Skip to main content

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και την Πένυ Αβραμίδη – 5 Ιανουαρίου 2024

 

Κ. Υπουργέ, συγχαρητήρια για τα νέα σας καθήκοντα. Πώς νιώθετε για αυτή την νέα θέση μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτούν οι αλλαγές που έγιναν από τον Πρωθυπουργό στη Σύνθεση της Κυβέρνησης;

Είναι για μένα τεράστια τιμή και ευθύνη η ανάληψη των καθηκόντων του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ μαζί με την ευθύνη της εκπροσώπησης της Κυβέρνησης. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό που με εμπιστεύθηκε και ελπίζω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης αυτής. 

Νομίζω πως ο Πρωθυπουργός δεν παρέκκλινε ούτε αυτή τη φορά από την φιλοσοφία που έχει εφαρμόσει και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έκανε θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πρόοδο του Κυβερνητικού έργου. Απέδειξε για μια φορά ότι δίνει ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους στην πολιτική, και όχι απλώς επειδή είναι νέοι αλλά γιατί βασισμένοι στις ιδέες, την όρεξή τους για δουλειά και την προσήλωσή τους στο καθήκον, μαζί με έμπειρα στελέχη θα συμβάλουν έμπρακτα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. 

Κ. Υπουργέ, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς και σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα;

Ήδη από την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί ένα πυκνό νομοθετικό πρόγραμμα με το οποίο υλοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες εκ των οποίων αποτελούσαν ταμπού για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων  στην Ελλάδα τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Η επιστολική ψήφος, ένα βαθιά κοινωνικό μέτρο νομοθετείται άμεσα,  για να διευκολύνει τους Έλληνες εκλογείς που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους καθώς και τους συμπολίτες μας που εργάζονται ή σπουδάζουν μακριά απ’ τον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων και τους υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία που δυσκολεύονται να μετακινηθούν για να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. 

Παράλληλα, προχωράμε τις σημαντικές τομές για τις οποίες δεσμευτήκαμε στους πολίτες με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, καθώς και με τις παρεμβάσεις για τη βία στα γήπεδα, ενώ συνεχίζουμε να ασκούμε μια συνετή και συνεπή πολιτική με στόχο να συνεχιστεί η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.

Κατά πόσον εκτιμάτε ότι το ορόσημο των ευρωεκλογών θα επηρεάσει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγραμματισμού; 

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν βήμα επιβεβαίωσης της πολιτικής σταθερότητας και της προόδου που επέλεξαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές του 2023.  Παράλληλα, θα λειτουργήσουν ως επιταχυντής της βαθιάς ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθούμε, η οποία έχει αποδειχθεί ότι φέρνει στη χώρα πόρους και ακτινοβολία. 

Από κει και πέρα, όπως γνωρίζετε η ΝΔ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του ΕΛΚ που έχει την πλειοψηφία αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι, επομένως, πολύ σημαντικό να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο η ΝΔ στους δύσκολους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς για την αντιμετώπιση των κρίσεων τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό που αποτελούν ταυτόχρονα ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές προκλήσεις.

Σας προβληματίζει η γενική αύξηση των κρουσμάτων βίας στην καθημερινότητα; Επεξεργάζεστε δράσεις για την ανάσχεση αυτή της πολυεπίπεδης κατάστασης; 

Δυστυχώς, αυξάνονται και εδώ όπως παντού στον κόσμο, τα περιστατικά βίας σε όλες της τις εκφάνσεις. Η χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απαιτούνται δράσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Ήδη από την πρώτη θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για την ποινική μεταχείριση των αδικημάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, την ποινική αναβάθμιση των ποινών για την οπαδική βία. Το στοίχημα της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, όμως, είναι μια άσκηση δυναμική. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις, που κρίνονται αναγκαίες για την αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με σημαντικές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, που πρόκειται να κατατεθούν το προσεχές διάστημα στη Βουλή και στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, προχωράμε σε σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας, με τη μεταφορά ένστολων στις γειτονιές και προμηθεύουμε τους αστυνομικούς με τον αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να μπορούν να προστατεύουν με επάρκεια τους πολίτες.

Από τα πρώτα νομοσχέδια τις νέας χρονιάς είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Πως σχολιάζετε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημοσίων; Έχει τεθεί ζήτημα για ανώτατο όριο στον αριθμό μη κρατικών πανεπιστημίων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Και με ποια κριτήρια;

Με τον όρο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» περιγράφεται η διπλή «απελευθέρωση» που επιχειρούμε για το ελληνικό πανεπιστήμιο: Τα Δημόσια Πανεπιστήμια αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία, ενώ  περισσότερο από 1δις ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυσή τους.

Με το νομοσχέδιο αυτό όμως, αίρεται ένας παράλογος αναχρονισμός που δεν επέτρεπε τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ανώτατων ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Η ίδρυση και λειτουργία τους θα πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη, ώστε μαζί με τα δημόσια ΑΕΙ να καταστήσουν την Ελλάδα ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης που θα φέρει σημαντικά οφέλη στην χώρα.

Leave a Reply