Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”: “Η Κυβέρνηση υλοποίησε το αίτημα για φύλαξη του Πανεπιστημίου”

By 23 Ιανουαρίου, 20215 Οκτωβρίου, 2021No Comments

-Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον χορό, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση στη χώρα μας. Πρέπει να θωρακιστεί το θεσμικό πλαίσιο, υπό το φως αυτών των καταγγελιών που δημοσιοποιούνται;

 Εγκλήματα όπως ο βιασμός και η παρενόχληση είναι ιδιαίτερα σοβαρά και δεν χωρά η παραμικρή συζήτηση- η θέση των δραστών είναι πρώτα στο εδώλιο του κατηγορουμένου και κατόπιν στη φυλακή. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα θύματα να βρίσκουν τη δύναμη να μιλούν άμεσα, ώστε να μπορεί να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.

Η Σοφία Μπεκατώρου πρέπει να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και να δράσουμε με θάρρος. Καταλαβαίνω και σέβομαι απόλυτα ότι η καταγγελία είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη για το θύμα. Πρέπει να πούμε την αλήθεια πρώτα στους εαυτούς μας: ως κοινωνία, ως πολίτες και ως κράτος μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για να περιορίσουμε τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Και όλα αυτά που καλούμαστε να υλοποιήσουμε περιστρέφονται γύρω από τη δημιουργία εμπιστοσύνης ότι το θύμα θα δικαιωθεί και θα έχει στήριξη και στα επόμενα στάδια επούλωσης του τραύματος.

-Επικαλούμαι και τη νομική σας ιδιότητα ρωτώντας αν θα πρέπει να υπάρξουν και παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για κάποια αδικήματα, όπως της σεξουαλικής παρενόχλησης ή της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης που προσάπτεται στους δράστες της επίθεσης στον σταθμάρχη της ΣΤΑΣΥ.

 Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με μια fast track προεκλογική διαδικασία απ’ το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τοποθετηθεί στο «πάνθεον» των χειρότερων και πιο προκλητικών ενεργειών απ’ τις εκατοντάδες που έχει να επιδείξει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της, προέβη σε κάποιες άμεσες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και, εξ’ όσων γνωρίζω, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης από επιστήμονες για το σκοπό αυτό. Αναμφίβολα, η επικαιρότητα είναι χρήσιμη στο να υποδεικνύει κενά και ατέλειες. Για την κάλυψή τους, η νομική επιστήμη έχει πολύ πιο δραστικά εργαλεία.

 -Ήδη έχει ξεκινήσει η σύγκρουση για το νομοσχέδιο που θα φέρει την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, αλλά και θα εντείνει τα μέτρα εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Πώς απαντάτε στην κριτική ότι επέρχεται αστυνομοκρατία; Και σας ανησυχούν οι αντιδράσεις και το κλίμα πόλωσης;

 Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ ποιον θα βλάψει ένα ασφαλές πανεπιστήμιο. Σίγουρα όχι τους καθηγητές που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και σίγουρα όχι τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να πολιτικοποιηθούν χωρίς τη χρήση βίας. Κάθε έγκλημα που τελείται στην ελληνική επικράτεια τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο. Γιατί οι δράστες εντός πανεπιστημίου πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά; Εξυπηρετεί κανέναν η διατήρηση αυτού του καθεστώτος; Και τέλος, ποια ελευθερία του λόγου εξασφαλίζουν η βία και οι απειλές;

Η αποτελεσματική φύλαξη του Πανεπιστημίου μέσω ειδικού σώματος ασφαλείας και ελέγχου εισόδου προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η νομιμότητα ανοίγει το δρόμο για επόμενες μεταρρυθμίσεις. Η ιστορία θα γράψει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άκουσε και υλοποίησε ένα χρόνιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών.

-Η διαδικασία του εμβολιασμού έχει ξεκινήσει, έστω και με αργά βήματα. Σας προβληματίζει ότι μπορεί, εν τελεί, να αργήσουμε; Και βλέπετε προθυμία από τους πολίτες να εμβολιαστούν;

Η χώρα μας είναι απολύτως προετοιμασμένη για τη διαδικασία του εμβολιασμού. Χάρη στις έγκαιρες κινήσεις της Κυβέρνησης έχει προαγοραστεί ικανός αριθμός δόσεων για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού και επιπλέον, έχει δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό, γρήγορο και εύχρηστο σύστημα για τον προγραμματισμό των ραντεβού. Η έλευση των εμβολίων εξαρτάται από το σύστημα παραγωγής των φαρμακοβιομηχανιών και αυτό είναι το μοναδικό πράγμα που εκφεύγει του απόλυτου ελέγχου μας. Ωστόσο, όπως έχουν αποδείξει οι αριθμοί, οι εμβολιασμοί αυξάνονται καθημερινά ολοένα και περισσότερο, ενώ οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε χώρα.

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων αλλά και κάθε συνανθρώπου μας, στην ΟΝΝΕΔ έχουμε εγκαινιάσει μια νέα καμπάνια κατά τη διάρκεια της οποίας, με την αρωγή των ειδικών και των συναρμόδιων φορέων στη διαδικασία του εμβολιασμού, θέλουμε να δείξουμε πως το εμβόλιο είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε προκειμένου να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το κεφάλαιο της νόσου Covid-19.

-Αυτή την εβδομάδα είδαμε το εμπόριο να ξαναλειτουργεί και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα, ομολογουμένως. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες και άλλα βήματα άρσης περιορισμών;

Όσο παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων και μειώνεται το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, προοδευτικά θα βλέπουμε την άρση και περισσότερων περιορισμών, εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί. Ξεπεράσαμε χωρίς επιπλέον δυσκολίες την περίοδο των Χριστουγέννων και γι’ αυτό τώρα βλέπουμε το εμπόριο να ανοίγει. Το βασικότερο είναι να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας και ακόμα και με τα πιο ελαστικά μέτρα, να μην εφησυχάζουμε προκειμένου να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η κατά το δυνατόν μέγιστη ανοσολογική κάλυψη του πληθυσμού.

Leave a Reply