Skip to main content
Άρθρα

Τρία χρόνια σε αριθμούς

By 7 Ιουλίου, 2022No Comments

Άρθρο στο PowerGame

Εδώ και τρία χρόνια μιλάμε, κατά κύριο λόγο, για την πολιτική μέσα από το πρίσμα των αλλεπάλληλων κρίσεων που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε σε παγκόσμια κλίμακα. Κρίσεις που έπληξαν τις οικονομίες όλων των κρατών, κρίσεις που στοίχισαν σε συνανθρώπους μας τη ζωή τους. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πως διαχειριστήκαμε και διαχειριζόμαστε όλες αυτές τις κρίσεις.

Αξίζει όμως, πάνω από όλα να δούμε πόση πρόοδος έγινε στην δημιουργία πολιτικών, παρά τις κρίσεις, οι οποίες συμβάλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Μπορούμε με αυτοπεποίθηση να ελπίζουμε πως σύντομα οι κρίσεις θα ξεπεραστούν, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών θα μείνει.

Μέσα σε τρία χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία κατά σχεδόν 5% σε σχέση με το 2019, αγγίζοντας χαμηλό ρεκόρ δωδεκαετίας.

Πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, 20 από τους οποίους οριζόντια για όλους τους Έλληνες. Ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 35% και καταργήθηκε για τα απομακρυσμένα νησιά, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 3,9%, μειώθηκε ο ΦΠΑ στις μεταφορές, σε βρεφικά είδη, σε αθλητικές δραστηριότητες στο 13%, και σε ζωοτροφές και λιπάσματα στο 6%.

Απαλλάχθηκαν από τη φορολόγηση οι γονικές παροχές μέχρι 800.000 ευρώ, απαλλάχθηκαν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλα τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ενώ οι επτά διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέων προκαταβολών -μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα επιστραφεί- έδωσαν σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Και από την 1η Ιανουαρίου 2023, καταργείται οριστικά -και για όλους- η εισφορά αλληλεγγύης.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια προσλήφθηκαν πάνω από 16.000 εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να γίνουν πάνω από 8.600 ακόμα μόνιμοι διορισμοί. Αντίστοιχα στον τομέα της Υγείας, εν μέσω πανδημίας, έγιναν πάνω από 12.000 προσλήψεις υγειονομικού επικουρικού προσωπικού, πάνω από 2.300 μόνιμοι γιατροί και 2.100 επικουρικοί γιατροί, με μια ακόμα προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές να έρχεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ξένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 72,3%, κάτι που μεταφράζεται σε 6,5 δις ευρώ και δεκάδες επενδυτικοί κολοσσοί προσέρχονται στην Ελλάδα επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της και τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και άνοιξαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το επιχειρείν. Η Amazon, η Google, η Pfizer, η Microsoft, είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες οι οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ανοίγοντας δρόμους για νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή το ισοζύγιο σύστασης-λύσης εταιρειών, έχει αυξηθεί κατά 82%.

Παράλληλα τα κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, με την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτάται στη χώρα μας και τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με το 50% φοροαπαλλαγής στο ποσό που θα επενδύσουν ιδιώτες στις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, αλλάζουν την εικόνα της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Επιπλέον, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους τομείς του κρατικού μηχανισμού να εκσυγχρονιστούν και στους πολίτες να εξυπηρετούνται εύκολα, με πάνω από 1300 νέες υπηρεσίες. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό, αν κανείς σκεφτεί πως το 2018 πραγματοποιήθηκαν 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές και το 2021, 567 εκατομμύρια, με νέα αύξηση στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το 2018 ένας πολίτης με τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες θα γλίτωνε μια ουρά και το 2021, 60 ουρές.

Εξορθολογίστηκε όμως και άλλαξε σελίδα και ένας από τους τομείς, που πλήγωνε περισσότερο από ποτέ την κοινωνία. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον τομέα των συντάξεων.

Όπως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, από 1η Ιανουρίου 2023, ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τίθενται σε μια τροχιά αυξήσεων, κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα της άρσης της αυξημένης επιτήρησης της Ελλάδας.

Δεν έγινε καμία περικοπή στις συντάξεις, οι κύριες συντάξεις αυξήθηκαν, οι περικοπές σε 250.000 συντάξεις ακυρώθηκαν, ενώ 1,4 εκατομμύρια ευρώ αναδρομικά επιστράφηκαν στους δικαιούχους. Μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2022, εκδόθηκαν όσες συντάξεις δεν είχαν εκδοθεί μέσα σε όλο το 2019, ενώ μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού θα έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις του 2021.

Έτσι, αποδεικνύεται έμπρακτα ο σεβασμός στους πολίτες.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως η Αντιπολίτευση θα πει ότι παρουσιάζουμε την εικόνα μιας ιδανικής Ελλάδας. Δεν παρουσιάζουμε όμως τίποτα παραπάνω από την αλήθεια. Την εικόνα μιας Ελλάδας που άλλαξε μέσα σε τρία χρόνια. Οι αριθμοί και τα δεδομένα μιλούν πολύ πιο δυνατά από τις προσπάθειες αποπροσανατολισμού στις οποίες παραδοσιακά επιδίδεται η Αντιπολίτευση. Και είναι πολλά ακόμα που δεν χωρούν σε ένα άρθρο.

Κανείς από εμάς δεν ισχυρίστηκε πως όλα είναι ιδανικά. Και δεν θα μπορούσε να είναι σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, πόσο μάλλον με όλα όσα συνέβησαν αυτά τα τρία χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα προχωράει μπροστά και θα συνεχίσει να προχωράει μπροστά, όσο υπάρχει μια σταθερή Κυβέρνηση που έχει σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Leave a Reply