Skip to main content
Ομιλίες

Oμιλία ως Γραμματέας Π.Ε. στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας – 10.12.2021

By 13 Δεκεμβρίου, 2021No Comments

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες,

Φίλες και φίλοι,

Είναι τεράστια τιμή για εμένα να απευθύνομαι σήμερα ενώπιόν σας ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Και θα ήθελα να ξεκινήσω με το πιο μεγάλο ευχαριστώ προς όλους σας ξεχωριστά.

Πρώτο απ’ όλους θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και την ευκαιρία που μου δίνει να υπηρετήσω την παράταξή μας από μια τόσο απαιτητική θέση.

Είναι ένα «ευχαριστώ» τόσο προσωπικό, όσο και συλλογικό, εκ μέρους όλων των νέων της Νέας Δημοκρατίας, για την εμπιστοσύνη και τις ευκαιρίες που μας έχει δώσει από την πρώτη μέρα της προεδρίας του.

Και βέβαια, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που αγκαλιάσατε την υποψηφιότητά μου. Κάθε υπογραφή σας μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την ευθύνη μου.

Ένα ευχαριστώ δεν αρκεί για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου. Και γι’ αυτό δεσμεύομαι ενώπιον όλων σας να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης συμβάλλοντας στον κοινό μας στόχο: να μεγαλώσουμε και να δυναμώσουμε κι άλλο την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα περισσότερο γιατί για εμένα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Η παράταξη του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή που αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας και υλοποίησε το ευρωπαϊκό όραμα της Ελλάδας.

Που με πρόεδρό της τον Γεώργιο Ράλλη δίδαξε δημοκρατικό ήθος απέναντι στον λαϊκισμό.

Που με πρόεδρό της τον Ευάγγελο Αβέρωφ ισχυροποίησε την παρουσία της στους νέους, δυναμώνοντας την ΟΝΝΕΔ. Μια νεολαία που σήμερα είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να πούμε ότι μετράει πάνω από 70.000 μέλη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Που με πρόεδρό της τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας στους Έλληνες πολίτες. Που νίκησε τον λαϊκισμό με επιχειρήματα και εθνική ενότητα, ακόμα κι όταν δέχτηκε τις πιο χυδαίες συκοφαντίες.

Η παράταξή μας είναι εκείνη, που με πρόεδρό της τον Μιλτιάδη Έβερτ άνοιξε νέους δρόμους, χωρίς εκπτώσεις σε αρχές και αξίες.

Σε αυτή την παράταξη ξεκίνησα και εγώ τα πρώτα μου βήματα, ως φοιτητής της Νομικής Κομοτηνής, Επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, τότε που μαζί με χιλιάδες νέους δώσαμε μάχες για πανεπιστήμια ασφαλή, σύγχρονα και ανοιχτά. Τότε που εκείνοι που σήμερα συστήνονται ως προοδευτικές εναλλακτικές για τον τόπο συνέπρατταν με την αριστερά και την άκρα αριστερά και μας στερούσαν εξάμηνα από τις σπουδές μας.

Συνέχισα ερχόμενος στην Αθήνα, παράλληλα με τα πρώτα βήματα της δικηγορίας, παλεύοντας Επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά για να κρατηθεί η χώρα μας όρθια. Τότε που κάποιοι άλλοι πυρπολούσαν κάθε προσπάθεια εξέλιξης από την πάνω και την κάτω πλατεία.

Και όταν, επί προεδρίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη η παραταξή μας κράτησε τη χώρα στην Ευρώπη ήμασταν πάλι εκεί, υπερήφανοι που βρεθήκαμε και πάλι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για να μπορούμε, μετά από χρόνια, να αντιμετωπίζουμε συντεταγμένα έκτακτες προκλήσεις, όπως αυτή της πανδημίας, για να στηρίζει το κράτος όλους τους πολίτες, για να έχουμε στη διάθεσή μας όλες και όλοι δωρεάν και ασφαλή εμβόλια.

Λίγα χρόνια μετά, αρχικά ως Αντιπρόεδρος και, εν συνεχεία, ως Πρόεδρος της μεγαλύτερης νεολαίας της χώρας, της ΟΝΝΕΔ, έδωσα και δίνω τις πιο μεγάλες μάχες στο πλευρό του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού όλων των Ελλήνων Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους, φίλες και φίλοι και λένε τη μία και μοναδική αλήθεια: η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έλυσε εκκρεμότητες που είχαν μείνει άλυτες για χρόνια, πέτυχε στόχους που φάνταζαν ουτοπικοί, ψήλωσε τη χώρα εντός και εκτός συνόρων, αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας, χωρίς να μείνει κανένας πίσω.

Ενδεικτικά θα ήθελα να σταθώ:

 • Στην αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ, τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της υγείας, την έγκαιρη και επαρκή προμήθεια εμβολίων, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τόσα ακόμα που έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει δυναμικά παρά την πανδημία.
 • Στην ψηφιοποίηση του κράτους, που δίνει πίσω στους πολίτες χρόνο, πόρους και ενέργεια, επιτρέποντάς τους να συναλλάσσονται με το Δημόσιο από τον υπολογιστή ή το κινητό τους μέσω του gov.gr.
 • Στην υποδειγματική οργάνωση του συστήματος εμβολιασμού, μέσα από το emvolio.gov.gr, που έδωσε δυναμική στην εθνική εκστρατεία κατά της πανδημίας, βοηθώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν γρήγορα και χωρίς πρόσθετες ώρες μπροστά σε ένα γκισέ.
 • Στις νέες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας όπως η Pfizer, Microsoft, Digital Realty και Amazon που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα χάρη στις μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης.
 • Στη μείωση πάνω από 30 διαφορετικών φόρων, όπως και ο ΕΝΦΙΑ και η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του φόρου γονικής παροχής.
 • Στην ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων στην πανδημία, με τις επιστρεπτέες και ιδίως τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές.
 • Στη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη με 180.000 νέες θέσεις εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας.
 • Στις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς χώρους.
 • Στην αποτελεσματική προστασία των συνόρων της χώρας, τόσο στον Έβρο όσο και στη θάλασσα, μειώνοντας κατά 67% τις μεταναστευτικές ροές.
 • Στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4 % σε σχέση με πέρυσι.
 • Στην αύξηση κατά 7,4% του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών – υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Στην αύξηση των εξαγωγών κατά 27,9%.

 

Σε αυτές τις επιδόσεις της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντική συνεισφορά: αποτέλεσε το πολιτικό περιβάλλον που σχεδιάστηκε και προβλήθηκε το πρόγραμμα που υλοποιεί η Κυβέρνηση, προσέφερε στο κρατικό οργανόγραμμα στελέχη που με τη δουλειά τους της επιτρέπουν να κινείται με ταχύτητα και ακρίβεια, αποτελεί τον πολλαπλασιαστή του μηνύματος της Κυβέρνησης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Όλα αυτά τα πέτυχε χάρη στη δουλειά των ανθρώπων της και θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ στον απερχόμενο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, τον Γιώργο Στεργίου που με τις γνώσεις και τις ικανότητές του έβαλε τις βάσεις της ιδεολογικής ανανέωσης της παράταξης και τον ευχαριστώ θερμά για την στήριξη και τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα.

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αυτά τα λίγο περισσότερα από 2 χρόνια που είχα την τιμή να ηγούμαι της ΟΝΝΕΔ αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για τα νέα μου καθήκοντα.

Σήμερα δεν είναι η ημέρα του απολογισμού. Αυτό θα γίνει σύντομα στο συνέδριο του κόμματος και της νεολαίας μας.

Θα σταθώ μόνο σε κάποια σημεία που αποδεικνύουν ότι η ΟΝΝΕΔ μεγάλωσε και ισχυροποιήθηκε πολιτικά:

 • Με περισσότερα από 70.000 μέλη.
 • Με οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και στα μεγαλύτερα κέντρα του Ελληνισμού στον κόσμο.
 • Με ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις.
 • Με διαρκή επαφή με την κοινωνία.
 • Με δυναμικές καμπάνιες σε όλα τα σημαντικά θέματα.

Όλα όσα πετύχαμε στην ΟΝΝΕΔ αποτελούν μια μικρογραφία της φιλοσοφίας που θέλουμε να πετύχουμε, ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο αποδοτική, ακόμα πιο προοδευτική.

Φίλες και φίλοι,

Δεσμεύομαι ενώπιόν σας για ένα:

– Κόμμα ανοιχτό για όλα του τα μέλη αλλά και για όλους τους πολίτες

– Ένα κόμμα σε κίνηση. Που θα βρίσκεται παντού. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Δίπλα στις οργανώσεις μας, στα μέλη μας, στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τρων επαγγελματικών συλλόγων. Δίπλα στην κοινωνία.

– Ένα κόμμα σύγχρονο και ψηφιακό. Η κυβέρνηση, άλλωστε, με την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται,  έδειξε το δρόμο και η αρχή για εμάς έγινε στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές που πάνω από 30000 μέλη μας συμμετείχαν ψηφιακά.

– Ένα κόμμα κοινωνικό. Δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Και επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σταθώ στην εθελοντική δράση της ΟΝΝΕΔ όλα αυτά τα χρόνια που για εμένα αποτελεί πυξίδα και αποδεικνύει ποιοι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι στην πράξη και ποιοι στα λόγια, αρνούμενοι ακόμα και ένα κάλεσμα για μια κοινή δήλωση υπέρ των εμβολίων.

–  Ένα κόμμα που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα του τα στελέχη. Σε άξιες νεοδημοκρατησες και νεοδημοκράτες που όλοι μαζί θα δώσουμε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη.

– Ένα κόμμα ουσιαστικά πολιτικό που θα προτείνει στην κυβέρνηση, θα προβάλει το έργο της και δεν θα διστάσει στιγμή να αντιπαρατεθεί με διακινητές ψευδών ειδήσεων, εμπόρους ελπίδας και κάθε λογής λαϊκιστές.

– Ένα κόμμα πρότυπο που θα ακολουθεί τα βήματα του Προέδρου μας, του οποίου οι πρωτοβουλίες γίνονται, η μία μετά την άλλη, επίσημες πολιτικές της ευρώπης.

– Ένα κόμμα νικηφόρο σε κάθε εκλογική μάχη. Με όπλα μας τις ιδέες και το έργο μας.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα διαπίστωσε με μεγάλο κόστος ότι η νεότητα και η ανανέωση δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη – και ας ελπίσουμε η περιπέτεια που έκλεισε πριν από δυόμισι χρόνια να είναι η τελευταία. Οι νέοι οφείλουμε να φέρνουμε το καινούργιο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπονομεύουμε το μέλλον που θα ζήσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει έμπρακτα ότι νοιάζεται για τους νέους, ότι εμπιστεύεται τους νέους, ότι έχει τον τρόπο να βρίσκεται δίπλα τους νέους.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την τιμή και την εμπιστοσύνη να με αναδείξετε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Στέκομαι με απόλυτο σεβασμό απέναντί σας, απέναντι στην ευθύνη που αναλαμβάνω να παραδώσω, να παραδώσουμε στους επόμενους μια Νέα Δημοκρατία ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο νέα. Μια Νέα Δημοκρατία για όλους.

Όλα όσα μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια από την οικογένεια, τους φίλους μας, τους συνοδοιπόρους μας, οφείλουμε να τα εφαρμόζουμε στην πράξη, για να σηκωθούμε όλοι μαζί «λίγο ψηλότερα».

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου ώστε η θητεία μου να ενώσει τις γενιές της Νέας Δημοκρατίας, τις γενιές που έκαναν αυτό το κόμμα μεγάλο, προοδευτικό και χρήσιμο, τις γενιές που όχι μόνο οραματίζονται, αλλά και πραγματοποιούν την καλύτερη εκδοχή του κοινού μας μέλλοντος.

Παραλαμβάνουμε μια σπουδαία κληρονομιά ιδεών και μεγάλων εθνικών επιλογών.

Σας υπόσχομαι ότι όλοι μαζί, στο πλευρό του προέδρου μας, θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα κόμμα ακόμα πιο μεγάλο για μια Ελλάδα ακόμα πιο υπερήφανη για όλους τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ.

Leave a Reply