Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

By 11 Ιουνίου, 2023No Comments

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ΝΔ ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο του εφησυχασμού;

Στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα είναι άδειες. Και το μήνυμά μας σε όλους τους πολίτες είναι ότι, όσο σπουδαία και τιμητική για την παράταξή μας και αν ήταν η νίκη του Μαΐου, το αποτέλεσμα του Ιουνίου είναι αυτό που θα ορίσει την πορεία της χώρας στο μέλλον. Μπροστά σε αυτό το διακύβευμα δεν χωρά εφησυχασμός και, μέσα από την επαφή που έχουμε με τον κόσμο, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει. Οι πολίτες στις 21 Μαΐου έκαναν μια επιλογή να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά μπροστά. Και αυτή την επιλογή θα επικυρώσουν στις 25 Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας καλεί τώρα να πάτε τα προγράμματα σας στο ΓΛΚ προς κοστολόγηση. Γιατί δεν πάτε, ώστε να τους εκθέσετε, εφόσον λέτε ότι το πρόγραμμα του κόμματος κοστίζει πάνω από 80 δις στην τετραετία;

Έχουμε από την πρώτη στιγμή καλωσορίσει τη συζήτηση για την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων. Και αυτό γιατί το δικό μας πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο, κατατεθειμένο στην Κομισιόν και σύμφωνο με το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας. Ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν ότι δήθεν «δεν είχε ποτέ τεθεί ζήτημα κοστολόγησης των προγραμμάτων μέχρι τώρα στην Ελλάδα». Και τι κάνουν; Κοστολογούν το πρόγραμμά τους στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο οι αυξήσεις στις δαπάνες παιδείας και υγείας, αντιστοιχούν σε πάνω από 36 δισεκατομμύρια ευρώ στην τετραετία. Είναι σαφές ότι δεν έχουν αντιληφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και επιμένουν να επενδύουν στο ψέμα και τον λαϊκισμό.

Για να σταματήσει αυτό το «κρυφτό» ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ: έχετε δει πουθενά, έστω από τους ίδιους, σημείο- σημείο κοστολόγηση όσων προτείνουν; Εκεί κρύβεται η ουσία. Όταν πετάς νούμερα στον αέρα, η συζήτηση επί συγκεκριμένων αριθμών σε φέρνει σε αμηχανία.

Δέχεστε πυρά τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ για τους φόρους, άμεσους και έμμεσους. Γιατί σπεύδετε να ταυτίσετε τα δύο κόμματα, προσπερνώντας την κριτική για το αν είναι δίκαιοι ειδικά οι έμμεσοι φόροι;

Ας το ξεκαθαρίσουμε ξανά: ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία οι πολίτες ξέρουν ότι θα έχουν μια Κυβέρνηση που δεν θα αυξήσει κανέναν φόρο – αντίθετα, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία. Από την άλλη, έχουμε έναν «διαγωνισμό» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα φορολογήσει περισσότερο τους πολίτες. Γιατί; Διότι δεν μπορούν να δουν πέρα από εκεί που τους επιτρέπουν οι ιδεοληψίες τους. Η δήθεν δίκαιη διανομή του πλούτου που υπόσχονται, στην πραγματικότητα θα αποδυναμώσει την ανάπτυξη και θα ανασχέσει τη συνεχώς μειούμενη ανεργία.

Ακόμα και όταν μιλούν για μειώσεις φόρων- τους οποίους αύξησαν, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου-, οι προτάσεις τους είναι φιλολαϊκές μόνο στα λόγια και όχι στην πράξη. Για παράδειγμα, είδαμε στην Ισπανία ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν έφερε αποτελέσματα, γιατί δεν έφτασε στον καταναλωτή – ευνόησε, δηλαδή, τους μεσάζοντες. Και όμως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να προτείνει ένα αδιέξοδο μοντέλο, μόνο και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι οι δικές μας επιλογές δικαιώθηκαν, μειώνοντας το κόστος για τους πολίτες.

Μήπως η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια τακτική επιλογή, προκειμένου η ΝΔ να απευθυνθεί σε πιο κεντρογενείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

Μέχρι και την 21η Μαΐου η μόνη ένσταση του κυρίου Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν πώς δεν θα γίνει ξανά Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκείνοι επέλεξαν να ταυτιστούν με τα μικροπολιτικά παιχνίδια της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που λογάριασαν χωρίς τους πολίτες, οι οποίοι τους χάλασαν τα σχέδια με την ψήφο τους.

Εμείς μιλάμε με το έργο μας και με δεσμεύσεις για το μέλλον, ενώ στην αντιπολίτευση τσακώνονται για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Και οι κεντρογενείς ψηφοφόροι επιβράβευσαν ακριβώς την προσήλωσή μας στον στόχο για μια καλύτερη Ελλάδα, απορρίπτοντας τα ξεπερασμένα συνθήματα του παρελθόντος που άκουσαν από τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Ανδρουλάκη.

Σας ανησυχεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ είχε ίσως και απώλειες συγκριτικά με το 2019; Πώς μπορεί η ΝΔ να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που ψήφισαν είτε το κόμμα του κ. Βελόπουλου είτε ακόμα και τη ΝΙΚΗ; Και σας προβληματίζουν τα σενάρια δραστηριοποίησης παρά-εκκλησιαστικών παραγόντων;

Απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, είτε μας ψήφισαν είτε όχι, αντλώντας αξιοπιστία από τα σημαντικά βήματα προόδου της χώρας σε μια τετραετία πολλαπλών εξωγενών κρίσεων και προκλήσεων. Ο απολογισμός μας αφορά στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και εστιάζει στο πώς έγινε καλύτερη η καθημερινότητα όλων. Και διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών με το βλέμμα στο μέλλον, για μια Ελλάδα ισχυρή, που θωρακίζεται αμυντικά, προστατεύει τα σύνορά της, δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες δικαίου.

Εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τι κυβέρνηση θα είναι αυτή κ. Μαρινάκη; Και πόση…ΝΔ θα έχει μέσα αυτό το κυβερνητικό σχήμα;

Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια στελέχη, ανθρώπους που, παράλληλα με την προσωπική μας ζωή και την δουλειά μας, αφιερώνουμε τις δυνάμεις μας σε αυτή την παράταξη. Και σε αυτήν την παράταξη θα είναι πάντα καλοδεχούμενοι και άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες, που πιστεύουν στις ιδέες μας, στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και που συμβάλλουν ώστε να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, η συγκρότηση της Κυβέρνησης είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού. Δική μας υποχρέωση, αυτές τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές, είναι να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους πολίτες για το πρόγραμμά μας, ώστε, με την εμπιστοσύνη τους, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί από τις 26 Ιουνίου για μια ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα.

Leave a Reply