Skip to main content

Διανύουμε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, και είμαστε λίγες ημέρες μετά την ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πες μου δύο λόγια για το διάστημα αυτό αλλά και για το κλίμα στη Θεσσαλονίκη.

Λένε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να αρχίσει να κρίνεται από τις πρώτες εκατό μέρες της θητείας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει μέσα σε δύο μόλις μήνες να φέρει τη χώρα μας σε ρυθμούς κανονικότητας και αυτό νομίζω λέει πολλά. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλον πρωθυπουργό που να έχει τηρήσει ακριβώς από την πρώτη ημέρα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Η λεπτομέρεια αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν σκεφτούμε ότι ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί συγκεκριμένα πράγματα και αυτά ακριβώς έθεσε σε προτεραιότητα. Η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα Πανεπιστήμια, ο Νόμος για το επιτελικό κράτος, ο χειρισμός του ζητήματος της ΔΕΗ, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ο τριψήφιος αριθμός 112 για την προειδοποίηση των πολιτών, είναι μερικά από τα παραδείγματα. Ο κόσμος, αν και περιμένει να δει έργα άμεσα, ήδη αναγνωρίζει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης και οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές. Αυτό φάνηκε και στην ΔΕΘ, όπου είδαμε πολίτες και επιχειρηματίες να υποδέχονται θερμά τον Πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τις περυσινές εικόνες της οργής και της αστυνομοκρατίας που βλέπαμε στην άφιξη του κυρίου Τσίπρα.

Σε επίπεδο ΟΝΝΕΔ, και ενόψει συνεδρίου, ποιο είναι το κλίμα; Θεωρείς ότι το στοίχημα της επανίδρυσης κερδήθηκε;

Το κλίμα από όλες τις απόψεις είναι άριστο. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από τη συμμετοχή στο ηλεκτρονικό σύστημα ανάδειξης συνέδρων members.onned.gr, αλλά και από την εικόνα που είδαμε στα Προσυνέδρια σε, βλέπουμε ότι ο κόσμος συμμετέχει μαζικά και δυναμικά. Επικρατεί ένας ενθουσιασμός στις τάξεις των μελών μας, καθώς έχει αυξηθεί η διάθεση για ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό τοπίο. Αυτό πιστώνεται κατά βάση ακριβώς στο γεγονός ότι έχει κερδηθεί το στοίχημα της επανίδρυσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ανακοίνωσε την επανίδρυση της οργάνωσης, είχε στο νου του μεν την επανεκκίνηση από άποψη μελών, αλλά κυρίως την επανεκκίνηση σε ιδέες, αξίες και πολιτικό λόγο. Από αυτήν την άποψη το στοίχημα της επανίδρυσης κερδήθηκε και ένα μεγάλο μερίδιο επιτυχίας πρέπει να αποδοθεί στον Πρόεδρο της οργάνωσης Κώστα Δέρβο, με τον οποίον συνεργαστήκαμε εξαιρετικά. Από εδώ και στο εξής όμως, ο πήχης έχει ανέβει. Σκοπός πλέον είναι η ολοκλήρωση της επανίδρυσης. Να πάμε την Οργάνωση ένα σκαλί παραπάνω.

Τι είναι αυτό που προέτρεψε τον Παύλο Μαρινάκη να διεκδικήσει την Προεδρία της ΟΝΝΕΔ, μετά από τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος;

Δεν σας κρύβω ότι η καθημερινότητά μου εδώ και χρόνια έχει μέσα την ΟΝΝΕΔ. Ανέκαθεν προσπαθούσα να συνδυάζω τις φοιτητικές και μετέπειτα τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις ως μαχόμενος δικηγόρος, με τα καθήκοντά μου στην ΟΝΝΕΔ. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων για όσα έχω ζήσει μέσα στην παράταξη. Θεωρώ πως έχω μάθει και κάτι διαφορετικό από κάθε θέση που έχω υπηρετήσει. Ως Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, είχα το προνόμιο να έρθω σε επαφή με πολλές προκλήσεις αυτής της θέσης. Πλέον, κρίνω ότι είμαι έτοιμος και ώριμος να αξιοποιήσω όλες τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου για το καλό της Οργάνωσης, αλλά κυρίως, προς όφελος της γενιάς μας.

Στις εθνικές εκλογές ενώ η ΝΔ υπερείχε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στους νέους μεταξύ 17-34 ετών ήταν δεύτερη με 30,6% έναντι 36,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Τι μήνυμα έλαβε από αυτό η ΟΝΝΕΔ και πώς κινηθεί ώστε να κερδίσει και σε αυτό το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας;

Πράγματι στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ ήρθε δεύτερη με 30,6% στο ηλικιακό μας γκρουπ. Αν θέλουμε όμως να δούμε την άλλη όψη του νομίσματος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε σημαντική αύξηση της απήχησης της Νέας Δημοκρατίας στους νέους. Αυτό μάλιστα αποδείχτηκε και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, όπου καταγράψαμε  πρωτιά στις ηλικίες 17-24, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι στην ΟΝΝΕΔ πρόκειται να επαναπαυθούμε ή ότι δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία δίνει διαχρονικές μάχες για την επικράτηση καινοτόμων ιδεών στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της οφείλουμε πολλά. Για να επικρατήσει όμως και σε αυτό το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να εκφράσουν ιδέες που θα εμπνεύσουν τη γενιά μας και να φύγει από τα στενά όρια και τον ξύλινο τρόπο σκέψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε την προετοιμασία και τον προγραμματισμό του, παράγοντας έργο ουσίας από τις πρώτες ημέρες της θητείας του. Θα δούμε κάτι αντίστοιχο και από τον Παύλο Μαρινάκη; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές; Ποια θα είναι η πρώτη έστω και συμβολική κίνησή μετά την εκλογή;

Όπως προείπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί πρότυπο προέδρου ως προς τον προγραμματισμό του. Δεν έταξε πολλά πράγματα και υλοποιεί ακόμα περισσότερα. Η δική μου προτεραιότητα είναι να δημιουργήσω μία οργάνωση που θα εκφράζει όλους τους ΟΝΝΕΔίτες. Θέλω να εκφράσω μία ΟΝΝΕΔ, η οποία θα έχει πολιτική ταυτότητα, θα είναι μπροστά από τις κεντρικές εξελίξεις και θα μπορεί να σταθεί στο πλευρό όλων των νέων ανθρώπων και κυρίως εκείνων που προσπαθούν να χτίσουν κάτι καλύτερο στην πατρίδα μας, αλλά και όσων αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Δεν στοχεύω να κάνω συμβολικές κινήσεις. Θέλω να προχωράω σε επιλογές με ουσία και νόημα και όχι για το θεαθήναι.

Η ΟΝΝΕΔ της επόμενης ημέρας θα παίρνει επίσημη θέση σε θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε αφορούν τη νεολαία είτε όχι; Είσαι διατεθειμένος να ασκήσεις κριτική ή και να συγκρουστείς με την κυβέρνηση;

Η ΟΝΝΕΔ έχει τις σωστές βάσεις ώστε να μπορεί να εκφράζει πολιτικό λόγο. Ήδη την τελευταία τριετία έχει γίνει μια οργάνωση παρεμβατική, με άποψη στα πολιτικά τεκταινόμενα. Έχει δημοσιεύσει πολλές ανακοινώσεις, με τις οποίες έχει καταγγείλει πολλά από τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης. Συνεπώς, στόχος μας είναι η ΟΝΝΕΔ να εξακολουθεί να παίρνει θέσεις σε φλέγοντα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ΟΝΝΕΔ που θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το κόμμα και θα μπορεί να προτείνει καινοτόμες ιδέες και μεταρρυθμίσεις που έχουμε ανάγκη ως χώρα. Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη συμβολή μας στο πρόγραμμά της, όπως φάνηκε και από την υιοθέτηση των προτάσεων της καμπάνιας μας με τίτλο «Αύριο» και περιμένει από εμάς να συμβάλουμε ενεργά. Συνεπώς δεν επιδιώκω να συγκρουστώ με την κυβέρνηση, επιθυμώ όμως να βοηθήσω όπου χρειάζεται και στο πλαίσιο αυτό να υποδεικνύω όσες βελτιώσεις μπορούμε να εντάξουμε στην πολιτική της.

Στην Πάτρα έχεις μεγαλώσει και στην Κομοτηνή πέρασες τα φοιτητικά σου χρόνια. Οι δύο πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Ποια είναι η δική σου θέση; Θεωρείς σωστή την απόφαση της Υπουργού;

Κρίνοντας από την επαγγελματική μου εμπειρία και βλέποντας καθημερινά την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, θα συμφωνήσω απόλυτα με την απόφαση της Υπουργού. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από την ίδρυση μίας τέταρτης Νομικής Σχολής. Το επάγγελμά μας δεν χρειάζεται άλλους άνεργους δικηγόρους. Και η ίδρυση μιας τέταρτης νομικής σχολής δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως χρειάζεται κεντρική πολιτική που θα αναβαθμίσει το κύρος του και θα αποκαταστήσει επαγγελματικά και μισθολογικά χιλιάδες συναδέλφους μας που έχουν επενδύσει χρόνο και χρήματα για να τελειώσουν μια τόσο απαιτητική σχολή.

Κλείνοντας. Δύο λόγια ακούγοντας τη λέξη «Πάτρα» αλλά και ένα μήνυμα προς τους νέους που μας διαβάζουν.

Η Πάτρα είναι μια πόλη που βρίσκεται πάντα στην καρδιά μου. Από εκεί ξεκίνησα και της οφείλω πολλά για ό,τι έχω κατορθώσει μέχρι αυτό το σημείο της ζωής μου. Γι αυτό και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα τεκταινόμενα της Πάτρας και πάντα θα ενδιαφέρομαι για την ανάπτυξη αυτής της σπουδαίας πόλης που έχει προσφέρει πολλά στην οικονομική και εκπαιδευτική καλλιέργεια της πατρίδας μας. Το μόνο μήνυμα που θέλω να περάσω στους νέους αναγνώστες μας είναι να μην παρατάνε ποτέ τους στόχους τους. Να μη φοβούνται τη δουλειά, αλλά να κυνηγάνε τα όνειρά τους και να μην απογοητεύονται από τις δυσκολίες. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι πάντα δύσκολος, αλλά η ηθική ικανοποίηση που παίρνεις όταν κατακτάς τους στόχους σου είναι ανεκτίμητη.

Leave a Reply