Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο – 09.01.2022

By 9 Ιανουαρίου, 2022No Comments

Συνέντευξη στον Απόστολο Χονδρόπουλο.

1. Κύριε Μαρινάκη, ποιο το αποτύπωμα του 2021 και ποιες οι μεγάλες προκλήσεις του 2022 για την χώρα;

Το 2021 ήταν η δυσκολότερη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτή τη χρονιά, η χώρα κρατήθηκε όρθια χάρη σε τρεις βασικούς παράγοντες: τις έγκαιρες και στοχευμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία κατόρθωσε να θωρακίσει τους πολίτες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την υπομονή και την ευαισθησία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αγκάλιασαν το δώρο της επιστήμης, κόντρα στις επικίνδυνες φωνές αντιεμβολιαστών και συνωμοσιολόγων και τις άοκνες προσπάθειες των ανθρώπων που πάλεψαν στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας και συνεχίζουν να μάχονται καθημερινά. Το 2022 θέλουμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια νέα σελίδα για τη χώρα, που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών αλλά και το άνοιγμα περισσότερων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

 

2. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ;

Πρωταρχικός μου στόχος είναι η Νέα Δημοκρατία να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά. Να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την κοινωνία και τους ανθρώπους του παραγωγικού ιστού της χώρας μας, καθώς εκείνοι είναι οι πρωταγωνιστές του πολιτικού μας προγράμματος και του κυβερνητικού σχεδιασμού. Φιλοδοξούμε να είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες αλλά και προβληματισμούς, με στόχο η παράταξή μας να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και να παρεμβαίνει σε όλο το φάσμα του δημόσιου διαλόγου . Να δώσουμε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, κόντρα στο λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, διασφαλίζοντας έτσι την εθνική ενότητα πιστοί στις αξίες μας.

 

3. Πως βλέπετε ως γραμματέας της ΝΔ, την σχέση κόμματος- κυβέρνησης; Υπάρχουν τομείς στους οποίους έχετε προτάσεις για μία ακόμη πιο ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα;

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο εκφραστής της κοινωνίας, ένα αληθινά προοδευτικό κόμμα που εντοπίζει, αναδεικνύει και δίνει λύσεις σε όσα απασχολούν τους πολίτες. Η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και κόμματος έχει αποδώσει καρπούς όλο αυτό το διάστημα, καθώς μέσω της συνεχούς επαφής μας με ανθρώπους που αγωνίζονται και δημιουργούν καθημερινά, καταθέτουμε ολοκληρωμένες προτάσεις στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων, η οποία νομοθετεί σε αυτή την κατεύθυνση, ενδυναμώνοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, κοιτάζοντας τους Έλληνες στα μάτια, δίνοντας λύση στα ζητήματα της καθημερινότητας. Αυτά τα δύο χρόνια είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν και να εξελίσσονται με τη μείωση της ανεργίας, τις συνεχείς μειώσεις φορολογικών συντελεστών και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, την ψηφιοποίηση του κράτους και την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και τις εμβληματικές εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας διετίας έθεσαν τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης και όσα πετύχαμε λειτουργούν ως οδηγός για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να εστιάσουμε στην αναδιαμόρφωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ασφάλειας σε συνέχεια της γενναίας κατάργησης του ασύλου ανομίας αλλά και να προχωρήσουμε στη θέσπιση οικονομικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη συνεχή δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

 

4. Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζει μη επαρκή στήριξη του συστήματος Υγείας, αλλά ζητά πλέον και εκλογές. Τι απαντάτε;

Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς υγειονομική κρίση, περιορίστηκε αισθητά ο προϋπολογισμός για υγειονομικές υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι παθογένειες του συστήματος, εξαιτίας του ιδεοληπτικού συγκεντρωτισμού που τους χαρακτηρίζει. Αν και θα έπρεπε να είναι οι τελευταίοι που επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, το θράσος τους δεν εκπλήσσει κανέναν πλέον. Επιλέγουν συνειδητά να διχάσουν, ενώ δε διστάζουν να κλείνουν το μάτι σε συνομωσιολόγους και να συνεισφέρουν στον αγώνα τους για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, επιδιώκοντας να καρπωθούν μικροπολιτικά οφέλη στην πλάτη της δημόσιας υγείας.

Όσο ο κ. Τσίπρας αναλάμβανε το ρίσκο της διεξαγωγής διαδηλώσεων και προσπαθούσε να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια καταψηφίζοντας ή δηλώνοντας «παρών» σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για τη στήριξη του ΕΣΥ και την προστασία των Ελλήνων από τον κορωνοϊό, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε στην ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού, χιλιάδων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού και πολλαπλασιασμού μονάδων εντατικής θεραπείας.

 

5. Κατά την άποψή σας θα πρέπει να συζητηθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ή ηλικιακές ομάδες;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, μια προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας και έσωσε χιλιάδες ζωές. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή η επέκταση της υποχρεωτικότητας, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, καθώς η δυναμική της νέας μετάλλαξης είναι πολύ μεγάλη. Αυτό ευτυχώς δεν μεταφράζεται -με τα τωρινά δεδομένα- σε διασωληνώσεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Σε κάθε περίπτωση, όποια νέα μέτρα κριθεί αναγκαίο να επιβληθούν από τους ειδικούς, θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, κυρίως για την προστασία της ζωής τους, δεδομένου ότι, εδώ και πολλούς μήνες, σχεδόν 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό αφορούν αυτούς.

 

6. Πέραν της πανδημίας μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο για την κοινωνία, αλλά και πρόκληση για την κυβέρνηση, είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είναι επαρκής η στήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά και κυρίως στα πιο ευάλωτα;

Η διάρκεια και η ένταση της πανδημίας ανέτρεψε κάθε πολιτικό σχεδιασμό, ωστόσο η Κυβέρνηση επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και προχώρησε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων με σκοπό την προστασία των καταναλωτών απέναντι στο κύμα αυξήσεων που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Ενδεικτικά, θα αναφερθώ στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και στην πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος. Η ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης.

 

7. Πιστεύετε ότι οι νέοι αισθάνονται ότι βρίσκονται πράγματι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής; Τι έχουν να προσδοκούν από την υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ; Και κατά πόσο συμμερίζεστε προσωπικά την εκτίμηση ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αντιστροφής του brain drain;

Οι νέοι σήμερα είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο εξήγγειλε μια σειρά μέτρων, τα οποία ήδη τέθηκαν σε ισχύ. Έτσι, από 1.1.2022 όσοι νέοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά αποκτούν τον ατομικό τους κουμπαρά, έχοντας τη δυνατότητα ελέγχου της σύνταξης τους. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Πρώτο Ένσημο για νέους 18-29 ετών που θα ξεκινήσουν να εργάζονται εντός της χρονιάς λαμβάνοντας 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες απασχόλησης. Με στόχο την ουσιαστική στήριξη των νέων καταργείται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενώ επιστρέφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για τους νέους αγρότες. Οι νέοι αναγνωρίζουν τις πράξεις και τις βλέπουν να πραγματοποιούνται χωρίς να ακούν πλέον φαιδρές υποσχέσεις, από εκείνες που είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Το brain gain έχει ξεκινήσει, αφού οι επενδύσεις που συρρέουν στην Ελλάδα που καθημερινά αλλάζει, δημιουργούν ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, που λειτουργούν ως κίνητρο για κάθε νέο να επιστρέψει στην πατρίδα μας.

 

8. Τι διδάγματα αντλείτε από την υγειονομική κρίση για την επόμενη ημέρα της χώρας και πως φαντάζεστε ως νέος πολιτικός την εικόνα της Ελλάδας το 2030;

Η πανδημία μας δίδαξε πως η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντοτε η υγεία, αναδεικνύοντας τους αληθινούς ήρωες της ζωής: τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επιστήμονες που κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο σύντομα το εμβόλιο. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τους νέους στην πρώτη γραμμή, στηρίζοντας τους ουσιαστικά με μειώσεις φόρων για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέα ψηφιακά εργαλεία και μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αν στην ηγεσία του τόπου είχαμε μια Κυβέρνηση που ρίχνει νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών και του λαϊκισμού ή χρησιμοποιεί το «νέο» για να κρύψει τις απαρχαιωμένες πολιτικές της τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Όσα οραματίζομαι για την Ελλάδα του 2030 έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν σάρκα και οστά από μια Κυβέρνηση με σχέδιο και ισχυρή βούληση, που εφαρμόζει αληθινά προοδευτικές πολιτικές, συστρατεύεται με τη λογική και δε διστάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Leave a Reply