τους πιο αδύναμους. Η ΟΝΝΕΔ με καλέσματα που απεύθυνε προς κάθε νέο και νέα συγκέντρωσε στο πλευρό της χιλιάδες ανθρώπους που βοήθησαν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω προγραμμάτων εθελοντισμού, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», συμμετέχοντας σε αιμοδοσίες, παρέχοντας βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες. Οι άνθρωποι της γενιάς μου κάθε άλλο παρά αδιάφοροι είναι προς τις εξελίξεις και κυρίως σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Αν μου επιτρέπετε ένα γενικό σχόλιο, οι νέοι εκτιμούν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά χειρίζονται με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις εξωγενείς κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Και αυτή είναι η βασική διαφορά με το χθες, ότι αντί να βλέπουμε μια προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, βλέπουμε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων δίκαιων για όλους. Ο λαϊκισμός έχει δώσει τη θέση του στον σχεδιασμό και αυτό ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των νέων προς τον Πρωθυπουργό, όταν είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του στο τελευταία εκδήλωση του κύκλου των ΟΝΝΕΔ Talks.

Κ. Μαρινάκη, την ίδια στιγμή, τα πάρτι στα beach bar πληθαίνουν ενώ ταυτόχρονα όλοι γίναμε μάρτυρες, αθρόας προσέλευσης και συμμετοχής των νέων σε ανοιχτά πάρτι στις κατά τόπους πλατείας, ανά την επικράτεια. Που πιστεύετε πως οφείλονται τα παραπάνω φαινόμενα και τι πρέπει να γίνει για την αποφυγή τους;

Είναι γεγονός πως παρατηρήθηκε μια χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τον συνωστισμό κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς και ιδιαίτερα σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με ηλικίες. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και οι επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού και της εστίασης τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο βαθμό. Είναι φυσιολογικό μετά από τέσσερις μήνες κοινωνικής αποστασιοποίησης να μας λείπουν οι συνήθειες που είχαμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε.

Η Κυβέρνηση και οι ειδικοί δίνουν οδηγίες αλλά το κλειδί είναι η ατομική ευθύνη. Καθένας και καθεμία από εμάς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας. Το καλοκαίρι αυτό είναι διαφορετικό για όλους μας. Δεν μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τη ζωή μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να συνυπάρχουμε τηρώντας τα μέτρα και να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Πρόεδρε, από τη μέρα που εκλεχθήκατε και αναλάβατε το «τιμόνι» της ΟΝΝΕΔ –ως γνωστόν της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων- έχετε «οργώσει» την Ελλάδα, καταγράφοντας τους προβληματισμούς και τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους καθώς και τα «θέλω» των νέων μας. Πως τα ιεραρχείτε, πως μπορούν να επιλυθούν και αν είστε ικανοποιημένος από το άνοιγμα της Οργάνωσή σας, στην κοινωνία;

Το στοίχημά μας από την πρώτη μέρα είναι διπλό. Πρώτον να γίνει η ΟΝΝΕΔ μια οργάνωση ανοιχτή σε κάθε νέο και κάθε νέα, είτε εκείνοι έχουν σχέση με την πολιτική είτε όχι, και δεύτερον να είναι η ΟΝΝΕΔ μια νεολαία χρήσιμη για όλους. Στόχος μας είναι να ακούμε τους προβληματισμούς των νέων και να βρίσκουμε λύσεις, να αφουγκραζόμαστε τις σκέψεις τους για ένα καλύτερο μέλλον και να δημιουργούμε μαζί τους. Αυτό είναι άλλωστε και μια από τις κυρίαρχες προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βασική μας επιδίωξη είναι να είμαστε κοντά στους ανθρώπους της γενιάς μας σε ολόκληρη τη χώρα, γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown με τα μέσα που μας παρέχει η τεχνολογία ήμασταν σε επαφή με όλα μας τα μέλη, αλλά και όταν οι οδηγίες το επέτρεψαν κάναμε μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα με σταθμούς τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, τη Θήβα.

Κατά τη διάρκεια αυτής τη περιοδείας είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Οργάνωση αλλά με τους οποίους έχουμε ένα κοινό. Και αυτό είναι η πρωταρχική ανάγκη τους να δημιουργήσουν και αναπτυχθούν. Γνώρισα ανθρώπους που πήραν μια μικρή επιχείρηση και την εξέλιξαν σε ένα ισχυρό παραγωγικό μέτωπο για τον τόπο τους, που δημιούργησε θέσεις εργασίας σε μια τοπική κοινωνία και έφτασε μέχρι το σημείο να εξάγει τα προϊόντα της πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Οι νέοι σήμερα ζητούν ανάπτυξη, δουλειές που τους αξίζουν, προοπτικές. Οι απαιτήσεις της γενιάς μας αποτελούν για την ΟΝΝΕΔ πρόκληση και θέλουμε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών να γίνουμε εμείς η φωνή τους προς την Κυβέρνηση, να δημιουργήσουμε προς όφελός τους προτάσεις, οι οποίες φιλοδοξούμε να γίνουν νόμοι του κράτους.

Leave a Reply