Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νεολογός Πατρών»

By 5 Μαΐου, 2023No Comments

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Νεολόγος Πατρών» και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη

Ποιο μήνυμα στέλνεστε στους Αχαιούς ενόψει της σημερινής άφιξης του Πρωθυπουργού στην Πάτρα; Γιατί πιστεύετε πως υπερτερείτε στη σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό;

Η Αχαΐα τα προηγούμενα χρόνια έπεσε κι εκείνη «θύμα» των μεγάλων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. Αυτή την τετραετία, όμως, οι πολίτες του νομού, είδαν τα πράγματα να αλλάζουν ουσιαστικά, με σχέδιο και πρόγραμμα. Μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Πύργος, η ανακατασκευή και αναβάθμιση του Λιμένα Πατρών, η ανάπλαση του λιμένα Αιγίου, το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, τα οποία οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης κρατούσαν «δέσμια», προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Η ανεργία μειώθηκε σε ποσοστά- ρεκόρ στην Αχαΐα, δόθηκαν ενισχύσεις ύψους 651 εκ. ευρώ στην αγροτική παραγωγή, δημιουργήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 306 εκ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου που έδωσαν στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα την πνοή ανάπτυξης που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη. Η Αχαΐα μπορούν να γίνει ένας ακόμα μεγαλύτερος διαμετακομιστικός κόμβος και μαζί με τον πολιτισμό, την φυσιολογία του νομού, τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου και τις γενναίες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Όλα αυτά οι πολίτες τα βλέπουν και πιστεύω πως η σύγκριση αυτή είναι που στις 21 Μαΐου θα δώσει μια μεγάλη νίκη στην Νέα Δημοκρατία, ένα ισχυρό ποσοστό στην Αχαΐα και μια ξεκάθαρη εντολή για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι κλίμα λαμβάνετε από την κοινωνία και τον κομματικό μηχανισμό; Πώς θα προσελκύσετε, ως προς τη συμμετοχή στις εκλογές, νέους ανθρώπους; Μπορεί η επόμενη Βουλή να ανοίξει τον δρόμο για την ολική συμμετοχή των απόδημων στις κάλπες;

Σε κάθε μας επίσκεψη σε όλη την Ελλάδα και πριν, αλλά και μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, εισπράττουμε από τα μέλη μας αλλά και από τους πολίτες την επιθυμία τους για μια κυβέρνηση που θα τους εξασφαλίζει ότι η καθημερινότητά τους θα συνεχίζει να βελτιώνεται. Αναγνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τήρησαν τη συμφωνία αλήθειας που υπέγραψαν το 2019 και, παρά τις κρίσεις, προχώρησαν το μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο είχαν δεσμευτεί αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας. Το έργο, η συνέπεια και το πρόγραμμά μας είναι τα μεγάλα μας «όπλα» στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και πιστεύουμε πως αυτό θα μας δώσει την ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ειδικά για τους νέους θέλουμε ακόμα περισσότερο να ασχοληθούν με την πολιτική, να συμμετάσχουν στις εκλογές, να μπουν στα κοινά. Και σε ό,τι αφορά την Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει τους νέους στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί νέοι κάτω των 35 ετών, με απόφαση του προέδρου μας, συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, κάτι που αποτελούσε στοίχημα και για μένα από τότε που ανέλαβα Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής.

Η ψήφος των αποδήμων είναι ένα ζήτημα το οποίο περιορίστηκε λόγω των ιδεοληψιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι περίπου 30.000 Έλληνες που δήλωσαν την επιθυμία να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους το αποδεικνύουν κι εμείς θέλουμε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε όλους αυτό το αυτονόητο δικαίωμά τους.

Είναι αρκετοί εκείνοι που ανησυχούν για την οικονομία λόγω ενδεχόμενης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Υφίσταται ως σενάριο η τρίτη κάλπη ή θα επιδιωχθεί πάση θυσία συνεργασία μετά τη δεύτερη αναμέτρηση; Αλήθεια, δεν είναι στην πολιτική σας κουλτούρα οι διακομματικές συνεργασίες, όπως σε άλλες χώρες; Εξηγήστε μας παρακαλώ.

Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί μια καθαρή εντολή από τους πολίτες, θέλει την αυτοδυναμία, όχι για λόγους κομματικού γοήτρου, αλλά γιατί ο τόπος έχει ανάγκη μια σταθερή, συνεπή κυβέρνηση. Δεν πιστεύουμε στους συσχετισμούς που προκύπτουν από την απλή αναλογική. Άλλωστε, οι κυβερνήσεις συνεργασίας προκύπτουν από ειλικρινή διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που κοστολογείται 83 δισ. ευρώ, αν εφαρμοστεί, θα χρεοκοπήσει τη χώρα σε χρόνο ρεκόρ, περισσότερο από όσο του πήρε την πρώτη φορά που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Το ΜέΡΑ25, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα το οποίο μας λέει ότι μπορεί και να κλείσει τις τράπεζες, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ακόμα ψάχνει τον «Άγνωστο Χ» που θα προτείνει για Πρωθυπουργό.

Αν τα σκεφτεί κανείς όλα αυτά, καταλαβαίνει με ευκολία ότι το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μεταξύ αυτών των κομμάτων, της κυβέρνησης «ηττημένων», θα ναυαγούσε κάθε πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να συρθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, ούτε θα θυσιάσουμε όλα αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό, στις 21 Μαΐου διεκδικούμε καθαρή εντολή διακυβέρνησης, βασισμένοι στο έργο μας, βασισμένοι σε όλα αυτά που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε, για να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να έχουν μια σταθερή, συνεπή, αποτελεσματική κυβέρνηση που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

 

Προηγούνται οι εθνικές εκλογές, όμως ο χρόνος για τις αυτοδιοικητικές δεν είναι και τόσο ευρύς. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την Πάτρα και τις μεγάλες πόλεις;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους χωρίς παρωπίδες που νοιάζονται για την πρόοδο του τόπου τους. Οι εκλογές της 21 Μαΐου είναι και για την τοπική αυτοδιοίκηση οι πιο κρίσιμες γιατί αφενός η Κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε έμπρακτα τους ΟΤΑ με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και αφετέρου αποκατέστησε την κυβερνησιμότητα Δήμων και Περιφερειών «απενεργοποιώντας» τη «νάρκη» της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία θέλει να επαναφέρει.

Leave a Reply