Skip to main content

Άρθρο στο Liberal.gr

 

Εχει καταρρεύσει οριστικά ο μύθος ότι η υπεράσπιση και η θωράκιση του Κράτους Δικαίου είναι ένα πεδίο προνομιακό για τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Όλοι – ειδικά όσοι έχουν θητεία σε ευρωπαϊκά όργανα- γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου στις χώρες της ΕΕ υπάρχει ένας τελικός κριτής, ο οποίος αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις όλων των κρατών- μελών ως προς τα θέματα αυτά και αυτός είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ετήσια έκθεση για το κράτος Δικαίου για το 2022 που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον περασμένο Ιούλιο, αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα, που συνθέτουν ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος Δικαίου, όπως η αποτελεσματικότητα των θεσμών και η λειτουργία της δικαιοσύνης, ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εμπέδωση της διαφάνειας και των χρηστών κανόνων διοίκησης και, βεβαίως, η πολυφωνία και η ελευθερία του Τύπου.

Η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης είναι, πλέον, σύμφωνα με τον Economist, η χώρα της χρονιάς. Η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση έδωσε το δικαίωμα στη μειοψηφία να συνιστά εξεταστικές επιτροπές με πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών. Μετά από χρόνια, επιτέλους, καθιερώθηκε το δικαίωμα των Ελλήνων εκλογέων που μένουν στο εξωτερικό να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους μέσω επιστολικής ψήφου.

Η σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στην οποία συγκεντρώθηκαν έξι, διάσπαρτοι μέχρι τότε, ελεγκτικοί μηχανισμοί της δημόσιας διοίκησης είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση με απτά αποτελέσματα. Πλέον, έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς καταγγελίες για ζητήματα διαφθοράς που χρόνιζαν μέχρι και 10 ή και 12 χρόνια και πλέον υποχρεωτικά, οι νέες καταγγελίες εξετάζονται μέσα σε 30 ημέρες.

Παράλληλα, η θεσμοθέτηση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου σε όλες τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση του ρόλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για τη διαρκή επιμόρφωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, αποτελούν μερικά μόνο από τα επί μέρους βήματα της διαδρομής που ακολουθήσαμε από το 2019 και οδήγησε στην αναβάθμιση του Κράτους Δικαίου.

Η χώρα μας όμως αναδείχθηκε ακόμα μια φορά, αφού ο Θ. Ρουσόπουλος είναι ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη ομόφωνα, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε μεθοδικά, Εθνικά Σχέδια Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, του ΕΣΔ για τα Άτομα με Αναπηρία, του Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την Εθνική Στρατηγική για την ΛΟΑΤKΙ+ Κοινότητα, για την ισότητα των φύλων και το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Από την προηγούμενη τετραετία δώσαμε οριστικά τέλος στις δομές ντροπής όπου στοιβάζονταν πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργήσαμε νέες δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εκσυγχρονίσαμε το καθεστώς απονομής ασύλου προκειμένου να ολοκληρώνονται με ταχύτητα οι αιτήσεις και να λαμβάνουν το συντομότερο δυνατόν άσυλο όσοι το δικαιούνται, αλλά και να εκδίδονται με την ίδια ταχύτητα οι απορριπτικές αιτήσεις, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πάει πολύ, επομένως, να κουνάνε το δάχτυλο σε αυτή την Κυβέρνηση για τα ζητήματα Κράτους Δικαίου εκείνοι που δεν έπραξαν τίποτα για την αναβάθμιση των θεσμών. Εκείνοι που αγνόησαν συστηματικά τους κανόνες καλής νομοθέτησης, εκείνοι που ψήφισαν αντισυνταγματικούς νόμους που κατέρρευσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκείνοι που με τον Ποινικό Κώδικα – λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019- υποβάθμισαν σε ένα απλό πλημμέλημα το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και εκείνοι που καταδικάστηκαν αμετάκλητα για την προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη.

Δεν είναι μακριά οι εποχές που δημοσιογράφοι οδηγούνταν στο αυτόφωρο και πολιτικοί προεξοφλούσαν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για κάθε ένα από τα «μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» που ανακάλυπταν.

Πλέον, έχουμε θεσμοθετημένο ένα σαφές πλαίσιο κανόνων καλής νομοθέτησης που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το σύνολο της Κυβέρνησης. Υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν και βαθαίνουν το Κράτος Δικαίου και οι οποίες αποτυπώνονται με θετικές αναφορές στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Ομάδας των Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ).

Αλλά και σε θέματα του Τύπου, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας και ακολουθούμε έναν πλήρη οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ελευθεροτυπίας στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και λειτουργούν περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα από ποτέ. Έχουμε καταρτίσει τα Μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία διέπονται από διαφανείς κανόνες και κριτήρια. Το σύνολο του Τύπου θωρακίζεται από ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θωρακίζουμε την ελεύθερη ειδησεογραφία, μέσω πρόσθετων παρεμβάσεων στον Ποινικό Κώδικα και την κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης, ώστε να προστατεύσουμε τους πραγματικούς λειτουργούς της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας από κακόβουλες μηνύσεις και αγωγές.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών έχουν υλοποιηθεί υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια των δικαστικών λειτουργών για την προστασία των δημοσιογράφων από τις κακόβουλες αγωγές (SLAPPS), τα οποία σκοπεύουμε, από κοινού με την ΕΣΔΙ, να εμπλουτίσουμε και να συστηματοποιήσουμε.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει έμπρακτα ότι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου δεν είναι σύνθημα, δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης και σίγουρα δεν είναι προνομιακό πεδίο κανενός. Από το 2019 προχωράμε με σταθερά βήματα, τα οποία αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ευρώπη και επίκεινται ακόμα περισσότερα.

Τώρα που η Ελλάδα ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο, οικονομικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναπτυξιακά με τις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στη χώρα, αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε ακόμα περισσότερες τομές και να προβάλλουμε κάθε σημαντική πρωτοβουλία της πολιτείας σε κάθε πεδίο και πρωτίστως στα ζητήματα του Κράτους Δικαίου, χωρίς να αφήνουμε χώρο σε καμία απόπειρα μηδενισμού και λασπολογίας που γίνεται απέναντι όχι μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά απέναντι στη χώρα

Leave a Reply