Skip to main content

Άρθρο μου στo protothema.gr 31.03.2020

Ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, η οποία ξεκινώντας από τη δημόσια υγεία με την πανδημία του Covid- 19, έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας, έχει ανατρέψει και έχει προσαρμόσει την καθημερινότητά μας σε ένα διαφορετικό ρυθμό.

Είμαστε μπροστά σε μια ιστορική μάχη της ανθρωπότητας με έναν αόρατο εχθρό και συνήθως όταν οι κοινωνίες βρίσκονται μπροστά σε τέτοιες συγκυρίες, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα στερεότυπα και να γκρεμίσουν μύθους δεκαετιών, φέροντας στο φως νέες αλήθειες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η άμεση κινητοποίηση για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού έφεραν τους πολίτες αντιμέτωπους με τους μύθους που σκέπαζαν τόσα χρόνια τη χώρα και τους ανάγκασε να τους γκρεμίσουν έναν έναν.

«Δεν υπάρχει κράτος»

Για να λειτουργήσει σωστά ένας μηχανισμός χρειάζεται κάποιον που να ξέρει πώς να τον κάνει να δουλέψει. Η άμεση αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης και η λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, έγινε παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες – όπου μέχρι και σήμερα τα αναγκαία μέτρα έχουν καθυστερήσει δραματικά με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος- και βρισκόταν στο επίκεντρο κάθε συζήτησης, με τους πολίτες να νιώθουν πλέον ασφάλεια. Οι πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, η άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Υγείας, ο συντονισμός, η στοχευμένη λήψη αποφάσεων και η σοβαρή και άμεση προσέγγιση του Πρωθυπουργού λειτούργησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, καταρρίπτοντας το μύθο.

«Το Ε.Σ.Υ. θα καταρρεύσει»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θωρακίστηκε άμεσα, με προσλήψεις γιατρών και προσωπικού για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Δημιουργήθηκαν νοσοκομεία αναφοράς, διατέθηκαν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ολοένα και περισσότερο υγειονομικό υλικό φτάνει στα νοσοκομεία για να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ήρωες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία.

«Το ψηφιακό κράτος δεν θα γίνει ποτέ»

«Εδώ δεν έχουμε τα βασικά- ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι πολυτέλεια». Η ψηφιακή διακυβέρνηση του κράτους, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποδείχθηκαν αναγκαίες σε στιγμές γενικής κρίσης. Και έγιναν. Σε λίγες μόνο ημέρες η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών έγινε πραγματικότητα μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

«Οι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη»

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος γερασμένο, ούτε μια κοινωνία αδιάφορη προς τις εξελίξεις. Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε κάλεσμα, κάθε προσπάθεια που μπορεί να βελτιώσει την καινούρια καθημερινότητα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Οι νέοι για ακόμα μια φορά έδωσαν το παράδειγμα, συμμετέχοντας σε εκατοντάδες δράσεις ανά την επικράτεια για τη στήριξη ευπαθών ομάδων. Στο κοινό κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ για τη στελέχωση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» πάνω από τους μισούς εθελοντές ήταν κάτω των 32 ετών.

«Οι Έλληνες είναι μοιρασμένοι στα δύο»

Στη μάχη αυτή, είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις, με το δικό του τρόπο. Καθένας και καθεμία από μας έχει κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης που διανύουμε και έχοντας οι Έλληνες σχεδόν καθολική εμπιστοσύνη στις κινήσεις της Κυβέρνησης, αποδεικνύουμε για ακόμα μια φορά ότι στα δύσκολα είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον. Είναι οι μικροπρεπείς ρητορικές που προσπαθούν να συντηρήσουν το μύθο του διχασμού μεταξύ των Ελλήνων.

«Ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του»

Η απομόνωση είναι προσωρινή, όχι στο μυαλό και στην ψυχή μας αλλά μόνο στο σπίτι μας. Μένουμε σπίτι όχι για να μη νοσήσουμε εμείς, αλλά για να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας, μένουμε μακριά τους για να τους έχουμε δίπλα μας για όσο περισσότερο μπορούμε. Βοηθάμε όσους είναι πιο ευάλωτοι, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί.

«Είναι όλοι ίδιοι»

Έχουμε περάσει ξανά δύσκολα. Για πρώτη φορά όμως όλοι συνδράμουν στην πράξη και όχι με λόγια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε και αποδεικνύει κάθε μέρα με τη συνεχή επαφή με τον κόσμο και τις τολμηρές πρωτοβουλίες, με αποκορύφωμα την προτροπή – απόφασή του να καταβάλουν οι υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το 50% της αποζημίωσής τους στην ενίσχυση της μάχης κατά του κορονωϊού ότι δεν είναι ένας από τους «ίδιους».

Η Ελλάδα άλλαξε. Ίσως απότομα, επειδή το καλούν οι κρίσιμες συνθήκες αλλά τα κατάφερε. Τα στερεότυπα και οι μύθοι κατέρρευσαν, μέσα απ’ αυτή τη δοκιμασία θα βγούμε έτοιμοι για την πραγματικότητα που θα έρθει μετά απ’ αυτή την κρίση. Η Ελλάδα που άλλαξε, αυτή θα κερδίσει.

Leave a Reply