Skip to main content
Άρθρα

Μειώνοντας την ανεργία με σχέδιο

By 21 Οκτωβρίου, 202220 Ιουνίου, 2023No Comments

Άρθρο στο PowerGame.gr

 

Λένε ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Πολλές φορές, μάλιστα, μπορούν να κάνουν και ακριβείς προβλέψεις για το άμεσο μέλλον. Και ο αριθμός 12,2% που αντιπροσωπεύει το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει το αποτέλεσμα μιας πολυεπίπεδης και συστηματικής δουλειάς και, ταυτόχρονα, προοιωνίζει ένα θετικό μέλλον για τη χώρα.

Είναι αλήθεια ότι οι εισαγόμενες κρίσεις και οι συνέπειές τους επηρεάζουν όχι μόνο την χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη – και αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε καλά. Το ζούμε καθημερινά, ως ενεργά κομμάτια της κοινωνίας, και γι’ αυτό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη μέρα στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές τις κρίσεις.

Η αρχή έγινε με τον κορονοϊό, όταν η κυβέρνηση προστάτευσε αποτελεσματικά τις θέσεις εργασίας των επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω των αναγκαίων περιοριστικών μέτρων. Οι προβλέψεις για εκτίναξη της ανεργίας όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αντίθετα διαψεύστηκαν εμφατικά. Το γεγονός ότι δαπανήθηκαν πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας και άλλα 2,7 δισ. για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προσέθεσε δυναμική στην τόνωση του εργασιακού χάρτη. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης.

Ωστόσο, το κλειδί για τη μείωση – ρεκόρ στην ανεργία δεν ήταν η διαχείριση των κρίσεων, αλλά η προσήλωση στην εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος. Υλοποιώντας όλες εκείνες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υποσχεθήκαμε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες το 2019, πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 6% και την δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, 155.318 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε μαγικά. Δεν συνέβη τυχαία. Ήρθε ως αποτέλεσμα ενός συγκροτημένου προγράμματος και μιας συνδυαστικής πολιτικής κινήτρων, προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μείωση πάνω από 50 φορολογικών συντελεστών και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενθάρρυναν το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων. Παράλληλα, μέσα από ένα πυκνό πλέγμα πρωτοβουλιών, δημιουργήσαμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με εταιρείες κολοσσούς όπως η Pfizer, η Google, η Amazon, η Microsoft να έρχονται η μια μετά την άλλη να επενδύσουν στη χώρα μας.

Η εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που προβλέπει επιδότηση ποσού 3.600 ευρώ στους εργαζόμενους και τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, που δημιουργείται για νέους 18 έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία, έδωσε κίνητρο στις επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις, αλλά και σε καταρτισμένους νέους να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας που λόγω απαιτούμενης προϋπηρεσίας παλιότερα δεν θα είχαν τη δυνατότητα.

Το επενδυτικό περιβάλλον έγινε ακόμα φιλικότερο χάρη στην διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου μέσω του gov.gr, το οποίο διαθέτει πλέον σχεδόν 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Μεγάλα έργα υποδομής όπως ο αυτοκινητρόδρομος Πάτρα- Πύργος, ο ΒΟΑΚ ή τα εργοστάσια διαχείρισης λυμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εγκαινιάζονται, «βγαίνουν από τα συρτάρια» και προχωρούν ή ολοκληρώνονται (όπως το Μετρό στον Πειραιά) δημιουργώντας θέσεις εργασίας χιλιάδες συμπολίτες μας.

Όλα αυτά είναι πραγματικότητα την ίδια στιγμή που είναι σε πλήρη εξέλιξη μια πολύ φιλόδοξη αναδιάρθρωση της ΔΥΠΑ, του γνωστού ΟΑΕΔ. Με τη δημιουργία και την εφαρμογή νέων προγραμμάτων, που τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, δίνουμε νέες δυνατότητες κατάρτισης και απασχόλησης σε ανθρώπους που αναζητούν εργασία.

Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον δείκτη της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα με εύκολες, ευχάριστες, αλλά τελικά ατελέσφορες πολιτικές των προηγούμενων ετών, εμείς εφαρμόζουμε μια σύνθετη πολιτική, η οποία ασφαλώς προβλέπει στήριξη (και μάλιστα πιο μεγάλη) σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα επενδύει στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους. Η πολιτική μας αυτή κωδικοποιείται ως «επιδότηση της εργασίας, όχι της ανεργίας».

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκαν από το 2019 να δημιουργήσουν πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τρία χρόνια μετά η μείωση της ανεργίας κατά 6 μονάδες αποδεικνύει πως είχαν και την θέληση και τον τρόπο. Η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα που χτίζεται πάνω στη λογική του «βολέματος» που είχαν δημιουργήσει τις περασμένες δεκαετίες οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά η χώρα ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, που προσφέρει καλά αμειβόμενες δουλειές και ταυτόχρονα μειώνει το χρέος της συναρτήσει του ΑΕΠ της.

Δεν ζούμε έξω από την κοινωνία και ξέρουμε πολύ καλά πως το ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμα υψηλό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγνωρίζουμε την πρόοδο που όλοι μαζί έχουμε καταγράψει και τις προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα και τους συμπολίτες μας. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, αυτή θα εξακολουθεί να τους διαψεύδει. Ένα είναι το μόνο σίγουρο: ότι οι Έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν μέσα από την καθημερινότητά τους ποια είναι η πραγματικότητα και θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και είναι, τελικά, αυτή η εμπιστοσύνη που πηγαίνει καθημερινά τη χώρα μπροστά.

Leave a Reply