Skip to main content

Άρθρο στο ένθετο της εφημερίδας Παραπολιτικά

Πέθανε ο έντυπος Τύπος; Ένα ερώτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια εκδότες, δημοσιογράφους, ειδικούς και αναγνώστες.

Η επανάσταση που έφερε ο Γουτεμβέργιος με την εκτύπωση μοιάζει ξεπερασμένη, καθώς έχουμε περάσει στην εποχή που τα πάντα κινούνται σε ψηφιακούς ρυθμούς, ακόμη και η ενημέρωση. Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων δεν είναι αυτές που ήταν κάποτε, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ μοιάζουν να κυριαρχούν, η τεχνητή νοημοσύνη κάνει άλματα.

Ωστόσο, θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο να διασαφηνίσω την βαθιά μου πεποίθηση – ως λάτρης και φιλαναγνώστης – ότι ο έντυπος Τύπος μπορεί και οφείλει να περάσει στη νέα εποχή, διατηρώντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν ασυναγώνιστο, μερικά μόλις χρόνια πριν.

Είναι κρίσιμο, νομίζω, να αντιληφθούν όλοι ότι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος, είναι η ψυχή της Δημοκρατίας. Και οι εφημερίδες μπορούν να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο της διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, χωρίς να χάσουν την «ψυχή» τους ή την επιδραστικότητά τους. Τουναντίον, με εμπεριστατωμένες αναλύσεις, ρεπορτάζ και έρευνες, μακριά από την εντυπωσιθηρία και την παραπληροφόρηση που κατακλύζει το διαδίκτυο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά με πιο «άμεσα» μέσα ενημέρωσης, όπως τα ηλεκτρονικά που ανταγωνίζονται με τον χρόνο, έτσι ώστε να βοηθήσουν τον πολίτη να πάρει σωστές αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές της καθημερινότητάς του, αλλά και μπροστά από τις κάλπες. Με άλλα λόγια, να ασκήσουν το ύψιστο λειτούργημά τους, με αντικειμενική και εις βάθος ενημέρωση, ώστε να βοηθήσουν στην διαμόρφωση του «χρηστού πολίτη» όπως τον αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σαφή προσανατολισμό στην υποστήριξη με κάθε τρόπο του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, έντυπου και ηλεκτρονικού με οριζόντιες πρωτοβουλίες.

Προσωπικά, ως Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχω καθημερινή επαφή με τους δημοσιογράφους, τιμώ επί της ουσίας το δύσκολο λειτούργημά τους, αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους, ιδίως των εφημερίδων.

Από αυτή την αλληλεπίδραση προέκυψε άλλωστε και η δημιουργία του Μητρώου Ηλεκτρονικού αλλά και Έντυπου Τύπου για την πλήρη λειτουργία του οποίου επιτρέψτε μου να είμαι υπερήφανος. Αφενός γιατί κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πηγαίνει σε πιστοποιημένα Μέσα, που σέβονται την νομοθεσία, λειτουργούν με υγιείς όρους, αφετέρου γιατί θωρακίζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των λοιπών εργαζομένων. Με άλλα λόγια θα ξεχωρίσει η «ήρα από το σιτάρι».

Επιπλέον, στηρίξαμε τα περιφερειακά πρακτορεία Τύπου και τις εφημερίδες για το αυξημένο κόστος του χαρτιού, καταργήσαμε την απλή δυσφήμιση στον νέο Ποινικό Κώδικα και θεσπίσαμε ως ιδιώνυμο αδίκημα την απειλή κατά αθλητικογράφων.

Είμαστε στην τελική φάση υλοποίησης στην ψηφιοποίηση των εφημερίδων, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στις προσλήψεις νέων δημοσιογράφων, στο σεβασμό σε πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να προωθήσουμε τη φιλαναγνωσία σε όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ υποστηρίζουμε ένθερμα το αίτημα για το ΦΠΑ στις εφημερίδες.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι, ως φιλελεύθερη Κυβέρνηση, από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον έντυπο Τύπο. Είναι στο χέρι των συντελεστών των εφημερίδων να «εκπαιδεύσουν» και το αναγνωστικό τους κοινό, ώστε να δημιουργήσουν μια νέα γενιά πολιτών, κάθε ηλικίας, που θα προτιμούν να ενημερώνονται έγκυρα και ποιοτικά, ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα και όχι σκρολάροντας στο κινητό, για αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας ειδήσεις.

Leave a Reply