Skip to main content

Συνέντευξη στo Περιοδικό «Ανάπτυξη» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαννακόπουλο

 

  • Κύριε εκπρόσωπε, αναφέρετε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η  περαιτέρω  ενίσχυση της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. Ποιες σχετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε και πότε θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται; Ποιες μειώσεις φόρων και συντελεστών προκρίνονται ειδικά για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες;

Κατ’ αρχάς κ. Γιαννακόπουλε να σας πω ότι έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες από την πρώτη κιόλας μέρα, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μέχρι σήμερα μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους, οι περισσότεροι των οποίων επηρεάζουν άμεσα προς το καλύτερο τη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις.

Έχουμε μειώσει επίσης συνολικά από το 2019 κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, απαλλάχθηκαν από τον φόρο ασφαλίστρων τα συμβόλαια υγείας για παιδιά έως 18 ετών, μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% και κατά 50% για ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα, θεσπίστηκε φοροαπαλλαγή για τις οικειοθελείς παροχές επιχειρήσεων για νέους γονείς, δίνονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα, συνολικού κόστους 41 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, μειώθηκαν οι φόροι χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές, μειώθηκε κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων. Δίνονται εκπτώσεις από 2%- 4% για την καταβολή ολόκληρου του ποσού του φόρου εισοδήματος μέχρι την 31η Ιουλίου.

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός στην βράβευσή του στη Γερμανία για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας είπε ότι αυτό το βραβείο ανήκει στους Έλληνες πολίτες, δεν ήταν μια καινοφανής δήλωση που την είπε για να την πει. Η δήλωσή του αυτή σημαίνει ότι η Κυβέρνησή μας γνωρίζει πολύ καλά το πόσο υπέμειναν οι πολίτες, όλα αυτά τα χρόνια των απανωτών εξωγενών και παγκόσμιων κρίσεων και πόσο αγωνιούσαν στην προσπάθειά τους να καλύπτουν τις υποχρεώσεις του σπιτιού ή της επιχείρησής τους. Κάποιοι τους λένε μεσαία τάξη, κάποιοι παλιότερα σκωπτικά τους έλεγαν «νοικοκυραίους», εγώ τους λέω συνεπείς και σίγουρα, αρκετά έως πολύ, αδικημένους.

Οι νέες πρωτοβουλίες είναι αρμοδιότητα του οικονομικού επιτελείου να τις καταρτίσει και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον Πρωθυπουργό με ορίζοντα τη ΔΕΘ, πάντοτε με σεβασμό στα δημόσια οικονομικά και με βάση τα πλεονάσματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Με το νοικοκύρεμα που κάνει το κράτος στα δημόσια οικονομικά του, δείχνει την ίδια συνέπεια με τους συμπολίτες μας και θα επιβραβεύσει τους συνεπείς Έλληνες, στηρίζοντας ταυτόχρονα και δίκαια τους πιο ευάλωτους.

 

  • Ποια είναι η συνολική εικόνα των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση; Πόσο έχουν ωφεληθεί οι επιχειρήσεις και ποια ακόμη μέτρα σχεδιάζετε για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, του βασικότερου ανασταλτικού παράγοντα για εγχώριες επενδύσεις;

Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως προτεραιότητα τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο έναν πιο σύγχρονο, ψηφιακό και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Η υλοποίηση του gov.gr αποτέλεσε επανάσταση στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες να είναι σήμερα προσβάσιμες με λίγα μόνο κλικ. Η ψηφιοποίηση διαδικασιών, όπως η έκδοση πιστοποιητικών, η σύσταση επιχείρησης μέσω της πλατφόρμας e-ΥΜΣ και η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ live, μείωσαν δραστικά τον χρόνο και το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε δομικές παρεμβάσεις, όπως η απλοποίηση αδειοδοτήσεων μέσω του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης. Η πλατφόρμα «Know Your Business», μέσω της οποίας επιτρέπεται η αυτοματοποιημένη άντληση και διαβίβαση δεδομένων των νομικών προσώπων από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου προς πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης κράτους-επιχειρηματικότητας έγιναν μέσα σε λίγα χρόνια. Ακόμα, με τον «ηλεκτρονικό φάκελο επιχείρησης», μια σειρά από δικαιολογητικά και έγγραφα, στα οποία απαιτείται άμεση και καθημερινή πρόσβαση, είναι διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: ένα Κράτος σύμμαχος του πολίτη και του επενδυτή, που δεν βάζει εμπόδια, αλλά ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη, γι’ αυτό και με το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση του Δημοσίου ζητάμε από τους πολίτες να μας προτείνουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που θέλουν άμεσα να ψηφιοποιηθούν.

 

  • Παρά το ενθαρρυντικό οικονομικό κλίμα, καταγράφεται συνεχιζόμενη «αιμορραγία» εργατικού και επιστημονικού δυναμικού. Πώς μπορεί να αναστραφεί το κλίμα ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι αναπτυξιακοί δείκτες;

Η αλήθεια είναι πως σε πρόσφατες έρευνες αποτυπώνεται ένα κύμα επιστροφής των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Από τους 680.000 συνολικά που έφυγαν, οι 350.000 έχουν επιστρέψει, αναγνωρίζοντας προφανώς το ενθαρρυντικό οικονομικό κλίμα, όπως το χαρακτηρίσατε κι εσείς.

Ας είμαστε ρεαλιστές. Ελβετία δεν έχουμε γίνει, όμως τα φορολογικά κίνητρα, το γεγονός ότι η ανεργία μειώνεται συνεχώς -έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας- ότι οι συνθήκες δουλειάς βελτιώνονται μέσα από μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας και η αύξηση των αδειών μητρότητας και πατρότητας, το γεγονός ότι μειώνονται οι ώρες αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, ότι αυξάνεται σταδιακά ο κατώτατος και ο μέσος μισθός, ότι, όπως είπαμε και πριν, ψηφιοποιούνται υπηρεσίες του Κράτους δίνουν κίνητρο στους Έλληνες της γενιάς του brain drain για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όχι γιατί τους έλειψε ο ήλιος, αλλά γιατί έχουν πλέον την πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν εδώ τη ζωή που ονειρεύτηκαν.

Ότι υπάρχουν πλέον πολιτικές που εφαρμόζονται και τους εξασφαλίζουν, όχι απλά την επιβίωση, αλλά την ζωή τους.

Και ένα ακόμα «όπλο» για την ανάσχεση της φυγής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό είναι η -επιτέλους- λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. 58.000 φοιτητές σε βάθος 5ετίας θα σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας και θα δημιουργηθούν σχεδόν 74.000 θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες χιλιάδες νέοι δεν θα χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά και πως φοιτητές και επιστήμονες από άλλες χώρες θα έρθουν στην Ελλάδα, μεγιστοποιώντας το κέρδος για τη χώρα μας.

 

  • Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και πως ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για ανανέωση της λαϊκής εντολής στο κυβερνόν κόμμα της  Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών  του 2024 και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι απέχετε πολύ από την αυτοδυναμία.  Διατίθεσθε λοιπόν να συγκυβερνήσετε και με ποιους, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορείτε να συνομιλήσετε;

Θυμάμαι κ. Γιαννακόπουλε, ότι αυτή ήταν μια απ’ τις ερωτήσεις που δεχόμουν κατά κόρον και πριν τις εθνικές εκλογές του 2023: «δεν βγαίνουν τα νούμερα, τι θα κάνετε;». Στην Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε σταθερά στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Όχι από κάποια ιδεοληψία, αλλά γιατί έχουμε δει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι συνεργασίες δημιουργούν αστάθειες και αυτό το βλέπουμε και στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Έχουμε μια σταθερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα, κάτι που σε άλλες χώρες δεν είναι δεδομένο και μάλιστα μια Κυβέρνηση που πέρασε και στάθηκε όρθια απέναντι σε πολλές κρίσεις. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια συνεργασία με κόμματα που άγονται και φέρονται από θεωρίες συνωμοσίας, κάνουν αντιπολίτευση με φθηνά κόλπα, όχι μόνο απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά ακόμα και στην ίδια τους τη χώρα, υιοθετούν και προβάλουν fake news.

Η συζήτηση, όμως, για εκλογές είναι πρόωρη, γιατί όντως οι εκλογές θα γίνουν σε δυο χρόνια και σε αυτό το χρονικό διάστημα εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια και ταχύτητα το πρόγραμμα για το οποίο μας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες το 2023 και, με βάση τα πεπραγμένα μας και το πρόγραμμά μας, να κριθούμε από τους πολίτες σε δύο χρόνια, με στόχο να διεκδικήσουμε μια ακόμα ισχυρή εντολή.

 

  • Δεδομένης της μετατόπισης του διεθνούς ενδιαφέροντος στην Ανατολική  Μεσόγειο αυτή την περίοδο, ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα ώστε να μην τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων και να μετριάσει τις  απαιτήσεις της Τουρκίας ;

Για πρώτη φορά η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη μεγαλώνει με πράξεις. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα 12 ν.μ., οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία και τώρα καταθέσαμε και επίσημα τον Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Η χώρα μας από «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στην Μεσόγειο παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και, μάλιστα, ασκεί στην πράξη τα δικαιώματά της με μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή της Chevron, ενώ θωρακίζεται αμυντικά. Η πολιτική μας, όμως, δεν ετεροκαθορίζεται και δεν αντιμετωπίζουμε με αφέλεια ζητήματα κυριαρχίας τα οποία ως «κόκκινες γραμμές» δεν μπαίνουν καν σε κανένα τραπέζι συζητήσεων. Στοχεύουμε με την Τουρκία σε μια παραγωγική γειτνίαση που σε ζητήματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία, θα λειτουργεί με όρους συνεργασίας, χωρίς να υποχωρούμε από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις.

 

  • Στον τομέα ευθύνης σας, διαπιστώνετε και σε ποια έκταση απόπειρες παραπλάνησης της κοινής γνώμης από δήθεν «ενημερωτικούς κόμβους»;    Ποιες διαστάσεις,  τουλάχιστον στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης  (social media) έχει λάβει το φαινόμενο στην  Ελλάδα και πώς μπορεί τουλάχιστον να περιοριστεί;

Η αλήθεια είναι και το ξέρετε κι εσείς καλά, ως έμπειρος δημοσιογράφος, ότι τα τελευταία χρόνια η τοξικότητα έχει επανέλθει στον πολιτικό διάλογο, με αποκλειστική ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν διστάζουν να παράγουν και να αναμεταδίδουν άκριτα ψεύδη και ανακρίβειες, εφόσον αυτά εξυπηρετούν το σκοπό τους, κάτι που πολλές φορές υιοθετείται και από μερίδα ΜΜΕ. Τα social media, τώρα, λόγω της ταχύτητάς τους και του όγκου των πληροφοριών που «ανεβαίνει» μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση και να μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οποίες να γίνονται γρήγορα και εύκολα κτήμα μεγάλης μερίδας πολιτών. Το ψέμα είναι εύκολο να το πιστέψεις και τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε αντίθεση με την αλήθεια που θέλει ψυχραιμία, ολοκληρωμένα επιχειρήματα και τεκμηρίωση. Στο τέλος, όμως, η αλήθεια κερδίζει, αρκεί να επιμένεις σε αυτή με επιχειρήματα και ψυχραιμία.

 

 

Leave a Reply