Skip to main content
Άρθρα

Αλήθεια και πράξεις απέναντι στην κρίση και τον λαϊκισμό

By 24 Μαΐου, 2022No Comments

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει έναν ολόκληρο χειμώνα αγωνιώντας για το κόστος ενέργειας. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς, αδιέξοδα και σκληρές επιλογές. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε να δώσει λύσεις σε ένα πρόβλημα με διεθνές υπόβαθρο κρατώντας για μια ακόμη φορά την κοινωνία όρθια.

Στον αντίποδα, όλο αυτό το διάστημα, βρέθηκε η στείρα αντιπολίτευση της εγχώριας αριστεράς που για άλλη μια φορά υποδαυλίζει τις κοινωνικές εντάσεις και «πετροβολά» κάθε προσπάθεια ανακούφισης των πολιτών. Ίσως το μεγαλύτερο «δηλητήριο» με το οποίο ποτίστηκε η κοινωνία αφορούσε στο ότι είχαμε τις ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Η πραγματικότητα είναι προφανώς διαφορετική. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό HEPI, κάθε μεγαβατώρα στην Ελλάδα κόστιζε για τον τελικό οικιακό καταναλωτή 23,61€ κατά μέσο όρο. Τιμή χαμηλότερη και από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27. Την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσό για το Λονδίνο ήταν 53,84€ και για το Άμστερνταμ 53,27€. Στη δε Μαδρίτη (την οποία περιέφεραν ως… υπόδειγμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) το κόστος της μεγαβατώρας ήταν στα 38,42€, η πέμπτη ακριβότερη δηλαδή στην Ευρώπη. Και αυτό δεν αφορά τις τιμές μόνο στα κράτη της Ευρώπης με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από της Ελλάδας αλλά και με μικρότερο.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό αφορούσε στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, και όχι στην τιμή λιανικής που πληρώνουν οι καταναλωτές. Το γεγονός ότι η χώρα μας είχε από τις χαμηλότερες τιμές λιανικής μέσα στην ευρωζώνη, αντικατοπτρίζει την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Άλλο ένα «σενάριο» που επεδίωξαν να… πλασάρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -επίσης χωρίς στοιχεία- είναι αυτό των δήθεν διακοπών ρεύματος στα ευπαθή νοικοκυριά από την «ανάλγητη» κυβέρνηση. Μια ματιά στα στοιχεία όμως, θα τους διαψεύσει πανηγυρικά, καθώς τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι ολοένα και μειώνονται οι διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Συγκεκριμένα, το 2017 διακόπηκε η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών σε 233.092 καταναλωτές, το 2018 σε 220.314, το 2019 σε 172.843, το 2020 σε 186.887, το 2021 σε 168.471 και φτάνουμε στο 2022 – εν μέσω ενεργειακής κρίσης – που η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε 56.755 καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά στη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα στελέχη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την Νέα Δημοκρατία ότι έφερε το χρηματιστήριο ενέργειας και το περιβόητο target model, δηλαδή τον τρόπο καθορισμού της χονδρικής τιμής σε κάθε χώρα. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να διαμαρτύρεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που η «παράνομη» κατά τον Αλέξη Τσίπρα ρήτρα αναπροσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος έβαζε φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κατά την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας.

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με έγγραφό της ζητούσε στις 11 Απριλίου του 2019 από τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να της αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία της περιόδου 2017-2018 «προκειμένου να τεκμηριωθεί επαρκώς ο λόγος και η μεθοδολογία ενεργοποίησης της ρήτρας ΟΤΣ για τα Οικιακά, Μικρά Εμπορικά και Αγροτικά τιμολόγια ΧΤ που προσφέρετε με ειδική αναφορά στις όποιες τυχόν τροποποιήσεις έχουν επέλθει κατά την εξεταζόμενη περίοδο».

Αυτό συνέβη διότι η ΡΑΕ είχε «γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από καταναλωτές αναφορικά με την επαύξηση του ενεργειακού τους κόστους, σε συνέχεια της ενεργοποίησης της ρήτρας προσαρμογής από τους Προμηθευτές τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επί των ημερών του υιοθέτησε τη «ρήτρα αναπροσαρμογής», αυτή που ανερυθρίαστα τα στελέχη του ονομάζουν «ρήτρα Μητσοτάκη». Και αν και ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα παρέμβασης, ώστε να την καταργήσει, δεν το έκανε ποτέ. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: η ρήτρα αναπροσαρμογής υιοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ρήτρα με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Ένα ακόμη ερώτημα που μας απασχόλησε, αφορά στο γιατί η Ελλάδα έχει μια από τις ακριβότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη; Η απάντηση, σε μεγάλο βαθμό, σχετίζεται με την έλλειψη επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η ΔΕΗ, ελεγχόταν από κομματικά στελέχη-συνδικαλιστές και δεν προχώρησε ούτε σε μια επένδυση ΑΠΕ. Τοπικά και κεντρικά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν σε κάθε επένδυση. Δεν ήθελαν ανεμογεννήτριες, δεν ήθελαν φωτοβολταϊκά. Έσπρωξαν τη χώρα στον μονόδρομο της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στον αντίποδα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι σε όλη αυτή τη στείρα αντιπολίτευση, που στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε fake news, έχουν επιλέξει να απαντούν με έργα και πράξεις ουσίας, αποδεικνύοντας ότι είναι Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Πρώτος ανάμεσα σε όλους τους ηγέτες στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προσέφερε στήριξη στα νοικοκυριά. Και η στήριξη αυτή ήταν διπλή: τόσο άμεση, με τις πρόσφατες επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, όσο και έμμεση με τις μειώσεις φόρων και εισφορών, με τη ρευστότητα μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με την αύξηση του κατώτατου μισθού συνολικά 9,7% από την αρχή του έτους, με τη μείωση της ανεργίας, με την ενίσχυση της εργασίας.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ξέρει να ισορροπεί ανάμεσα στις παροδικές ανάγκες του παρόντος και στις εθνικές υποχρεώσεις του μέλλοντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τη χώρα αποτελεσματικά και με πράξεις. Αναβαθμίζει τις προοπτικές και τις συνεργασίες της. Κάτι που φάνηκε για άλλη μια φορά με την παρουσία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο και την ιστορική ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας οριοθέτησε ξεκάθαρα τη θέση του ελληνισμού στη Δύση και στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσει να στείλει τα μηνύματα που πρέπει στους σωστούς παραλήπτες, κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους. Θα κλείσω με μια φράση του: «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει».

Leave a Reply