Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερόγλου

By 18 Ιουνίου 2023No Comments

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και τον δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερόγλου

 

Είναι αλήθεια ότι την εβδομάδα που πέρασε αυτό που μονοπώλησε την αντιπαράθεση ήταν η υπόθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη. Ακούσαμε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζουν την ΕΥΠ εγκληματική οργάνωση ή ότι δεν την εμπιστεύονται. Τελικά τι έχει γίνει; Μήπως αυτή η ιστορία βοηθάει τελικά την Τουρκία;

Είναι εμφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου. Το μόνο που κάνει από τότε είναι να «επιτίθεται» στους ψηφοφόρους και να υποτιμά τη νοημοσύνη και την κρίση τους. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Το όλο ζήτημα είναι πως για πρώτη φορά, υποψήφιοι βουλευτές ενός κόμματος -το οποίο έχει κυβερνήσει τη χώρα- μιλούν, 100 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, ανοιχτά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, αντί για ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Το ζήτημα αυτό μπορεί να κλείσει με δύο τρόπους: είτε με την ανασκευή των δηλώσεων αυτών, είτε με την αποπομπή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κάνει κάτι από αυτά, αλλά συντηρεί ένα εθνικά επιζήμιο θέμα. Η δήλωση αυτή είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα ανεύθυνων συμπεριφορών του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και απέναντι στα εθνικά συμφέροντα με στόχο πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Αντίστοιχη είναι η συμπεριφορά του και σε άλλες περιπτώσεις, όπως το γεγονός ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για το κόμμα του Κασιδιάρη, ότι στις κρίσιμες εποχές της πανδημίας μιλούσε για «ξεστοκάρισμα» εμβολίων ή υιοθετούσε fake news για το δήθεν νεκρό κορίτσι στον Έβρο.

-Κύριε Μαρινάκη, είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Μόλις επτά μέρες έμειναν. Το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής πού θα κάνει τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης στο Ζάππειο ή στην Πειραιώς;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των πολιτών, η οποία είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτή της 21ης Μαΐου, αν και πρόκειται για μια εντελώς νέα εκλογική διαδικασία, δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ημέρα από την προσπάθεια που θα ξεκινήσει άμεσα για να συνεχίσει να πηγαίνει η χώρα μπροστά, για τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε.

-Ο Πρόεδρος της ΝΔ ζητά ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αποτέλεσμα να δέχεται κριτική ότι θέλει να είναι παντοδύναμος. Γιατί τελικά την θέλετε;

Παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Εμείς ζητάμε μια ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφενός μεν για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας και να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία και αφετέρου για τις στιγμές που χρειάζεται να ληφθούν άμεσα κρίσιμες αποφάσεις για την περαιτέρω ισχυροποίηση της πατρίδας μας.

Μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, η χώρα μας έχει σχεδόν 410.000 περισσότερους εργαζόμενους, έχουν αυξηθεί ο μέσος και ο κατώτατος μισθός κατά 19% και έχουν γίνει βήματα για μια ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε με ακόμα πιο μεγάλα βήματα.

– Τι είναι αυτό που θα σας δώσει την νίκη-αυτοδυναμία;

Αυτό που μας έδειξαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου, είναι ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια, οι πολίτες συνέκριναν τα πεπραγμένα, τα προγράμματα και τη συνέπεια λόγων και έργων των κομμάτων. Γι’ αυτό επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες, γιατί τους στηρίξαμε στις πιο δύσκολες στιγμές, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων και γιατί, ακόμα και όταν κάναμε λάθη, τα παραδεχτήκαμε και δουλέψαμε με θάρρος και ταχύτητα για να τα επιλύσουμε. Θεωρώ ότι οι λέξεις-κλειδιά με τις οποίες θα κρίνουν οι πολίτες και σε αυτή τη νέα εκλογική μάχη είναι: αλήθεια και αξιοπιστία, δηλαδή όσα λες, όταν έχεις τη δυνατότητα, να τα κάνεις πράξη και αποτέλεσμα, ώστε οι πολιτικές που εφαρμόζεις να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών.

Από εδώ και πέρα, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ημέρα μέχρι τις 25 Ιουνίου για να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες πολίτες, είτε μας εμπιστεύτηκαν είτε όχι, να ακούσουμε τα προβλήματά τους, να αναλύσουμε το πρόγραμμά μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά.

 

-Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή αυτής της προεκλογικής περιόδου;

Αν και είναι πολλές οι στιγμές που θα μπορούσα να αναφέρω από όλη την Ελλάδα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ξεχωρίσω μια βόλτα που κάναμε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου στο Μοσχάτο, τη γειτονιά μας. Μου άρεσε που είδα ανθρώπους, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ένιωσαν ότι μπορούμε να δώσουμε τέλος στην τοξικότητα και τον διχασμό και να κάνουμε επιλογές αποκλειστικά με κριτήριο το καλό των παιδιών μας και τη ζωή μας, επιλογές που μας ενώνουν. Εκεί συνειδητοποίησα πόσο ιστορική ήταν αυτή η νίκη, υπό την προϋπόθεση βέβαια να επικυρωθεί στην νέα εκλογική διαδικασία στις 25 Ιουνίου.

– Την επόμενη μέρα ποιες θα πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις σε κυβέρνηση- κόμμα;

Το κόμμα, όπως έκανε και την προηγούμενη τετραετία, πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, να συνεχίσει να είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και να μην τους θυμάται -όπως κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι- μόνο προεκλογικά, μεταφέροντας καθημερινά στην Κυβέρνηση τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Η Κυβέρνηση, με τη σειρά της, να κάνει πράξη όλα όσα είπαμε προεκλογικά, με έμφαση σε ακόμα περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ακόμα καλύτερους μισθούς, επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων του κράτους και έμφαση στις μεγάλες αλλαγές στον τομέα της Υγείας.

 

-Πιστεύετε ότι έχει κλείσει ο κύκλος σας στο κόμμα και ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα;

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα είχα την τεράστια τιμή να βρίσκομαι σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική διαδικασία, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Γραμματέας του κόμματος. Στις 25 Ιουνίου θα κριθούν οι κόποι και οι προσπάθειες πολλών μηνών, οπότε μόνο αυτό χωράει στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Μόνη μου έγνοια να είμαι κάθε μέρα αντάξιος της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της στήριξης των μελών μας σε όλη την Ελλάδα.

Leave a Reply