Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Αχαϊκή Πολιτεία: “H Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο»”

By 14 Σεπτεμβρίου, 20205 Οκτωβρίου, 2021No Comments

Προσφάτως σε συνέντευξή του ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την επικοινωνία. Ως άνθρωπος που εκπροσωπείτε τους νέους της κυβερνώντος κόμματος πώς δέχεται αυτή την κριτική;

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, έχουν αποδείξει εδώ και ένα χρόνο ότι δρουν οργανωμένα και αποτελεσματικά ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες. Οι Έλληνες πολίτες ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι μετά από μια πενταετία κλειστών γραφείων, βρέθηκε κάποιος να τους πει την αλήθεια. Πάνω σ’ αυτό το συμβόλαιο αλήθειας και την ειλικρινή σχέση Πολιτείας και πολιτών εξακολουθεί να στηρίζεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυστυχώς αναλώνει την ενεργητικότητά του σε μια ανώφελη κριτική η οποία δεν αποτυπώνεται σε προτάσεις ούτε και φαίνεται να πιάνει τόπο. Μάλλον τα επικοινωνιακά τρικ είναι ο αποκλειστικός γνώμονας άλλων και οι νέοι άνθρωποι δεν τα πιστεύουν πια. Ζητούν και έχουν αποδείξεις και έργα.

Είστε έμπειρος Δικηγόρος και γνωρίζετε καλά την αγορά και τα προβλήματα των επαγγελματιών. Φαντάζομαι δεν τρέφετε αυταπάτες για τις δυσκολίες και το τσουνάμι δυσκολιών που έρχεται. Τι χειμώνα εκτιμάτε πως θα ζήσουμε τελικά;

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη είναι βέβαιο ότι αγγίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και την αγορά εργασίας σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς να αφήσει ανεπηρέαστα ακόμα και τα πιο «ισχυρά» κράτη. Η Ελλάδα, μόλις τη στιγμή που ξεκίνησε να ανακάμπτει, μετά από μια δεκαετή οικονομική ύφεση είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει τα απότοκα μιας από τις δυσχερέστερες συνθήκες που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα. Ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εδώ και ένα χρόνο έχω συναντηθεί και έχω μιλήσει με νέους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, υπαλλήλους οι οποίοι περιμένουν με επιφύλαξη τις εξελίξεις, ωστόσο παρατηρώ κάτι διαφορετικό. Από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων διακρίνω μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ένα αίσθημα ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια, αλλά έχουν μια πολιτική ηγεσία με ισχυρή βούληση και ολοκληρωμένο σχέδιο που μπορεί να τους βοηθήσει. Παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει ήδη στην οικονομία της χώρας μας η Κυβέρνηση έχει στηρίξει τους πολίτες δημιουργώντας έκτακτους μηχανισμούς στήριξης για τους κλάδους που πλήγησαν από την πανδημία τους πρώτους μήνες επέλασής της στη χώρα, δημιούργησε το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, έβαλε μπροστά τα έργα υποδομής και ανάπτυξης με αποτέλεσμα να έχει με ορίζοντα το χειμώνα και την αρχή της νέας χρονιάς, έτοιμες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, διευκόλυνε τους επιχειρηματίες με τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους εισφορές, μείωσε μέσα σε ένα χρόνο πάνω από δέκα άμεσους ή έμμεσους φόρους που αφορούν κάθε πολίτη, διασφάλισε τις θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown και με όλους αυτούς τους τρόπους κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων που παρά τις δυσκολίες που διαβλέπουν συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται.

Πώς θα βαθμολογούσατε τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο καυτό θέμα του κορωνοϊού αλλά και στα κρίσιμα εθνικά θέματα; Και τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να κρατήσουμε από τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ενεργεί;

Οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού πάνω στα ζητήματα του κορονοϊού και της εθνικής ακεραιότητας της χώρας ήταν βασισμένοι πάνω σε κοινά χαρακτηριστικά. Την αλήθεια, την αποφασιστικότητα, την προστασία των πολιτών και των εθνικών συμφερόντων. Η Κυβέρνηση με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το «μαύρο πρόβατο». Αντίθετα οι κινήσεις που έγιναν αφενός στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού, κατέστησαν τη χώρα παράδειγμα προς μίμηση στο διεθνές στερέωμα, ενώ αφετέρου, με τους χειρισμούς στα κρίσιμα θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας, από την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα μέχρι και την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Ελλάδα εδραίωσε τη θέση της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα συμμάχους σε όλο το χάρτη. Το πρόσημο αυτών των ενεργειών λοιπόν δεν μπορεί παρά να είναι θετικό και αυτό που εκτιμώ πως πρέπει να κρατήσουμε καθένας από μας είναι το αίσθημα της ευθύνης και της σιγουριάς. Η χώρα μας μεγαλώνει.

Σαφώς καμιά κυβέρνηση δεν είναι αλάνθαστη. Ποιες ατέλειες εντοπίζετε εσείς;

Η Κυβέρνηση αυτή έχει επιλέξει να μην είναι αδρανής, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να φτιάχνει και όχι να αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις που παρατηρούνται δυσλειτουργίες διορθώνονται. Είναι μια κυβέρνηση που ακούει τους ανθρώπους, αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας, βρίσκεται κοντά στους πολίτες κι όχι περιχαρακωμένη πίσω από κλούβες μεταξύ «φίλων»  και «συντρόφων». Ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα.

Προσφάτως ανεβήκατε τα σκαλιά της εκκλησίας. Πώς είναι οι πρώτες μέρες έγγαμου βίου και πώς οραματίζεστε το αύριο;

Η μέρα του γάμου μας με την Κατερίνα, ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο ξεχωριστή στιγμή της ζωής μας. Μια μέρα διαφορετική από τις υπόλοιπες, που ακόμα και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες κατορθώσαμε να τη ζήσουμε δίπλα στα πολύ κοντινά μας πρόσωπα και δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Η καθημερινότητά μας δεν έχει αλλάξει  αφού είμαστε πολλά χρόνια μαζί. Για το αύριο ευχόμαστε να είμαστε υγιείς  και όλα θα γίνουν!

Αυτή η ξαφνική απειλή του covid τι άλλαξε στη δική σας καθημερινότητα; Τι καινούργιο έφερε, τι σας δίδαξε αλλά και τι φοβάστε για το μετέπειτα;

Ο κορονοϊός άλλαξε πολλά στην καθημερινότητά μας και κυρίως επαγγελματικά. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, όπως και για όλους. Διαφοροποιήθηκε εντελώς ο τρόπος επικοινωνίας μας με τις τηλεδιασκέψεις να κυριαρχούν έναντι των συναντήσεων και τη μάσκα να πρωταγωνιστεί πια στη ζωή μας. Την αντιμετωπίσαμε παράλληλα όμως και σαν ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέους τρόπους και νέες διεξόδους στην καθημερινότητά μας. Στο επίπεδο της ΟΝΝΕΔ κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε σε ένα μόνο απόγευμα συνάντηση με την πλειοψηφία των στελεχών μας σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και να δημιουργήσουμε την πιο πρωτότυπη σειρά «συνεντεύξεων» με κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, τα ΟΝΝΕΔTalks. Αυτή η συγκυρία μας παρέδωσε μαθήματα προτεραιοτήτων. Κι εγώ όπως όλος ο κόσμος ανησυχώ για την υγεία των δικών μου ανθρώπων και των γύρω μου. Θέλω να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία όλοι όρθιοι και ενωμένοι ελπίζοντας πως οι –ευτυχώς- περιορισμένες απόψεις, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία δεν θα επικρατήσουν.

Στο «άλμπουμ» του μυαλού σας, ποιες κυρίαρχες εικόνες από την Πάτρα και τον παππού Παύλο Μαρινάκη μένουν ανεξίτηλες και θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Για μένα, πριν και πάνω απ’ όλα ήταν ο παππούς μου. Εκείνος που ερχόταν να με πάρει από το σχολείο για να πάμε στο σπίτι του. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσα ξεχωριστά πράγματα είχε καταφέρει και πόσα είχε ζήσει. Δύο πράγματα μπορώ να κρατήσω από την ανεκτίμητη παρακαταθήκη που μου άφησε: τη συμβολή του στο να είμαι πάνω από όλα επαγγελματίας, ό,τι και να διαλέξω να κάνω και μετά οτιδήποτε άλλο και η πίστη του στη σύνθεση απόψεων και δυνάμεων. «Δύναμή σου είναι η επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Αυτά που κατάφερες μόνος σου» έλεγε πάντοτε.

Αλήθεια, το δικό σας πολιτικό μέλλον θα μπορούσε να «περάσει» και από την ιδιαίτερη πατρίδα σας; Για παράδειγμα, μέσω μιας μελλοντικής σας υποψηφιότητας στην Αχαΐα;

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχα την τιμή να εκλεγώ Πρόεδρος της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας της χώρας μας. Έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα ολόκληρα χρόνια γεμάτα δουλειά, νέες ιδέες και ακόμα περισσότερους και μεγαλύτερους στόχους που θέλουμε να κάνουμε πραγματικότητα για κάθε νέο και κάθε νέα αυτής της χώρας. Η ευθύνη είναι τόσο μεγάλη που δεν χωρά προς το παρόν άλλους στόχους. Η Αχαΐα είναι το σπίτι μου. Ο τόπος μου. Το μέρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ξεκίνησα τη ζωή μου. Πάνω από όλα θέλω να είμαι χρήσιμος όπως μπορώ και τώρα ειδικά για τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μου. Αυτό που πρεσβεύω όμως σε κάθε πτυχή της ζωής μου είναι «ένα βήμα τη φορά».

Leave a Reply