Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political»

By 10 Δεκεμβρίου 2022No Comments

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Political» και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα

  1. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπαίνουμε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο αφού είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές κοντά στο τέλος της τετραετίας. Πως ετοιμάζεται η Πειραιώς γι’ αυτό το ενδεχόμενο;

Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αταλάντευτη ως προς τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Όπως είπε και ο ίδιος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, για μας η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019. Εμείς, θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε καθημερινά το έργο της Κυβέρνησης -και για το έργο μας σε βάθος τετραετίας θέλουμε να μας κρίνουν οι πολίτες-. Θα μιλήσουμε για όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια, για όλες εκείνες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν παρά τις πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις αλλά θα θέσουμε και τις προτεραιότητές μας για την επόμενη τετραετία.

  1. Εκτιμάτε ότι τα κόμματα θα αντιπαρατεθούν για τα προεκλογικά τους προγράμματα ή η σκανδαλολογία και ο λαϊκισμός θα οδηγήσει αυτόν τον προεκλογικό αγώνα;

Η αιχμή του δόρατος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές θα είναι ο απολογισμός των πεπραγμένων της και τα αποτελέσματα που παρήγαγε για τους πολίτες.            Έχουμε να παρουσιάσουμε ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο. Μεταξύ άλλων: η ανεργία μειώθηκε κατά 6%, δημιουργήθηκε ένα πλέγμα ψηφιακών υπηρεσιών- πρότυπο που μετρά σχεδόν 1 δις συναλλαγές, η διεθνής εικόνα της χώρας βελτιώθηκε με ισχυρές συμμαχίες, όπως και η αμυντική μας θωράκιση.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το μόνο που έχουν να παρουσιάσουν είναι χάος, όπως αυτό που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι γνωρίζουν και έτσι θα πορευτούν μέχρι τις εκλογές. Με τη μοναδική τους «ατζέντα»: την λάσπη και τις συκοφαντίες.

  1. Ο κόσμος στην περιφέρεια και στους δήμους των μεγάλων δήμων που επισκέπτεστε σε τι εστιάζει ως το μεγάλο του πρόβλημα;

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών είναι οι συνέπειες της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Η ακρίβεια στα αγαθά, το ρεύμα και τα καύσιμα. Ό,τι δηλαδή μας απασχολεί όλους. Γνωρίζουν όμως ότι η κυβέρνηση καθημερινά τους στηρίζει με την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος (κατά 90% στα οικιακά και 100% στα Κοινωνικά Τιμολόγια), με το καλάθι του νοικοκυριού που έχει σταθεροποιήσει -και πολλές φορές μειώσει- τις τιμές των προϊόντων και αναγνωρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ένα είναι βέβαιο, δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τους Έλληνες πολίτες μέχρι να αφήσουμε αυτές τις κρίσεις πίσω μας.

  1. Επειδή θεωρώ ότι έχετε μία εικόνα σχετικά, θα ήθελα να μου πείτε σε ποιες κοινωνικές ομάδες χωλαίνει δημοσκοπικά η ΝΔ και ποιες κινήσεις θα κάνετε; Π.χ πως πάει το κόμμα στους νέους και στις γυναίκες;

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απευθύνεται συνολικά σε όλους τους πολίτες και είμαστε αισιόδοξοι ότι έτσι θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ως νέος πολιτικός, είναι και για μένα ένα στοίχημα να καταφέρουμε να μας εμπιστεύονται ακόμα περισσότεροι νέοι. Οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση έχουν αποδείξει ότι ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για τη νέα γενιά. Το Πρώτο Ένσημο, το σχέδιο «Σπίτι μου», η «Κοινωνική Αντιπαροχή», η μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, οι μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια, η κατάργηση του φόρου για τη γονική παροχή μέχρι 800.000 ευρώ αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους νέους να οικοδομήσουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Το ίδιο έχει κάνει και για τις γυναίκες, δυναμώνοντας το ρόλο τους σε κάθε πτυχή της ζωής τους, με την αυξημένη συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, τις γονικές άδειες, την επέκτασή τους σε ιδιωτικό και δημόσιο, το ευέλικτο ωράριο, τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, αλλά και προστατεύοντάς τες και βοηθώντας τες σε περίπτωση που πέσουν θύματα βίας ή κακοποίησης.

  1. Πως θα κινηθεί κόμμα και κυβέρνηση για να πείσει τους αναποφάσιστους και απολιτίκ ψηφοφόρους;

Δεν πιστεύω στον όρο απολιτίκ. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αποστασιοποιήθηκαν από την πολιτική επικαιρότητα γιατί απογοητεύτηκαν από το σύνολο των πολιτικών. Λάθη έχουν γίνει. Και η δική μας παράταξη τα είδε, έκανε την αυτοκριτική της και τα διόρθωσε. Στις επερχόμενες εκλογές, έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τη ΝΔ ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ξαναψηφίσει ποτέ. Γιατί αυτά τα τριάμισι χρόνια, έχουν γίνει βήματα στην Ελλάδα που δεν έχουν ξαναγίνει για ολόκληρες δεκαετίες.

  1. Θα έχουμε ανανέωση στα πρόσωπα που θα τεθούν στη μάχη του σταυρού;

Οι αποφάσεις για τους υποψηφίους ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στον Πρωθυπουργό. Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι τα ψηφοδέλτια να αποτελούνται από ανθρώπους που νοιάζονται για τον τόπο τους και που γνωρίζουν σε βάθος τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Σίγουρα θα δούμε νέα πρόσωπα, νέα όμως, όχι μόνο ως προς την ηλικία, αλλά στις ιδέες, τις δράσεις, την οπτική για το μέλλον της χώρας.

  1. Στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε τη ΝΔ να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση διαφοράς από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά να μην ακουμπάει τη αυτοδυναμία. Ακόμα όμως και να την κατακτήσει, θα μιλάμε για μία οριακή αυτοδυναμία, εάν μάλιστα έχουμε εξωκομματική και επτακομματική Βουλή… Το σχόλιο σας…

Είναι ίσως η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που μια Κυβέρνηση αποτυπώνει τέτοια δυναμική μετά από 3,5 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας και μάλιστα έχοντας κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από αλλεπάλληλες, παγκόσμιες και πρωτοφανείς κρίσεις. Η δημοσκοπική εικόνα της Κυβέρνησης μπαίνοντας στο τελευταίο τέταρτο αυτής της θητείας της είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι δεν έχουν προκηρυχθεί καν εκλογές. Ο στόχος μας είναι μια ακόμα πιο ισχυρή εντολή από αυτήν που λάβαμε το 2019.

  1. Φοβίζει την γαλάζια κομματική βάση η πιθανότητα να υπάρξει και νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου;

Η συγκυβέρνηση του 2012-2015 συνέβαλε στο να κρατηθεί η χώρα όρθια. Και απέδειξε πως μπροστά στα κρίσιμα εθνικά ζητήματα, με μόνο γνώμονα το καλό των πολιτών, η Νέα Δημοκρατίας, δεν κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας και μπορεί να επιτύχει συγκλίσεις. Η δική μας όμως συμφωνία είναι με τον ελληνικό λαό. Αυτόν υπηρετούμε γι’ αυτόν θέλουμε να λάβουμε εντολή διακυβέρνησης. Για να πάμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά, να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να λάβουμε μια ισχυρή εντολή και να σχηματίσουμε αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Κι αυτό δεν είναι προϊόν αλαζονείας, αλλά προκύπτει από το αποτέλεσμα των πολιτικών μας, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, το αποτύπωμά τους στη ζωή των Ελλήνων αλλά και από την στάση και την ανυπαρξία ουσιαστικών προτάσεων και θέσεων των υπόλοιπων κομμάτων.

 

  1. Αν έπρεπε να διαλέξετε 3 μεταρρυθμίσεις/τομείς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θεωρείτε εσείς ως τις πιο κρίσιμες για να αναδείξετε, ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

Θέλω για αρχή να κάνω μια διάκριση στις τρεις κατηγορίες μεταρρυθμίσεων που έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πρώτη κατηγορία είναι εκείνες οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευθεί, όπως είναι η μείωση φόρων. Κι όμως δεν σταματήσαμε εκεί. Μέσα σε τρία και πλέον χρόνια μειώθηκαν πάνω από 50 φορολογικοί συντελεστές, περισσότεροι από όσους η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα μειώσει, ενώ καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και πλέον οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κι εγώ ο ίδιος ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχω δει το πως αντανακλά η μείωση αυτή στη δική μου φορολογική δήλωση.

 

 

Η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνη όπου μια μεταρρύθμιση εκπονήθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς από όσο ήταν προγραμματισμένο, εξ’ αιτίας των εξωγενών κρίσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταχύτατη και αποτελεσματικότατη διαμόρφωση των ψηφιακών υπηρεσιών του κράτους, η δημιουργία του gov.gr και το πρότυπο σύστημα προγραμματισμού ραντεβού για τον εμβολιασμό. Η χώρα μας δεν ήταν ακριβώς «μπροστά» σε αυτόν τον τομέα, ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, είχαμε συμβιβαστεί με τη γραφειοκρατία και σχεδόν δεν ξέραμε από που πρέπει να ξεκινήσουμε για να απαλλαγούμε από τις ουρές. Κι όμως με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές για το 2022, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας έχει πρακτικά γλιτώσει κατά μέσο όρο 100 ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η τρίτη κατηγορία είναι οι μεταρρυθμίσεις που ήρθαν για να διορθώσουν παθογένειες που είτε παρέλαβε η Κυβέρνηση, είτε προέκυψαν από γεγονότα. Η τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού κώδικα, που η προηγούμενη Κυβέρνηση κράτησε τη Βουλή ανοιχτή ενώ είχε προκηρύξει εκλογές για να τον ψηφίσει, η αυστηροποίηση των ποινών ειδικά για ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτά κατά της γενετήσιας ελευθερίας, του εμπρησμού, των προϋποθέσεων της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων αλλά και η προσθήκη της παραμόρφωσης στο έγκλημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης είναι μόνο ορισμένες από τις διατάξεις που ήρθαν για να προστατεύσουν πιο αποτελεσματικά τους πολίτες και να τιμωρήσουν τους δράστες ανάλογα με τη βαρύτητα των πράξεών τους.

Leave a Reply