Skip to main content

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα Παραπολιτικά 12.10.2019 και το Σωτήρη Πολύζο

Το 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τελείωσε και είστε πλέον Πρόεδρος. Τι γεύση σας αφήνει το Συνέδριο και πώς νιώθετε;

Με το τέλος του Συνεδρίου περνούσαν χιλιάδες πράγματα από το μυαλό μου για την επόμενη μέρα της ΟΝΝΕΔ. Ήταν όμως ο ενθουσιασμός και η ευγνωμοσύνη που πήραν τη θέση της κούρασης και του άγχους. Ενθουσιασμός για τη μαζικότερη προσέλευση συνέδρων σε σχέση με τα αντίστοιχα συνέδρια των τελευταίων δέκα ετών, για τη συμμετοχή των νέων που έδωσαν αληθινό νόημα στις θεματικές συζητήσεις και τις δράσεις που διοργανώθηκαν, για την άρτια οργάνωση η οποία οφείλεται στις προσπάθειες και τη δουλειά  των στελεχών μας, που βοήθησαν ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλά. Για τη στήριξη του 87% των συνέδρων που υπέγραψαν για την υποψηφιότητά μου και με ανέδειξαν Πρόεδρο της Οργάνωσης, για τους συνεργάτες μου που πάλεψαν στο πλευρό μου και τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που με το λόγο του έδωσε την υπόσχεση ότι θα σταθεί στο πλευρό μας έχοντας την ΟΝΝΕΔ συνοδοιπόρο αλλά και αυστηρό κριτή, δε θα μπορούσα να νιώθω τίποτε λιγότερο από ευγνώμων.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για τους πρώτους μήνες στην Προεδρία;

Με τον ορισμό των κεντρικών οργάνων της ΟΝΝΕΔ, θα ξεκινήσουμε άμεσα να βάζουμε μπροστά το πλάνο δράσης μας. Τίποτα από όσα είπα πριν την εκλογή μου δε θα μείνει στα λόγια. Βασικό για μένα είναι να δώσουμε προτεραιότητα σε θέματα που απασχολούν στην ουσία τους νέους και όχι να ακολουθήσουμε την πεπατημένη για να γίνει η ΟΝΝΕΔ αρεστή στον κόσμο. Διαμορφώνουμε προτάσεις για το ασφαλιστικό και τις νέες θέσεις εργασίας, την υγεία, το εκπαιδευτικό σύστημα και αναζητάμε διαύλους επικοινωνίας με τις χώρες του εξωτερικού ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε πιο κοντά όσους δικούς μας ανθρώπους αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα. Θέλουμε λιγότερες εισφορές για τους νέους ανθρώπους της δουλειάς που πάλεψαν και παλεύουν στον επαγγελματικό στίβο. Καλύτερο επαγγελματικό προσανατολισμό στα σχολεία για να δώσουμε ανάσα στα πανεπιστήμια από την υπερπληθώρα φοιτητών και να συμβάλουμε στην ανανέωση του δυναμικού στην πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Δεδομένης της σημαντικής αριθμητικής ενδυνάμωσης της ΟΝΝΕΔ πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τα νέα μέλη;

Το «ΟΝΝΕΔ για όλους» δεν έγινε καμπάνια γιατί απλά ακούγεται ωραίο ως σύνθημα. Ειπώθηκε γιατί είναι στην πραγματικότητα ο στόχος που έχω θέσει για την Οργάνωση. Η μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της χώρας δεν μπορεί να περιχαρακώνεται και να μένει κλεισμένη σε στεγανά. Θέλω όταν τελειώσει αυτή η τριετία να μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τον κάθε νέο και νέα που πίστεψε σ’ αυτή την προσπάθεια και να μπορώ να πω ότι έχω κάτι προσφέρει στ΄ αλήθεια. Έχουμε χώρο για όλους, τους έχουμε ανάγκη όλους και το αποδεικνύουμε έμπρακτα.  Οι ήδη υπάρχουσες γραμματείες της ΟΝΝΕΔ θα στελεχωθούν από το μηδέν, με παλιά ή νέα μέλη μας που έχουν την όρεξη και τα προσόντα, να αναλάβουν η καθεμία και ο καθένας πρωτοβουλίες στον τομέα του και προχωράμε μέσα από ανοιχτή διαβούλευση στη σύσταση γραμματειών ή επιτροπών για  θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία των νέων, είτε στην επικαιρότητα είτε σε νέους τομείς όπως το περιβάλλον και η ψηφιακή πραγματικότητα.

Επομένως να περιμένουμε την ΟΝΝΕΔ να απασχολήσει την επικαιρότητα στο άμεσο μέλλον;

 Όταν έθεσα υποψηφιότητα για την Προεδρία της ΟΝΝΕΔ δεσμεύτηκα ότι η επόμενη τριετία θα έχει πολλή και παραγωγική δουλειά. Ούτε εγώ ούτε κανένα άλλο μέλος της Οργάνωσης είμαστε απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα, κλεισμένοι σε μια γυάλα. Όπως σας είπα, στόχος και δέσμευσή μου είναι η ΟΝΝΕΔ να παράξει πραγματικό έργο, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, να κάνει τη διαφορά για τους νέους συμπολίτες μας και να βελτιώσουμε τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε εδώ για να μοιράσουμε θέσεις και να κάνουμε χάρες. Είμαστε εδώ για να βγούμε μπροστά σε κάθε έκφανση του δημόσιου λόγου, και να συλλέξουμε ιδέες και απόψεις για όλα τα θέματα, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο. Και με γνώμονα αυτές τις προτάσεις θέλω να κριθεί η ΟΝΝΕΔ, όταν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση καταφέρουμε να τις κάνουμε νόμους τους Κράτους.

Leave a Reply