Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά: “Η πολιτική είναι εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που ξέρουν τι θέλουν και έχουν σχέδιο για να το πετύχουν.”

By 1 Φεβρουαρίου, 20205 Οκτωβρίου, 2021No Comments

Συνέντευξή μου στην εφημερίδα Παραπολιτικά και την Σάσα Σταμάτη

-Από δικηγόρος, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Πως έμπλεξες με την πολιτική;

Από μαθητής ήθελα να ενημερώνομαι και είχα άποψη. Παρακολουθούσα όσα συνέβαιναν στην Πάτρα, από όπου είναι η καταγωγή μου και σε αυτό το «μικρόβιο» της ενημέρωσης για την πολιτική ήταν καθοριστική η συμβολή της οικογένειάς μου και ιδίως του παππού μου, ο οποίος ασχολούνταν με τα πολιτικά δρώμενα στην πόλη. Ουσιαστικά όμως, η αρχή για μένα έγινε στα φοιτητικά χρόνια, όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Κομοτηνή, όπου ασχολήθηκα ενεργά με το Φοιτητικό Σύλλογο, ως μέλος και αργότερα Υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

– Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύεις ότι έχει ειλικρινή διάθεση να βοηθήσει τους νέους; Πως σας αντιμετωπίζει ;

Όσα χρόνια ασχολούμαι με την πολιτική δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη κυβέρνηση και άλλο Πρωθυπουργό που να προωθεί τόσες μεταρρυθμίσεις που να έχουν ευθεία στόχευση στη βελτίωση της καθημερινότητας των νέων, όπως η μείωση των φόρων, μετά από μια δεκαετία που έπληξε κυρίως τους νέους επαγγελματίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το ακριβώς αντίθετο από τον Αλέξη Τσίπρα: πράξεις αντί για λόγια. Και αυτό το εκτιμά η γενιά μας, η οποία «χόρτασε» από παχιά λόγια και «επαναστάτες της συμφοράς». Το βασικό χαρακτηριστικό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι και ως πολιτικό πρόσωπο αλλά και ως άνθρωπος έχει τα αυτιά του ανοιχτά σε κάθε πρόταση και εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους, όχι επειδή είναι νέοι, αλλά επειδή έχουν κάτι νέο να εισφέρουν στον δημόσιο λόγο.

 

– Μια πολιτική νεολαία όπως είναι η ΟΝΝΕΔ μπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικά;

Η πολιτική είναι εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που ξέρουν τι θέλουν και έχουν σχέδιο για να το πετύχουν. Και είμαι σε θέση να πω ότι στην ΟΝΝΕΔ υπάρχει πλεόνασμα από τέτοιους ανθρώπους. Η ΟΝΝΕΔ μπορεί να κάνει πραγματικότητα τις αλλαγές που ονειρεύεται η νέα γενιά, αρκεί να θέλει και να επιμείνει. Είναι βέβαια πολύ βασικό το γεγονός ότι έχουμε μια κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας που μπορεί να βάλει μπροστά τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι νέοι. Ήδη η δράση μας το έχει αποδείξει αυτό, καθώς η καμπάνια – που ξεκινήσαμε για τον εκσυγχρονισμό του σχολείου και θα παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και πολλές από τις προτάσεις μας έχουν πάρει το δρόμο προς την ένταξή τους στο νέο νόμο. Δεν είναι βέβαια μόνο τα ζητήματα παιδείας. Ήδη η πρότασή μας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υιοθετείται, ενώ είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια πρωτοπόρα πρόταση για να περιορίσουμε το κλείσιμο των δρόμων, σεβόμενοι πάντοτε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα κάθε πολίτη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι δρόμοι κλείνουν «κάθε τρεις και λίγο» και πολλές φορές από ελάχιστα άτομα σε βάρος εκατομμυρίων πολιτών. Είναι λοιπόν καιρός να μπει ένα όριο.

 

– Πες μας τρία πράγματα που πιστεύεις ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να βελτιωθεί η ζωή των νέων ανθρώπων;

Πρώτον, καλά αμειβόμενες νέες δουλειές. Άρα νέες επενδύσεις και επιτάχυνση των ήδη υπαρχουσών. Δεύτερον, ασφάλεια σε δρόμους και πανεπιστήμια. Η κατάργηση της ασυλίας μέσω του ασύλου ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, ήταν εμβληματικό μέτρο. Τρίτον, λιγότερη γραφειοκρατία και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Με κάθε ουρά που καταργείται, κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει αφουγκραστεί πλήρως αυτές τις βασικές προτεραιότητες. Οι τομές που συντελούνται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης με τη μείωση των φόρων, στο Υπουργείο Παιδείας με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τεράστιες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την κοινωνία και την οικονομία μέσω της ψηφιακής ατζέντας δίνουν αληθινή ελπίδα στους νέους ανθρώπους.

– Ενώ έπαιζες μπάσκετ από μικρός και είχες φτάσει να παίζεις στην κατηγορία Γ Εθνική πως τα παράτησες;

Το μπάσκετ είναι από τις μεγαλύτερές μου αγάπες και το πάθος μου στα μαθητικά μου χρόνια. Ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου αφού από τη Δευτέρα Δημοτικού σχεδόν κάθε μέρα έκανα προπόνηση. Έφτασα κοντά στα δεκαοχτώ μου στο πρώτο έτος της Νομικής, να παίξω στην Γ’ Εθνική. Δυστυχώς όμως, το γόνατό μου με «πρόδωσε», ο γιατρός μου δεν μου επέτρεπε να συνεχίσω και κάπου εκεί το μπάσκετ τελείωσε πρόωρα για μένα. Παραμένω ωστόσο πιστός στη μεγάλη μου αγάπη, παρακολουθώντας όσο πιο συχνά μπορώ αγώνες.

– Είσαι ερωτευμένος;

Είμαι και μάλιστα πολύ. Με την Κατερίνα είμαστε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια και νιώθω πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο να με στηρίζει, να με συμβουλεύει και να με ηρεμεί όταν η καθημερινότητα γίνεται πιεστική. Όπως όλοι, έχω κι εγώ τις παραξενιές μου και είναι αυτή που με γεμίζει σιγουριά και αισιοδοξία και ελπίζω ότι καταφέρνω να κάνω κι εγώ το ίδιο για εκείνη.

–  Που τη γνώρισες;

Σπουδάζαμε μαζί στην Κομοτηνή. Την πρωτοείδα όταν τελείωνα το δεύτερο έτος κι εκείνη το πρώτο, ένα βράδυ ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Για να τη γνωρίσω έφτασα στην άλλη άκρη του μαγαζιού για να της ζητήσω αναπτήρα, ενώ ήταν η μόνη στην παρέα της που δεν κάπνιζε. Τώρα θα μου πεις, δεν είχες τίποτα πιο πρωτότυπο να της πεις; Κι εκείνη πολύ αργότερα το ίδιο μου είπε! Αλλά δεν είχα. Μόλις την είδα σκέφτηκα ότι πρέπει να πάω να της μιλήσω και το πώς δεν είχε μεγάλη σημασία.

– Να περιμένουμε σύντομα το χαρμόσυνο; Θα φάμε κουφέτα;

Από δω θα γίνει η ανακοίνωση λοιπόν αποκλειστικά σε σένα… Ναι! Ξεκινάμε σιγά σιγά τις προετοιμασίες και το καλοκαίρι παντρευόμαστε. Και φυσικά είσαι καλεσμένη μας!

– Ποια είναι τα χόμπι σου;

Ο ελεύθερός μου χρόνος, όπως των περισσότερων, είναι λίγος. Τόσο η δικηγορία, όσο και η προεδρία της ΟΝΝΕΔ είναι ασχολίες πλήρους απασχόλησης οπότε μου μένει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος. Όταν όμως εμφανίζεται η ευκαιρία θέλω να κάνω πράγματα που με χαλαρώνουν και με γεμίζουν. Καλύτερο όλων είναι η βόλτα με την ανιψιά μου Ιωάννα, στην οποία έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Τις πιο ήρεμες στιγμές, απολαμβάνω ένα καλό βιβλίο για τη νεότερη ιστορία ή μια βραδιά με φίλους και καλό φαγητό- που είναι η αδυναμία μου και παρόλο που είμαι κάπως ιδιότροπος σύμφωνα με πολλούς φίλους μου, προσπαθώ να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Βλέπω αρκετά Netflix και τον τελευταίο καιρό κόλλησα με το Bitter Daisies, το Unbelievable και το Marcella. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφέρω το γήπεδο: πηγαίνω στο Καραϊσκάκη και το ΣΕΦ όσο πιο συχνά μπορώ.

–  Τι σου αρέσει στην τηλεόραση; Βλέπεις ριάλιτι;

Παρακολουθώ τηλεόραση και κυρίως πολιτικές και ενημερωτικές εκπομπές. Θέλω και οφείλω να είμαι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, παρακολουθώ κάθε πρόγραμμα που έχει ένα ενδιαφέρον, χωρίς να αποκλείω και κάποια προγράμματα τύπου reality. Σίγουρα πάντως περίμενα με ανυπομονησία να ξεκινήσει ξανά το Master Chef!

– Αγαπημένοι τραγουδιστές και αγαπημένα τραγούδια

Περνάω αρκετή ώρα ακούγοντας ραδιόφωνο, κυρίως στο αυτοκίνητο, οπότε ακούω πολλά και διαφορετικά τραγούδια συνέχεια. Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι τα 90s, ελληνικά και ξένα, και αγαπημένοι καλλιτέχνες ο Γιάννης Πάριος, ο Αντώνης Ρέμος και η Άννα Βίσση. Τώρα, το αγαπημένο μου τραγούδι θα σ’ αφήσω να περιμένεις για να το ακούσεις όταν το χορέψουμε με την Κατερίνα στο γάμο μας.

– Έμαθα ότι είσαι προληπτικός. Τι ακριβώς κάνεις δηλαδή;

Δεν κουνιέμαι από τη θέση μου όταν ακούω κάτι δυσοίωνο, αν αυτό σου ήρθε σαν εικόνα. Πιστεύω περισσότερο στο «γούρι» και στην καλή ακολουθία των πραγμάτων. Αν για παράδειγμα είμαι στο δικαστήριο και πάει μια υπόθεση πολύ καλύτερα από όσο περίμενα ή μου συμβεί κάτι αναπάντεχα καλό και το πρωί έχω πάρει καφέ από κάποιο μαγαζί ή έχω περάσει από έναν συγκεκριμένο δρόμο θα το έχω στο μυαλό μου να κάνω ακριβώς το ίδιο σε μια αντίστοιχη περίπτωση.

– Μαγειρεύεις; Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή.

Μ’ αρέσει η μαγειρική και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω πολύ καλά, μόνο που έχω συγκεκριμένα γούστα στο φαγητό οπότε δεν θα ήμουν πολύ δημοφιλής σεφ. Εκεί που με παραδέχονται οι περισσότεροι είναι στο ψήσιμο, γιατί μου έμαθαν από μικρό τα μυστικά του μπάρμπεκιου. Επομένως στην παρέα μου έχω τον τίτλο του δεινού ψήστη.

Leave a Reply