Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γκάτσιο
-Κύριε Μαρινάκη, η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία σε αυτόν τον πολιτικό μαραθώνιο των επόμενων 60 ημερών; Ποια είναι τα κεντρικά διλήμματα που θα θέσετε στους πολίτες;
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους πολίτες με στοιχεία, πώς ήταν η Ελλάδα το 2019, πώς είναι σήμερα και πώς θέλουμε να είναι το 2027. Μέσα σε τέσσερα χρόνια διαδοχικών κρίσεων, η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε οικονομικά μειώνοντας το Δημόσιο Χρέος της, γεωπολιτικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αμυντικά με την απόκτηση των Rafale, των φρεγατών Belharraκαι των νέων F-16, ψηφιακά με ένα σύνολο 1.500 ψηφιακών υπηρεσιών που έχουν οδηγήσει σε 1,2 δισ. ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο και διεθνώς φυλάσσοντας αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και αποτελώντας έναν υπολογίσιμο σύμμαχο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Μειώσαμε πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά μια συνολική πολιτική για την νεολαία, η οποία θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, λύσαμε θέματα των ατόμων με αναπηρία με μέτρα όπως η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός, ενώ αυξάνεται κατά 8% και το αναπηρικό επίδομα, επισπεύσαμε τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, προσελκύσαμε μεγάλες επενδύσεις και δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Προφανώς δεν λύθηκαν όλα. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να λυθούν σε τέσσερα χρόνια εκκρεμότητες δεκαετιών; Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, ώστε το 2027 να μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για το μέλλον μας και υπερήφανοι για τη χώρα.
-Μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου έχουν δεχθεί πλήγμα. Θεωρείτε ότι αυτή η εικόνα μπορεί να αναστραφεί; Κι αν ναι, με ποια στρατηγική;
Όπως ήταν λογικό, μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η οργή και η απογοήτευση των πολιτών, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.
Παρά το «πλήγμα», όπως το είπατε, στα ποσοστά της παράταξής μας, κανένα άλλο κόμμα δεν ενισχύθηκε δημοσκοπικά. Πρώτον γιατί οι ευθύνες είναι διαχρονικές, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι κανένα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αλλάξει τα κακώς κείμενα, γιατί αποδεδειγμένα ουδέποτε κατάφεραν κάτι τέτοιο στην πράξη.
Κι όμως, βλέπουμε στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ότι παρατηρείται μια διαρκής επανάκαμψη. Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως, πρώτος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέλαβε την ευθύνη που μας αναλογεί και βλέπουν την μεγάλη εικόνα: ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησαν όλα εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκαν και κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα σε πρωτοφανείς κρίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εμπιστευθούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές για να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και θα δώσουν ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
-Ο στόχος της αυτοδυναμίας στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής είναι εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία κύριε Μαρινάκη;
Η 21η Μαΐου είναι η μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσει η χώρα να πηγαίνει μπροστά, να αναπτύσσεται και να προοδεύει, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές των κλειστών τραπεζών, των αχρείαστων μνημονίων, των συνεχών αυξήσεων φόρων και γενικώς, του χάους. Αν οι πολίτες συγκρίνουν όλα όσα έγιναν μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια σε σχέση με την διακυβέρνηση της προηγούμενης τετραετίας, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως η αυτοδυναμία είναι απολύτως εφικτή.
-Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής; Ο κ. Ανδρουλάκης έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας και επιμένει στο “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός”.
Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας, στην δεύτερη κάλπη θα επικυρώσουν οριστικά αυτό το αποτέλεσμα με μια ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ούτε συγκεκριμένο και σίγουρα δεν ενέχει καμία έννοια συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ένα βέτο ως προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, απαξιώνοντας έτσι τη βούληση των πολιτών. Τι σημαίνει ότι αν έχουν ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό θα μπουν σε κυβέρνηση συνεργασίας επιλέγοντας τον Πρωθυπουργό; Δηλαδή, το 10 ή το 12% είναι πιο ισχυρό από το 32, το 35 ή το 38%;
Και γιατί ο κ. Ανδρουλάκης δεν μας λέει ξεκάθαρα ποιο θέλει να είναι αυτό το άγνωστο πολιτικό πρόσωπο; Λέει ακόμα «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» γιατί ήταν πρωθυπουργοί δύο «καταστροφικών» κυβερνήσεων, αλλά δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τους υπουργούς ή τους βουλευτές αυτών των κυβερνήσεων. Και, όσο κι αν για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουμε το πρώτο μας κοινό σημείο με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε το παράδοξο στις δηλώσεις του.
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας βασίζονται σε προγράμματα, σε κοινές συνισταμένες για το κυβερνητικό έργο και το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Όχι σε τελεσίγραφα που καταστρατηγούν την ισότητα της ψήφου. Και για να τελειώνουμε: για εμάς δεν υπάρχει καμία συζήτηση που δεν θεωρείται αυτονόητο ότι ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό αποφασίσουν οι πολίτες.
-Σας ανησυχεί το σενάριο της αποκαλούμενης και “χαλαρής ψήφου” ή της αποχής στην κάλπη της απλής αναλογικής; Πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε ειδικά κοινά, όπως είναι για παράδειγμα η νέα γενιά;
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η πιο σημαντική. Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ξεκάθαρα η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, έχει μεγάλη σημασία, όχι για κομματικούς λόγους, να πάρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να αποτραπεί το ενδεχόμενο του σχηματισμού «Κυβέρνησης ηττημένων». Το σχέδιο αυτό το παραδέχονται πλέον απροκάλυπτα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας καταλάβει ότι οι πολίτες αποκλείεται να τους εμπιστευθούν ξανά και αγωνίζονται να αποκτήσουν ξανά την «καρέκλα». Χωρίς σχέδιο, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα.
Στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα επιλέξουν τον Πρωθυπουργό που θέλουν να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να την κάνει ακόμα πιο ισχυρή. Και ο Πρωθυπουργός αυτός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
-Ψηφοδέλτια. Ποια είναι η εικόνα τους όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών ή στην ανανέωση που επιδιώκετε με τη συμμετοχή προσώπων από τη γενιά των “σαραντάρηδων”;
Οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας έχουν ουσιαστική προσφορά και συμμετοχή στα δρώμενα των τοπικών κοινωνιών, άξιες γυναίκες και άξιοι άνδρες καταξιωμένοι στα επαγγέλματά τους. Πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται για πρώτη φορά με τα κοινά και θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι όπως θα δείτε η συμμετοχή των γυναικών.