Skip to main content

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα, έναν άνθρωπο που είμαι σε αυτή την παράταξη από 18 ετών, να μιλάω ως πρώτος ομιλητής την τελευταία ημέρα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ενώπιον του Πρωθυπουργού, ως Πρόεδρος της μεγαλύτερης νεολαίας της Ελλάδας, της ΟΝΝΕΔ.

Κάθε συνέδριο έχει δύο βασικούς στόχους, τον απολογισμό και τον προγραμματισμό. Όσο πιο σύντομος είναι ο απολογισμός, γιατί όλα αυτά που έχουμε να πούμε είναι δεδομένα στον κόσμο, τόσο περισσότερο χρόνο έχουμε για να προγραμματίσουμε τις επόμενες δράσεις μας. Θα ήθελα πολύ σύντομα γιατί το έκαναν ειδικότεροι από εμένα, να μιλήσω για το κυβερνητικό έργο.

Γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια, ένα έργο σε τόσους λίγους μήνες αγγίζει τόσους πολλούς νέους ανθρώπους.

Ξεκινώντας από την οικονομία, μετά από μια περίοδο που περάσαμε πολύ δύσκολα, ειδικά η δικιά μας γενι,, βλέπουμε να αλλάζουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η μείωση των φόρων, ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, η άρση των capital controls, οι επενδύσεις, στις οποίες θα βρουν δουλειές πάνω απ’όλα οι νέοι άνθρωποι που τόσα χρόνια εγκατέλειπαν μαζικά την πατρίδα, είναι λίγες από τις πρώτες κινήσεις που βλέπουμε από τη νέα κυβέρνηση.

Στον τομέα της ασφάλειας, προτάσεις μας μετά από δεκαετίες γίνονται πράξη. Επιστρέφει η αξιοπρέπεια στα πανεπιστήμια, για πρώτη φορά όλοι οι φοιτητές νιώθουν ασφαλείς, για πρώτη φoρά κυβέρνηση κρατάει το λόγο της απέναντι στους πολίτες, εννοεί αυτά που λέει και δεν δημιουργεί πολίτες πολλών κατηγοριών.

Όλοι ίσοι απέναντι στο Νόμο. Μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε συνταγματική αναθεώρηση με σεβασμό στους πολίτες εντός και εκτός Ελλάδος. Οι Έλληνες του εξωτερικού αποκτούν επιτέλους το αυτονόητο δικαίωμα ψήφου και όλοι καθίστανται ίσοι απέναντι στο Νόμο, όπως βλέπουμε με τις αλλαγές στη βουλευτική ασυλία και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οι μεγάλες πόλεις επιστρέφουν στους πολίτες και τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας.

Βλέπουμε την κυβέρνηση να είναι δίπλα μας στην καθημερινότητα. Πέρασε ένα καλοκαίρι με πολλές πυρκαγιές, όμως η πολιτική προστασία στάθηκε αντάξια των περιστάσεων. Ζούμε σταδιακά μια ψηφιακή επανάσταση. Μπορεί να άλλαξε ο αιώνας πριν από 19 χρόνια, όμως στην Ελλάδα αλλάζει τώρα. Και έστω και αργά, είμαστε πολύ περήφανοι που αυτό γίνεται από τη δική μας κυβέρνηση.

Βρισκόμαστε περίπου δύο μήνες μετά το μαζικότερο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Τίποτε όμως δεν έγινε τυχαία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των ΟΝΝΕΔιτών στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα μας, στον Πρόεδρό μας, στο Γενικό Διευθυντή, στο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής που ήταν δίπλα μας, πίστεψαν σε εμάς και μαζί διοργανώσαμε ένα μαζικό και ουσιαστικό Συνέδριο.

Η ΟΝΝΕΔ έβαλε κάποιους στόχους στο Συνέδριο και αυτό που ζήτησα με την ομιλία μου μία ημέρα πριν από την εκλογή μου είναι να κριθούμε για αυτούς.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει:

Πρώτος μεγάλος στόχος είναι η ουσιαστική πολιτικοποίηση. Καμία περιοδεία με απλή παρουσία. Κάθε μας παρουσία στην επαρχία, στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα συνοδεύεται από μια πολιτική εκδήλωση, από ένα πολιτικό διά ταύτα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει, πήγαμε στην Κομοτηνή όπου μιλήσαμε για τον αντικαπνιστικό νόμο, στην Έδεσσα για τη νεανική επιχειρηματικότητα, στη Θεσσαλονίκη για την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας της ιστορίας στα σχολεία, στα Ιωάννινα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα είμαστε στην Πάτρα σε μια συζήτηση για το λιμάνι της πόλης και τις προοπτικές ανάπτυξης που αυτό φέρνει. Δε θα σταματήσουμε ποτέ, με καθημερινές παρεμβάσεις, με δελτία τύπου, με προτάσεις, όπως η πρότασή μας για τα εμβόλια που αγκαλιάστηκε από όλους τους συνέδρους. Αλλά και με εθελοντική παρουσία, γιατί κάτι τέτοιο δεν ανήκει σε κανέναν πολιτικό χώρο. Ήμασταν εμείς που μιλήσαμε για τους σεισμόπληκτους στην Αλβανία και λάβαμε δράση για αυτό.

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα η επιμόρφωση στελεχών με σκοπό να δημιουργήσουμε ικανά στελέχη για το κόμμα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας. Μια επιμόρφωση που δεν γίνεται μόνο με μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά είναι διαρκής. Ξεκίνησαμε ήδη σε ΔΑΠ και ΟΝΝΕΔ ένα ευρύ κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και ενημερωτικό δελτίο προς τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης, το ΟΝΝΕΔ report στα πρότυπα του Σφυγμού της Νέας Δημοκρατίας, με προτεραιότητα βέβαια τα θέματα νεολαίας.

Ο τρίτος και μεγαλύτερος στόχος είναι και ο πιο δύσκολος, για αυτόν τον στόχο θα κριθούμε στο τέλος της τριετίας. Είναι να κερδίσουμε επιτέλους τη μάχη των ιδεών, την οποία πλέον είμαστε σίγουροι ότι πρέπει και θα κερδίσουμε. 

Αν κατάλαβα κάτι όλα αυτά τα χρόνια από το πανεπιστήμιο, από τη δουλειά μου, από την ενασχόληση με την ΟΝΝΕΔ είναι πόσα περισσότερα θα είχαμε πετύχει αν γνωρίζαμε νωρίτερα. Αν είχαμε τα αναγκαία εφόδια από το σχολείο. Και παρατήρησα ότι ουδείς εξ ημών ασχολήθηκε όσο έπρεπε με το τι μαθαίνουμε στα σχολεία. Αυτός ήταν και ο λόγος που έθεσα ως προτεραιότητα της ΟΝΝΕΔ την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την καμπάνια μας «το Σχολείο που θες». Και εκεί φίλες και φίλοι είδαμε ότι κρύβεται όλη η ουσία. Αναφερόμαστε σε πολλά ζητήματα, από την ιστορία και πώς αυτή πρέπει να προωθεί τον υγιή πατριωτισμό, έως τον εθελοντισμό, το περιβάλλον, τις ξένες γλώσσες και τις ψηφιακές δεξιότητες. Ακούμε όλους τους μαθητές, όλους τους καθηγητές, σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Από τον ακριτικό Κυπρίνο Έβρου μέχρι και τη Γκράβα, εκεί που δεν είχε ξαναπάει κανείς, για εμάς δεν υπάρχουν άβατα. Διαμορφώνουμε μια συνολική πρόταση η οποία θα κοιτάζει στο μέλλον, πατώντας γερά στα θεμέλια του ένδοξου παρελθόντος.

Είμαστε μια χώρα που βίωσε το λαϊκισμό και, μάλιστα, τον είδαμε να μας κυβερνάει. Όμως είμαστε και η πρώτη χώρα που τον κερδίζουμε. Ο λαϊκισμός βέβαια δεν ηττάται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά η μάχη είναι διαρκής. Και τον κερδίζουμε γιατί ήμασταν οι πρώτοι που αντιπαρατεθήκαμε με αυτόν. Τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ έχουμε δώσει διαχρονικά μάχες για αυτό και ξέρουμε πολύ καλά ότι κερδίζουμε με όπλο την αλήθεια.

Την επόμενη μέρα πρέπει να έχουμε ως οδηγό τρεις βασικές αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη, μεγαλώσαμε με ψέματα. Και ήμασταν εμείς με πρώτο τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη που αποκαταστήσαμε την αλήθεια. Ποια αλήθεια; Εμείς είμαστε αυτοί που εκπροσωπούν την πραγματική πρόοδο, τη δημοκρατία, την κοινωνική πολιτική και την αξιοκρατία και όχι κάποιοι άλλοι που θεωρούσαν ότι έχουν το μονοπώλιο. Εμείς που σεβόμαστε όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει τι σημαίνει αληθινό κοινωνικό πρόσωπο, όπως έδειξε με τις παρεμβάσεις της για τη φορολογία των ατόμων με αναπηρία, με την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και με τις πρωτοβουλίες της για τα ασυνόδευτα παιδιά. 

Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι:

Εκείνοι δίχασαν, εμείς ενώσαμε.

Εκείνοι είπαν ψέματα, εμείς τηρούμε το λόγο μας.

Εκείνοι υπόσχονταν, εμείς υλοποιούμε.

Εκείνοι εφάρμοζαν πολιτικές για λίγους, ενώ εμείς κάνουμε πολιτική για όλους χωρίς να εξαιρούμε κανέναν από το πρόγραμμά μας.

Δίνουμε ευκαρίες σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα. 

Η τρίτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε

Και θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς, γιατί εμείς;

Γιατί εμείς τα έχουμε καταφέρει ξανά.

Γιατί εμείς νικήσαμε πρώτοι το λαϊκισμό. Όχι μόνο σε εκλογές. Σε πανεπιστήμια, σε επιστημονικούς συλλόγους, στην κοινωνία.

Γιατί το δικό μας εμείς δεν έχει περιορισμούς, στεγανά και αστερίσκους. Χωράει όλους τους Έλληνες.

Το δικό μας εμείς, είναι ένα όραμα εθνικό, το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας σήμερα, 45 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξής μας που αντέχει στο χρόνο, νιώθω την ανάγκη να θυμίσω τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, απευθυνόμενος σε εμάς τους νέους. Ότι δεν υπάρχει δεύτερος και τρίτος γύρος, να φροντίσουμε ό,τι  αγώνα δώσουμε να είναι δικός μας. Και αυτός ο αγώνας είναι δικός και θα τον κερδίσουμε.

Leave a Reply