Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο aftodioikisi.gr

By 14 Οκτωβρίου 202315 Οκτωβρίου, 2023No Comments

Συνέντευξη στο aftodioikisi.gr και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μίχο

 

-Την περασμένη Κυριακή, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) επικράτησαν σε έξι περιφέρειες συν την Κρήτη, όπου στηρίξατε τον προερχόμενο από το ΠαΣοΚ, Σταύρο Αρναουτάκη. Σε δύο περιφέρειες (Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία) οι «αντάρτες» της ΝΔ προηγούνται των επίσημων υποψηφίων της, ενώ σε τρεις (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Πελοπόννησο) τους απειλούν. Επιμένετε ότι στόχος της ΝΔ είναι το 13 στα 13 στις περιφέρειες; Κι αν ναι, συμπεριλαμβάνετε σε αυτό και την πιθανή επικράτηση «ανταρτών», όπως άφησαν στελέχη σας να εννοηθεί;

«Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, στον οποίο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων αποτυπώθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι πολίτες επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Ήδη σε 7 από τις 13 Περιφέρειες εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή τα πρόσωπα και οι συνδυασμοί που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις περισσότερες Περιφέρειες όπου θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος οι υποψήφιοι που προτείνονται από τη Νέα Δημοκρατία, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν εξασφαλίσει ισχυρό προβάδισμα και δίνουν τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Επομένως αποδείχθηκε ότι ο στόχος που θέσαμε είναι ρεαλιστικός και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τον πετύχουμε. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι βασίζονται στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν τα αναπτυξιακά σχέδια ανά περιφέρεια και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με την απλή αναλογική να «ναρκοθετήσει» τους ΟΤΑ, και η δική μας Κυβέρνηση διασφάλισε την Κυβερνησιμότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες με νομοθετική της πρωτοβουλία. Δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί στην αυτοδιοίκηση: 3,5 δις ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αυξάνοντας τη συνολική χρηματοδότηση σε 5 δις μέσα στην τετραετία. Δόθηκε συνολικά μέσω του ΕΣΠΑ ποσό 5,9 δις, ενώ το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα δώσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης 8,1 δις. Το στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη των Περιφερειών και όχι απλώς το χρώμα σε ένα κομμάτι του εκλογικού χάρτη το βράδυ των εκλογών».

-Γιατί αποφασίσατε να δώσετε πολιτική – κομματική χροιά στις περιφερειακές εκλογές και δευτερευόντως στους 3 μεγάλους δήμους; Έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανάγκη κάποιας «ανανέωσης» της στήριξής της μετά από δύο φαραωνικές νίκες που πέτυχε στις εθνικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου;

«Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τα πολιτικά χαρακτηριστικά των αυτοδιοκητικών εκλογών, ειδικά για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους της χώρας. Και επισημάναμε την ανάγκη να υπάρχει συναντίληψη με τους αυτοδιοικητικούς που θα εκλεγούν για την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα και την αξιοποίηση των αυξημένων πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από κει και πέρα, προφανώς, η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία που προέκυψε από τις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Στόχος μας ήταν και παραμένει η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών και των σημαντικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Σε αυτή τη μάχη θέλουμε συμμάχους άξιους και ικανούς αυτοδιοικητικούς που μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους δυνάμεις στην προσπάθεια να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μεγάλες αλλαγές».

-Σε πολλούς δήμους της επικράτειας παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπάρχουν δύο, τρεις ακόμα και τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι προερχόμενοι από την κεντροδεξιά. Σε αρκετές περιπτώσεις, δε, έγινε προσπάθεια να αποσυρθούν ορισμένοι υποψήφιοι ή να συνενωθούν «γαλάζιες» υποψηφιότητες σε κοινό ψηφοδέλτιο. Κάτι που δεν στέφθηκε πάντοτε με απόλυτη αποτυχία. Πώς εξηγείτε αυτό το φαινόμενο σώρευσης… «γαλάζιων» υποψήφιων δημάρχων;

«Από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που έκανε την αμφισβήτηση στην πολιτική ακόμα πιο έντονη, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία. Και καταφέραμε σε έναν βαθμό να σπάσουμε το φράγμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών, ώστε  πολλοί ικανοί και άξιοι συμπολίτες μας να ασχοληθούν ξανά με τα κοινά και την πολιτική. Την ώρα που άλλοι πολιτικοί χώροι αδυνατούν να απευθυνθούν στην κοινωνία και συρρικνώνονται, η Νέα Δημοκρατία συνέχισε να μεγαλώνει και να διευρύνει την απήχηση των ιδεών της στους πολίτες.  Με αυτό το άνοιγμά μας στην κοινωνία σε συνδυασμό με τη συστηματική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων, έχουν προκύψει νέα πολιτικά στελέχη στην Νέα Δημοκρατία που διαμορφώνουν απόψεις και προτείνουν λύσεις για τα τοπικά προβλήματα,  διεκδικώντας πολιτικά αξιώματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι από την πρώτη στιγμή κάναμε καθαρές επιλογές και δώσαμε καθαρή στήριξη σε συγκεκριμένες υποψηφιότητες  στις 13 Περιφέρειες και στους 3 μεγάλους Δήμους της χώρας».

-Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί «βάθρο της Δημοκρατίας, μοχλό ανάπτυξης και στήριγμα της κοινωνίας στη δύσκολη περίοδο». Ποιο είναι το στίγμα που επιθυμεί να αφήσει η ΝΔ και δη η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης; Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που προκρίνετε και ποιες οι μεγάλες προκλήσεις; Ένα γνωστό πρόβλημα, επί παραδείγματι, είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κεντρικού κράτους.

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για την μετάβαση της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια νέα εποχή για την τοπική διακυβέρνηση. Μπήκε, επιτέλους, οριστικό τέλος στην παρένθεση της απλής αναλογικής, ενισχύθηκε η δημόσια λογοδοσία στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια και ενσωματώθηκαν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και η οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών στον πυρήνα των δήμων, ενισχύοντας τον ρόλο τους. Παράλληλα, καθιερώθηκαν δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων, που προάγουν τη λογοδοσία, ρυθμίσεις που δεν ψήφισε η αντιπολίτευση.

Το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ο κ. Λιβάνιος, προχωράμε με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε μια ακόμα μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εκπόνηση του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενοποιηθούν σε ένα ενιαίο νομικό κείμενο όλες οι διάσπαρτες και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις τριών τουλάχιστον διαφορετικών νομοθετημάτων, ενώ σχεδιάζεται η σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας για την εποπτεία των ΟΤΑ. Κεντρικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνουν πιο λειτουργικοί, πιο αποτελεσματικοί και να επιτελούν το ρόλο τους σε ένα καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει με πράξεις ότι σέβεται την τοπική αυτοδιοίκηση και ενισχύει τον ρόλο της, αντίθετα με όσα έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που θυμόντουσαν τους αυτοδιοικητικούς μόνο όταν πλησίαζαν οι εκλογές».

Leave a Reply