Skip to main content
Άρθρα

Ανευθυνότητα σε βάρος της κοινωνίας

By 31 Αυγούστου, 202112 Σεπτεμβρίου, 2021No Comments

Του Παύλου Μαρινάκη

Ενώ οι εκκλήσεις υπέρ του εμβολιασμού από τους επιστήμονες και τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο μετατρέπονται σε κραυγές αγωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ποντάρει σε βάρος της χώρας και της υγείας των πολιτών. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει εκείνους που δεν θέλουν να εκπληρώσουν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την δημόσια υγεία.

Είναι κατά την άποψή τους άδικο να πληρώνουν με δικά τους έξοδα τα τεστ οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Από αυτό το ψευδοεπιχείρημα απουσιάζει η υπόλοιπη αλήθεια των γεγονότων: ότι δηλαδή μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις δωρεάν τεστ, αρκεί πρώτα να έχεις κάνει το εμβόλιο – που και αυτό είναι δωρεάν και διατίθεται εδώ και καιρό για όλους. Συνεπώς, εκείνοι οι πολίτες που όντως θέλουν να προστατευτούν από τον κορωνοϊό μπορούν να έχουν όλα τα μέσα προστασίας χωρίς κανένα κόστος.

Αλλά ας παραβλέψουμε αυτή την «ασήμαντη» λεπτομέρεια και ας σταθούμε στον συλλογισμό του ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφοντάς τον. Δεν είναι άδικο να επωμίζονται οι φορολογούμενοι το κόστος των τεστ για εκείνους τους λίγους που αρνούνται να καταλάβουν ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία; Δεν είναι άδικο να κινδυνεύουμε όλοι για μια ανεξήγητη άρνηση λίγων απέναντι σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές;

Δεν είναι άραγε άδικο οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να πληρώσουν άλλο ένα σκληρό lockdown; Δεν είναι άδικο για τους νέους να χάνουν τα καλύτερα και πιο παραγωγικά τους χρόνια; Δεν είναι άδικο οι εμβολιασμένοι γιατροί να πρέπει να διασωληνώνουν και να χάνουν έναν ασθενή κάθε είκοσι λεπτά και το σύστημα υγείας να επωμιστεί ένα βάρος που μπορεί να εξαντλήσει τις αντοχές του;

Η Πολιτεία και η κοινωνία των πολιτών εδώ και μήνες προσπαθεί με κάθε τρόπο, με επίσημα στοιχεία και τρανταχτά δεδομένα να εξηγήσει τη ζωτική σημασία του εμβολιασμού. Και μέσα σε περίπου έξι μήνες 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πήραμε τη σωστή απόφαση: να προστατευτούμε, να προστατέψουμε τους υπόλοιπους και να βοηθήσουμε το σύστημα υγείας να μην λυγίσει. Αυτό προσφέρει το εμβόλιο.

Οι αριθμοί είναι με το μέρος μας αφού τα προγραμματισμένα ραντεβού αυξάνονται συνεχώς, με τους νέους να δείχνουν το δρόμο αφού πάνω από το 50% των νέων 25-29 ετών και πάνω από το 60% των νέων 30-39 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Θα θέλαμε να είμαστε ακόμα πιο πολλοί, να είμαστε από την πρώτη στιγμή όλοι μαζί, γιατί αυτή η προσπάθεια είναι κοινή και μόνο ως κοινή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, δεν ήμασταν. Και δεν ήμασταν γιατί εδώ και οκτώ μήνες που «τρέχει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να επενδύσει στον φόβο και όχι στην επιστήμη. Για άλλη μια φορά επέλεξε να δείξει αλληλεγγύη στις αντισυστημικές φωνές και όχι στην χώρα και τους πολίτες της, αποσκοπώντας σε εκλογικά οφέλη.

Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα του «λογαριασμού», καθώς οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου απέχουν ακόμη από το «τείχος ανοσίας» παρά την επάρκεια και την καθολική διάθεση των εμβολίων. Τι μας λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι αυτό τον «λογαριασμό» πρέπει να τον πληρώσουμε όλοι, κλείνοντας για άλλη μια φορά το μάτι σε εκείνους που αρνούνται να κάνουν αυτό που οφείλουν απέναντι στον διπλανό τους.

Η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ για τα δωρεάν τεστ στους ανεμβολίαστους δεν θα μπορούσε να μην εκφραστεί και στα Πανεπιστήμια, τον κατεξοχήν χώρο που ανθεί η «τζάμπα μαγκιά», η κυρίαρχη δηλαδή ιδεολογία του Αλέξη Τσίπρα: χαμένα εξάμηνα από καταλήψεις, καταστροφές από βανδαλισμούς, όλα αυτά που τόσα χρόνια αναπληρώνονται με έναν μαγικό και ανεξήγητο τρόπο, από κάποιο «λεφτόδεντρο» ή χάρη σε κάποιον δημιουργικό υπολογισμό. Έτσι και τώρα.

Η ανεύθυνη αυτή στάση μαρτυρά ένα και μόνο πράγμα: την πλήρη διάσταση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών: πώς θα έχουμε καλύτερες σπουδές, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, πώς θα προστατευτούμε αποτελεσματικότερα από την πανδημία. Η δική τους έγνοια είναι πώς θα κερδίσουν τη συμπάθεια όσων αδιαφορούν για όλα αυτά.

Όσο κάποιοι επιλέγουν να στηρίζουν συνωμοσίες, να λένε ψέματα και να ψάχνουν αγωνιωδώς πραγματικές ή επικοινωνιακές ρωγμές σε οτιδήποτε στηρίζει την κοινωνία αντί να κινήσουν γη και ουρανό να πείσουν κάθε άνθρωπο να εμβολιαστεί, τόσο ο κορωνοϊός θα ταλαιπωρεί την κοινωνία και θα στερεί τη ζωή από περισσότερους συμπολίτες μας.

Το κράτος οφείλει να σεβαστεί την απόφαση κάθε ανθρώπου. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να προστατεύει και τους υπόλοιπους από ανεύθυνες συμπεριφορές. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της κοινωνικής πολιτικής και τελικά της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει δικαίωμα στην επιλογή του αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συνέπειες που εκείνη φέρει μαζί της. Και η Πολιτεία είναι εκεί προκειμένου να διασφαλίσει την ισορροπία.

 

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Leave a Reply