Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Βραδυνή»

By 14 Ιανουαρίου 2023No Comments

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή

  1. Οι εκλογές όπως όλα δείχνουν έχουν «κλειδώσει» για τον Απρίλιο. Εσείς, έχετε γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα και έχετε συνομιλήσει με τους πολίτες. Τι εισπράττετε;

Όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, κάθε ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά είναι πιθανή. Άλλωστε είχε δεσμευθεί και παραμένει πιστός σε αυτή του τη δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Εδώ και ένα χρόνο έχουμε κάνει 65 επισκέψεις σε διαφορετικούς νομούς της Ελλάδας και Δήμους της Αττικής για να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τους πολίτες. Αυτό που εισπράττουμε είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βλέπει μια Κυβέρνηση που εφαρμόζει τις πολιτικές που είχε εξαγγείλει προεκλογικά, μια Κυβέρνηση που δίνει νόημα στις λέξεις κοινωνική πολιτική, που καθημερινά λύνει προβλήματα. Οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο της Κυβέρνησης και τις συνθήκες των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετώπισε. Βλέπουν την χώρα καλύτερη σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία και παρά τα προβλήματα -τα οποία όλοι ξέρουμε και ως Κυβέρνηση η ΝΔ προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- τώρα πια βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον.

 

  1. Ποιος είναι ο στόχος της πρώτης κάλπης; Ποιο είναι το «ταβάνι» που έχετε βάλει για το ποσοστό που θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη αναμέτρηση και την αυτοδυναμία;

Στόχος για την πρώτη κάλπη είναι να έχουμε μια πολύ μεγάλη νίκη, με διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Για μας όμως δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών. Η κάλπη των εθνικών εκλογών είναι μια. Είναι η κάλπη που οι Έλληνες θα συγκρίνουν πεπραγμένα, προτάσεις και πολιτικές. Είναι η κάλπη που θα συγκρίνουν τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με την καταστροφική τετραετία του Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει κάνει άλματα μπροστά και η κάλπη των εθνικών εκλογών θα κρίνει, όχι μόνο τη διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία, αλλά το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών. Η «χαλαρή ψήφος» της πρώτης Κυριακής είναι αυτή στην οποία επενδύει η αντιπολίτευση για να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ηττημένων. Οι πολίτες όμως θα τους διαψεύσουν κατηγορηματικά.

 

  1. Αν σας ζητούσα να απευθυνθείτε στους πολίτες και να τους εξηγήσετε ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, τι θα προτάσσατε;

 

Το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Οι Έλληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν η χώρα να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν θέλουν η ανεργία να μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς από το 2019 έχει ήδη μειωθεί κατά 6%, αν θέλουν να μειωθούν ακόμα περισσότεροι από τους 50 φόρους που έχει ήδη μειώσει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση που τους στηρίζει στα δύσκολα, μια κυβέρνηση που με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η άλλη επιλογή θα μας γυρίσει πίσω. Θα μας γυρίσει στις εποχές που η Ελλάδα βρισκόταν στα όρια της χρεοκοπίας, που γινόταν αντικείμενο διεθνούς χλευασμού. Η απόφαση που πρέπει να πάρουν οι Έλληνες είναι μπροστά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή πίσω στις λογικές του παρελθόντος.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι με τα μέτρα που λαμβάνετε αφήνετε εκτός μεγάλο μέρος της κοινωνίας δίνοντάς τους “ψίχουλα” και ότι ευνοείτε τα μεγάλα συμφέροντα. Τι απαντάτε;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε 4,5 χρόνια διαψεύδοντας καθημερινά τον εαυτό του, κάνοντας τα αντίθετα από όσα έλεγε επί χρόνια. Τώρα το μόνο που κάνει είναι να βρίσκεται απέναντι στο καλό της χώρας και των πολιτών και να δυναμιτίζει κάθε εθνική προσπάθεια επενδύοντας στο χάος. Το έχω ξαναπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ «μοιράζει λεφτά» μόνο όταν δεν είναι στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εκείνη που στις πιο δύσκολες συνθήκες κράτησε όρθια τη χώρα. Στην πανδημία έδωσε έκτακτες ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους, δημιούργησε το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής -η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκε σε μη επιστρεπτέα-, κράτησε όρθια την οικονομία, διατηρώντας όλες τις θέσεις εργασίας.

Και τώρα βάζει αναχώματα απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης με τη στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος από τα υπερκέρδη των εταιρειών, καλύπτοντας σχεδόν το 90% των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια και το 100% των αυξήσεων στα κοινωνικά τιμολόγια και δημιούργησε το καλάθι του νοικοκυριού για να συγκρατήσει τις αυξήσεις στα προϊόντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα βλέπει «ψίχουλα» γιατί δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει συνετή οικονομική πολιτική χωρίς να υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

 

  1. Είστε στην ομάδα που καταρτίζει τις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγετε τους νέους υποψήφιους; Πόσο θα πετύχετε τον στόχο της ποσόστωσης;

Η Νέα Δημοκρατία ήδη από το 2019 απέδειξε ότι, όχι μόνο καλύπτει την υποχρεωτική ποσόστωση που θέτει ο νόμος, αλλά ότι ενθαρρύνει την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Η τελική επιλογή των υποψηφίων είναι αρμοδιότητα του προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ικανές γυναίκες και ικανούς άνδρες που να μπορούν να στηρίξουν το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Ανθρώπους από την κοινωνία, με επαγγελματικές και κοινωνικές ενασχολήσεις πέραν της πολιτικής, που να προσθέσουν και να δώσουν τη δυναμική τους στη Νέα Δημοκρατία. Νέους ηλικιακά, νέους στις ιδέες και τη νοοτροπία που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να εκπροσωπήσουν επάξια τους πολίτες, των οποίων θα ζητήσουν την ψήφο.

 

  1. Υπάρχει πιστεύετε ακόμα περιθώριο συνεργασίας με κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό; Ή έχουν κοπεί όλες οι γέφυρες;

 

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Μια εντολή διακυβέρνησης της χώρας ισχυρότερη από του 2019. Και πιστεύουμε πως θα το πετύχουμε, προβάλλοντας το μετρήσιμο έργο της Κυβέρνησης, τη συνέπειά μας ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας, και τις προτάσεις μας για το μέλλον της χώρας. Όπως έχει πει κι ο ίδιος ο πρόεδρός μας «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική κυβέρνηση». Για το καλό του τόπου, η παράταξη και ο Κυριάκος  Μητσοτάκης έχουν αποδείξει ότι επιδιώκουν τις συγκλίσεις, δεν διστάζουν να προσεγγίσουν άξιους ανθρώπους εκτός των «παραδοσιακών τειχών της παράταξης» και επιτυγχάνουν ευρύτερες κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Στο μέλλον της χώρας δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Θέλουμε να είμαστε μαζί με όλους τους πολίτες που επιθυμούν να προοδεύσουν μέσα σε μια Ελλάδα που τους δίνει όλα τα εφόδια για να το κάνουν.

 

 

  1. Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο οι εκλογές στην Τουρκία να συμπέσουν με τις δικές μας. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε ότι είναι αυτό; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις ειδικά στα εθνικά θέματα.

 

Η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προγραμματίζει τις κινήσεις της σύμφωνα με το τι γίνεται στην Τουρκία. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες δικαίου. Η κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων και η διαχείρισή τους είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντική η κάλπη των εθνικών εκλογών. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να έχει μια συνεκτική και στιβαρή εξωτερική πολιτική και γι’ αυτό δεν πρέπει για κανένα λόγο να πέσουμε στην παγίδα της «χαλαρής ψήφου» στην οποία ποντάρει η Αντιπολίτευση για να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από την κρισιμότητα των εκλογών.

Leave a Reply