Skip to main content
Άρθρα

Η Ελλάδα μας ενώνει

By 4 Οκτωβρίου, 2020No Comments

Αναμφίβολα θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό τους τελευταίους μήνες: πέρα ακόμα και από τον κορωνοϊό, περάσαμε ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Από την απαράδεκτη απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μέχρι τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα στο Αιγαίο με την έκδοση αλλεπάλληλων NAVTEX και τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, γίναμε μάρτυρες μιας ιδιαίτερα έντονης κλιμάκωσης λόγων και έργων από πλευράς της γειτονικής μας χώρας.

Επίσης αναμφίβολα Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες που τις ενώνουν πολλά. Πέρα από την κοινή γλώσσα, τον πολιτισμό, μας ενώνουν ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλή γειτονίας που τις διέπουν στην πολιτική μας ζωή. Συνεργαζόμενος άριστα όποτε χρειάστηκε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε με τις διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας να ενώσει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου σε ένα κοινό μέτωπο και να καταστήσει ξεκάθαρο σε όλους πρώτον πως τα σύνορά μας είναι σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης και δεύτερον πως η επιχειρούμενη παραβίασή τους από την Τουρκία δεν είναι θέμα μόνο ελληνικό ή κυπριακό αλλά στην ουσία του ευρωπαϊκό.

Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράγοντα σταθερότητας στα μάτια όλου του πλανήτη και είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δημιουργήσει, να χτίσει πάνω σ’ αυτή την εθνική υπερηφάνεια που νιώσαμε ξανά όλοι μας. Δυστυχώς όμως πολλοί συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρίες, δουλειές, ιδέες, σε μια περίοδο που η χώρα μας βρισκόταν σε μια περίοδο κρίσης κακών χειρισμών.

Από τους πρώτους στόχους που θέσαμε στην ΟΝΝΕΔ τον τελευταίο χρόνο ήταν να δώσουμε βήμα σε εκείνους που οδηγήθηκαν μακριά από την πατρίδα τους εξαιτίας του brain drain. Με αυτό το στόχο δημιουργήσαμε την καμπάνια «Η Ελλάδα μας ενώνει»: μέσα από τη δημιουργία οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ σε χώρες και πόλεις του εξωτερικού επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε εθνική δυναμική σε κάθε γωνιά του πλανήτη με ανθρώπους καταρτισμένους, με νέες ιδέες, που θα συγκροτήσουν πυρήνες σκέψης και δράσης σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που οι αποστάσεις μηδενίζονται με τα άλματα της τεχνολογικής και ψηφιακής εξέλιξης  και οι πληροφορίες διαχέονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης σε δευτερόλεπτα, ζητάμε από κάθε νέο Έλληνα και νέα Ελληνίδα να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική ζωή και τις εξελίξεις στη χώρα μας, να γίνουν μέλη στην κοινή μας προσπάθεια.

Οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν πια δικαίωμα ψήφου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και τη δυνατότητα να εκφράζουν τη βούλησή τους όπου κι αν βρίσκονται. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς αρχικά να «επιστρέψουν εξ αποστάσεως» στην γενέτειρά τους, ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν και πραγματικά στο άμεσο μέλλον. Και αυτό θα γίνει μέσα από τις ιδέες και τις πρακτικές που θα μας προτείνουν και τις οποίες θα εφαρμόσουμε προσαρμοσμένες στα δεδομένα της δικής μας πραγματικότητας.

Η ΟΝΝΕΔ που χτίζουμε είναι μια Οργάνωση ανοιχτή σε όλους και δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από αυτή την προσπάθεια τους δικούς μας ανθρώπους που ζουν εκτός Ελλάδας. Αυτοί θέλουμε να γίνουν συνοδοιπόροι μας στον κοινό αγώνα για να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα του μέλλοντος. Την Ελλάδα που μας αξίζει. Την Ελλάδα που μας ενώνει.

Η καμπάνια μας θα «τρέξει» μέχρι τον Νοέμβριο και η ανταπόκριση που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, με τις πόλεις της Κύπρου να πρωταγωνιστούν. Δημιουργώντας νέες οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ δίνουμε για άλλη μια φορά το παρών, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και τονίζοντας τα κοινά μας ιδεολογικά στοιχεία για ένα κοινό αισιόδοξο μέλλον.

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Leave a Reply