Skip to main content

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο

 

Οι αγρότες συμπλήρωσαν ένα μήνα κινητοποιήσεων. Αναφέρουν συγκεκριμένα προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα αναγνωρίζει η κυβέρνηση; Σχεδιάζετε κάποιο νέο μέτρο ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα;

Απ’ την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Δεν μπήκαμε τώρα για πρώτη φορά σε διάλογο μαζί τους, αλλά έχουμε κάνει μια σειρά κινήσεων για να τους ενισχύσουμε. 

Μειώσαμε τον ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα στο 6%, στα αγροτικά μηχανήματα στο 13%, καθώς και το φόρο εισοδήματος. Ενεργοποιήσαμε την επιστροφή του ΕΦΚ  για το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2022- 2023. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται και φέτος και μάλιστα με προκαταβολή 50%, ενώ, ανοίγουμε το διάλογο για ένα δικαιότερο και μόνιμο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025. Δώσαμε, ακόμη, χωρίς να ξεφεύγουμε από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σταθερά χαμηλές τιμές ρεύματος στα όρια του κόστους για 10 χρόνια και συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για την νέα ΚΑΠ, τους ελέγχους για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και μια δίκαιη μετάβαση στις απαιτήσεις της πράσινης καλλιέργειας.

Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως δεν υπάρχει περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος. Θέλουμε μόνιμες λύσεις και για τους αγρότες που θα λειτουργούν προς όφελος της επισιτιστικής αλυσίδας και θα φτάνουν σε όλους τους πολίτες. 

Πολλοί φοιτητές και καθηγητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ενώ συνταγματολόγοι θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Η δε δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε πάνω από 1500 σχόλια. Είστε διατεθειμένοι να κάνετε αλλαγές ή να επανεξετάσετε κάποιες ρυθμίσεις; 

Η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων, έχουν μιλήσει υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου και μάλιστα επιστήμονες όπως ο κ. Βενιζέλος ή ο κ. Αλιβιζάτος που δεν ανήκουν στον χώρο μας. Το νομοσχέδιο, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου ανταποκρίνεται σε μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. 

Αφήνουμε πίσω μας τα σύνδρομα που θέλουν δέσμια την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ΑΕΙ είναι η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση που γίνεται στην τριτοβάθμια και η οποία, αν θέλουμε να μιλάμε ειλικρινά, άργησε. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου ενισχύουν σημαντικά και παρέχουν μεγάλες ελευθερίες στα ΑΕΙ. 

Για μας η δημόσια διαβούλευση είναι μια σημαντική διαδικασία, από την οποία αντλούμε εποικοδομητικές παρατηρήσεις. Ακούμε κάθε καλόπιστη πρόταση, χωρίς να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. 

Σχολιάσατε ιδιαίτερα αυστηρά την δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. 

Η χώρας μας έμεινε πίσω δεκαετίες σε αυτό το θέμα σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δέσμια στις ιδεοληψίες της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. 

Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται προκαταβολικά να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο προφασιζόμενος προβλήματα που το ίδιο το νομοσχέδιο τα λύνει. Γυρίζει την πλάτη στην κοινωνία, στους πάνω από 40.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τόσες ευκαιρίες. Υποσχέθηκε ότι θα εκφράσει τον προοδευτικό χώρο κάνοντας εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά κατέληξε να πολιτεύεται σαν γραμματέας νεολαίας της δεκαετίας του 90’.

Συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη. Έχει κάνει η κυβέρνηση όσα είχε υποσχεθεί μετά το δυστύχημα για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου; 

Μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, το οποίο μας συγκλόνισε όλους, έχει αναληφθεί από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την λειτουργία του σιδηροδρόμου. Στις άμεσες ενέργειες περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης του εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ, που αφορούν σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σήραγγες και Ραδιοεπικοινωνίες. Η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος, ωστόσο, από τη θεομηνία «Daniel», καταστράφηκε ένα σημαντικό μέρος των συστημάτων αυτών και των υποδομών, το οποίο αποκαθίσταται. Τον Δεκέμβριο επαναλειτούργησε η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα– Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν 300 κάμερες  παρακολούθησης σε όλες τις σήραγγες του βασικού άξονα, για την εποπτεία της κίνησης των συρμών. 

Στην εξεταστική ωστόσο της Βουλής αρκετά κόμματα αποχώρησαν με σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, ενώ καταγγελίες έχουν ακουστεί και από συγγενείς των θυμάτων…

Να ξεκαθαρίσουμε πριν απ’ όλα πως οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει αυτό που περνάνε αν δεν το έχει βιώσει. Η Κυβέρνηση συναίνεσε στην διενέργεια εξεταστικής, παράλληλα με την εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης, για να διαλευκανθεί το ζήτημα και να μην μείνει καμία σκιά. 

Η εξεταστική επιτροπή είναι μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια που έχουν γίνει και η συντριπτική πλειοψηφία των μαρτύρων που εξετάστηκαν προτάθηκαν από την αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση είπε ξεκάθαρα από την αρχή: «όλα στο φως» και τα αίτια του δυστυχήματος και οι διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Η αντιπολίτευση, από την άλλη, το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να παίξει ένα κακοστημένο παιχνίδι εκμεταλλευόμενη ένα τραγικό δυστύχημα.  

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταιγιστικές. Έχετε κάποιο σχόλιο;

Είναι εσωτερικό ζήτημα ενός κόμματος η εκλογή των οργάνων του. Σε κάθε περίπτωση, στη ζωή, ό,τι σπέρνεις, θερίζεις.

Leave a Reply