Skip to main content
Δηλώσεις

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

By 23 Οκτωβρίου, 202329 Οκτωβρίου, 2023No Comments
Γιατί είναι σημαντική η αναβάθμιση από την S&P;
H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P και η κατάταξη του αξιόχρεου της ελληνικής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα είναι μία ακόμη σημαντική αναγνώριση της ορθής πορείας της οικονομίας από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μαστίζεται από παγκόσμιες κρίσεις.
Είναι μήπως τυχαίο το «σερί» των αναβαθμίσεων; Γιατί αυτή είναι η τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η Ελλάδα αναβαθμίζεται.
Μήπως καταφέραμε να «κοροϊδέψουμε» τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η αντιπολίτευση, δια του κ. Κασσελάκη, αλλά και του κ. Ανδρουλάκη, συνεχίζει την τοξική ρητορική της απαξίωσης, εμφανίζοντας κάθε επιτυχία της ελληνικής οικονομίας ως τυχαία, συγκυριακή ή επίπλαστη.
Οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι ωστόσο, αντί να εμπιστευτούν τις «εμπεριστατωμένες» αναλύσεις της αντιπολίτευσης, αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία.
Αντίθετα με τις καταστροφολογικές ερμηνείες, οι διαρκείς αναβαθμίσεις συνέβησαν παρά τις αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε τα τελευταία τέσσερα, δύσκολα χρόνια.
Πάμε να δούμε τι συνέβη τα τελευταία 4 χρόνια, εν μέσω εισαγόμενων κρίσεων:
• Δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε από το 17 στο 10%
• Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 20%, ενώ αυξήθηκε και ο μέσος μισθός κατά 15%
• Καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων
• Η Ελλάδα εδώ και πολλά τρίμηνα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ρυθμούς ανάπτυξης
• Καταγράψαμε ρεκόρ εξαγωγών και είμαστε πρώτοι στο ρυθμό μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ
Η Ελλάδα έγινε από χαμένη, νικήτρια. Η οικονομία βρισκόταν σε επίπεδο «junk» (δηλαδή για τα σκουπίδια) και σήμερα ανακτά ξανά τη χαμένη αξιοπιστία της.
Όταν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης στερεύουν, επιστρατεύεται φυσικά ο λαϊκισμός. Με ενδιαφέρον -υποτίθεται- για τους πολίτες, εκφράζουν το «ρητορικό» ερώτημα «πώς επωφελούνται οι πολίτες από την αναβάθμιση»; Εξισώνοντας ανόμοια ζητήματα, όπως την αύξηση της τιμής των προϊόντων. Η αντιπολίτευση πιστεύει μάλλον ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι «πληθωρισμός Μητσοτάκη». Για να καταλήξουν σ’ αυτό το «συμπέρασμα» αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη, που αν και δεν είναι αντικείμενο πανηγυρισμού, είναι σημαντικό.
Τι σημαίνει λοιπόν πρακτικά η αναβάθμιση για μας στην καθημερινότητα;
• Μείωση του κόστους δανεισμού. Πρακτικά η χώρα μας, όλοι εμείς αλλά και τα παιδιά μας, θα πληρώνουμε λιγότερα για το χρέος. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες δανειολήπτες αλλά και όσοι πρόκειται να δανειστούν, θα το κάνουν με χαμηλότερα επιτόκια.
• Αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι βάζουν τα χρήματά τους μόνο σε χώρες που βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα, γιατί εκεί ξέρουν ότι θα έχουν κέρδος. Οι επενδύσεις φέρνουν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές.
• Όλα αυτά συνεπάγονται αύξηση του ΑΕΠ και των εσόδων του κράτους. Άρα, θα μπορούν να διατεθούν τόσο για την περεταίρω μείωση του χρέους όσο και για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Η επιτυχία αυτή μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο για να βελτιώνουμε καθημερινά τη ζωή των πολιτών.

Leave a Reply