Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο pagenews.gr: Το δόγμα «η βία φέρνει βία» δεν έχει θέση μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα

By 20 Μαρτίου, 2021No Comments

Κύριε Μαρινάκη βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και η κοινωνία καθώς και οι νέοι σκέφτονται και αγωνιούν για την επόμενη μέρα. Πως θεωρείτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα μας τη μετα-κορωνοϊό εποχή;

Η πανδημία ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της οποία δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται οι αντοχές μας, τόσο οι προσωπικές όσο και οι συλλογικές μας αντοχές ως κοινωνιών. Υποδομές και ιατρικά συστήματα ακόμα και μεγάλων κρατών λύγισαν κάτω από το υπερβολικό βάρος της νόσου Covid19 που κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο, ενώ ισχυρές οικονομικές δυνάμεις κλυδωνίστηκαν.

Η χώρα μας αποτέλεσε και αποτελεί παράδειγμα στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αφού μόλις μέσα σε ένα χρόνο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, να δημιουργήσει ένα απολύτως ψηφιακό και αποτελεσματικό σύστημα για την οργάνωση του εμβολιασμού και στήριξε με έκτακτα μέτρα όλους όσους έπληξε οικονομικά η πανδημία και συνεχίζει να τους στηρίζει μέχρι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Είναι απόλυτα λογικό όλους να μας διακατέχει η αβεβαιότητα για το μέλλον, γιατί παλεύουμε με έναν αόρατο και απρόβλεπτο εχθρό, ωστόσο η εικόνα που έχει παρουσιάσει η χώρα μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα την καθιστά πλέον μια ισχυρή παρουσία. Η έκδοση ομολόγου 30ετίας σηματοδοτεί πλέον την οριστική επαναφορά της Ελλάδας στις αγορές, το σχέδιο για τον τουρισμό θα δημιουργήσει ή θα επαναφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα πολλαπλασιάσει τα έσοδα της χώρας, η ενίσχυση από την ευρωπαϊκή ένωση θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπαγώσουν μεγάλες επενδύσεις και να χρηματοδοτηθούν κλάδοι της οικονομίας που το χρειάζονται. Ο δρόμος για την ανάκαμψη έχει μια τελευταία στροφή που χρειάζεται να περάσουμε προκειμένου να επανέλθουμε γι’ αυτό ακόμα και μετά από όλη αυτή την εξουθενωτική δοκιμασία πρέπει όλοι να παραμείνουμε προσεκτικοί για να μην χαραμίσουμε τα όσα χτίζαμε τόσο καιρό.

Τι έχετε να σχολιάσετε σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και τη διαχείρισή τους από τις πολιτικές δυνάμεις;

Το δόγμα «η βία φέρνει βία» δεν έχει θέση μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Το περιστατικό με τον αστυνομικό που πυροδότησε αντιδράσεις αντιμετωπίστηκε άμεσα και με σθένος από τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας. Ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα όπως διατάχθηκε. Το μονοπώλιο της βίας που το κράτος έχει σύμφωνα με το νόμο, δεν σημαίνει ότι τα όργανα της τάξης έχουν το δικαίωμα να ξεπερνούν τα όρια. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύοντας στο μπάχαλο και το χάος, καλώντας σε πορείες εμποτισμένες με μια ρητορική μίσους η οποία κατέληξε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός αστυνομικού. Η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε μια έκρηξη βίας και κρουσμάτων και φτάσαμε σε ένα αρνητικό ρεκόρ πρωτοφανές για τη χώρα μας. Η στάση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού στόχευε στην εκτόνωση της κατάστασης όμως οι φωνές της αντιπολίτευσης στόχευαν στο ακριβώς αντίθετο. Πρέπει να τους θυμίσουμε πως η συναίνεση που διατείνονται ότι ζητούν, δεν θέλει λόγια αλλά πράξεις και πως δεν μπορούν από τη μια να διοργανώνουν πορείες με χιλιάδες κόσμου και από την άλλη να κουνάνε το δάχτυλο για την ασφυκτική πίεση του συστήματος υγείας ενώ εκείνοι κάνουν ό, τι μπορούν για να το οδηγήσουν στο χείλος του γκρεμού.

Ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός. Πώς κρίνετε την πορεία του σχεδίου του εμβολιασμού στη χώρα μας;

Ο εμβολιασμός στη χώρα μας ανάλογα με την τροφοδότησή μας σε εμβόλια από τις εταιρείες που έχουν πάρει έγκριση είναι υποδειγματικός και αποτελεί παράδειγμα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Δημιουργήθηκε ένα πρότυπο σύστημα για την σειρά του εμβολιασμού αλλά και ένα γρήγορο και πλήρως απαλλαγμένο από οποιαδήποτε γραφειοκρατική διαδικασία σύστημα για τα ραντεβού, για τα οποία η χώρα μας έχει πάρει παγκοσμίως τα εύσημα. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 1.345.000 δόσεις εμβολίων και μέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται μεγαλύτερη τροφοδότηση από τις εταιρείες προκειμένου να προχωρήσει με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα η διαδικασία του εμβολιασμού που θα μας επαναφέρει στην κανονικότητα.

Παρά τις συνθήκες που επικρατούν η ΟΝΝΕΔ κατάφερε και πραγματοποίησε πολλές κοινωνικές δράσεις, δημιούργησε πολιτική ακαδημία, έκανε τηλεδιασκέψεις. Τι ήταν αυτό που σας έδωσε το έναυσμα;

Η δράση μας προσαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή στις ανάγκες της πανδημίας και στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί. Στόχος μας είναι να είμαστε χρήσιμοι προς την κοινωνία, τους συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους γι’ αυτό και δεν έχουμε σταματήσει τη δράση και τις παρεμβάσεις μας. Μέσα σε αυτή τη χρονιά ολοκληρώσαμε δύο μεγάλες καμπάνιες για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είδαμε πάγιες προτάσεις μας όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας, η φύλαξη και ο έλεγχος εισόδου στα Πανεπιστήμια να γίνονται πράξη και καταθέσαμε προτάσεις για επίκαιρα ζητήματα όπως για το θέμα της κακοποίησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης οι οποίες προωθούνται προς υλοποίηση. Η εθελοντική και κοινωνική δράση ήταν για μας προτεραιότητα ειδικά σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία. Πραγματοποιήσαμε ένα τηλεμαραθώνιο για τη στήριξη άστεγων συμπολιτών μας συγκεντρώνοντας πάνω από 17.000 ευρώ, ενώ βοηθήσαμε έμπρακτα τους πληγέντες της κακοκαιρίας Ιανός αλλά και τους σεισμόπληκτους του νομού Λάρισας με τη συλλογή αγαθών πρώτης ανάγκης. Συνεργαστήκαμε παράλληλα με το Κάνε μια Ευχή Ελλάδος, το σύλλογο ΦΛΟΓΑ αλλά και την Κιβωτό του Κόσμου σε πολλές εθελοντικές μας δράσεις θέλοντας έτσι να συνδράμουμε στο έργο τους.

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία δέχθηκε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εσείς και οι νέοι της ΟΝΝΕΔ πως οραματίζεστε το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Όσοι έχουμε περάσει από τα ελληνικά Πανεπιστήμια έχουμε γίνει δυστυχώς μάρτυρες σωρείας παράνομων πράξεων από άτομα που πρόσκεινται κυρίως στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς αλλά και εξωπανεπιστημιακούς που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριό τους τις σχολές. Χιλιάδες περιστατικά παράνομων καταλήψεων, ξυλοδαρμών, εκφοβισμών έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο όνομα μιας στρέβλωσης της έννοιας του ασύλου. Το άσυλο των Πανεπιστημίων έχει κατοχυρωθεί για να διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους, την έρευνα, τη γνώση και την ασφάλεια των φοιτητών. Αυτό το πανεπιστήμιο οραματιζόμαστε. Αυτό το Πανεπιστήμιο ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και αυτή τη φωνή άκουσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιώντας μια πάγια πρόταση της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ και ένα πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι απλώς αναχρονιστικές κορώνες αφού δεν μπορεί να δεχτεί πως θα χάσει το «τσιφλίκι» που προσπαθούσε να καπηλευθεί τόσα χρόνια, το χώρο όπου προσπαθούσε να στηρίξει τους καινοφανείς αγώνες με τους οποίους έχτισαν την πολιτική τους καριέρα τα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του αρχηγού της.

Ένα φαινόμενο που απασχόλησε έντονα τη χώρα μας είναι το braindrain. Τι θα λέγατε στους νέους προκειμένου να γυρίσουν πάλι πίσω στην Ελλάδα;

Ολόκληρος ο πλανήτης διανύει μια πρωτόγνωρη κρίση που μας κοστίζει καθημερινά χιλιάδες ζωές. Η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει δεν έχει μείνει αδρανής, καθώς από την Κυβέρνηση έχουν γίνει μεγάλα βήματα προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα μας στον παγκόσμιο χάρτη και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως το έχει καταφέρει. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος της σε διεθνές επίπεδο, προτείνει και εισακούγεται, ενώ και σε εσωτερικό επίπεδο το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης δεν σταμάτησε παρά την πανδημία.

Ήδη πολλοί φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί οριζόντια για όλους τους πολίτες, ενώ οι επενδύσεις που επιτέλους ξεκινούν ή έρχονται σταδιακά στη χώρα μας την έχουν καταστήσει ένα δημιουργικό επενδυτικό και εργασιακό περιβάλλον. Η έλευση του 5G και η τεράστια πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιοποίησης του Δημόσιου Τομέα διασφαλίζουν ένα περιβάλλον όπου οι διαδικασίες θα προχωρούν άμεσα και δεν θα αποτελούν τροχοπέδη για τους πολίτες. Η Παιδεία αναβαθμίζεται μέρα με τη μέρα δημιουργώντας ένα νέο Πανεπιστήμιο- πρότυπο με όλες τις απαραίτητες βάσεις για να προαχθεί η έρευνα και η ευρύτερη γνώση. Έτσι, όχι μόνο οι δικοί μας φοιτητές θα επιστρέψουν στη χώρα τους για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά μαζί τους θα φέρουν και σπουδαστές από το εξωτερικό οι οποίοι θα δώσουν με τη σειρά τους ώθηση στην οικονομία. Είναι ένας κύκλος που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Θέτοντας αυτές τις βάσεις, ευελπιστούμε πως οι πολίτες της χώρας μας θα βρουν ξανά στον τόπο τους αυτό που αναζήτησαν φεύγοντας. Κάθε Έλληνας είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της επόμενης μέρας μετά την υγειονομική κρίση και χρειαζόμαστε όσους περισσότερους μπορούμε για να είμαστε ισχυροί και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Leave a Reply