Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»
Οι σημερινοί 30άρηδες και 40άρηδες -πάνω κάτω-, οι άνθρωποι της γενιάς μου, έμαθαν να ζούμε και να δουλεύουμε μόνο μέσα σε περιόδους κρίσης. Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς σχεδόν αποδέχτηκαν ότι «δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη» και ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ δικό τους σπίτι. Συνήθισαν να νιώθουν τυχεροί όταν έβρισκαν δουλειά και να «πανηγυρίζουν» αν ο μισθός τους ξεπερνούσε τον βασικό. «Έμαθαν» να πληρώνουν διπλές και τριπλές ασφαλιστικές εισφορές και να μην είναι ούτε ασφαλείς, ούτε ασφαλισμένοι. Αυτά ήταν τα μεγαλύτερα προβλήματα μιας γενιάς που «πλήρωσε» λογικές «πλειοδοσίας» και μαξιμαλισμού βγαλμένες από τη δεκαετία του ’80.
Η γενιά αυτή βλέπει σταδιακά την κατάσταση να αλλάζει, γιατί για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπει μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό να ακουμπά τα μεγάλα προβλήματα της στέγασης, της ασφάλισης, της απασχόλησης και της φορολογίας με σχέδιο, ειλικρίνεια και αποτέλεσμα.
Για τη στέγαση, το σχέδιο «Σπίτι μου» με τέσσερις δράσεις θα δώσει ανάσα στους νέους 25- 39 ετών, λειτουργώντας ως αντίβαρο στα ακριβά ενοίκια και τις υψηλές τιμές ακινήτων. Πώς; Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια συγχρηματοδοτούνται κατά ¾ από το κράτος και έτσι 10.000 νέοι θα μπορέσουν να φτιάξουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση δανείου πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το ενοίκιο που θα πλήρωναν για ένα διαμέρισμα.
Δεύτερον, δημιουργείται το μέτρο της «Κοινωνικής Αντιπαροχής», της αξιοποίησης, δηλαδή, αδρανών ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία θα διατεθούν ως σύγχρονες κατοικίες με μικρό μίσθωμα, σε 2.500 δικαιούχους 18 έως 39 ετών, ενώ με την ενοικίαση κατοικιών από το κράτος ευάλωτοι νέοι θα μπορούν να φιλοξενούνται για τρία χρόνια και τέλος, ιδιοκτήτες κενών ή κλειστών διαμερισμάτων θα επιδοτούνται έως 10.000 ευρώ ώστε αυτά να ανακαινιστούν και να διατίθενται, με ευνοϊκό ενοίκιο.
Στο κομμάτι της ασφάλισης ήδη οι εισφορές μειώθηκαν και πρόκειται να μειωθούν ξανά από 1.1.2023, οι εργοδοτικές μειώθηκαν κατά 3% και καταργήθηκε οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ο ατομικός κουμπαράς, δίνει τη δυνατότητα στους νέους να μπορέσουν να έχουν τον έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης, των εισφορών τους και να ξέρουν που αυτές επενδύονται. Θα πάρουν σύνταξη και θα πάρουν τη σύνταξη την οποία πλήρωσαν.
Στον τομέα της απασχόλησης, 250.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί χάρη στις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία -μειωμένη πια κατά 6%- βρίσκεται σε χαμηλό δωδεκαετίας, ενώ ο εκσυγχρονισμός της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για την απασχόληση και την κατάρτιση όσων αναζητούν εργασία.
Πάνω από 50 φόροι μειώθηκαν, πολλοί από τους οποίους οριζόντια για όλους τους πολίτες κι εγώ ως ελεύθερος επαγγελματίας, όπως και πολλοί ακόμα, αυτή τη μείωση την έχω δει στη φορολογική μου δήλωση, όχι απλώς σε εξαγγελίες.
Η πιο μορφωμένη και η πιο καταρτισμένη γενιά είχε φτάσει στο σημείο να μην περιμένει τίποτα από τη χώρα που τη μόρφωσε και την κατήρτισε. Αυτή ήταν η πιο οδυνηρή συνέπεια της κρίσης. Έχουμε όμως την ευκαιρία αυτό να το αλλάξουμε με σοβαρές πολιτικές. Αν η Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίσει αυτές τις πολιτικές, οι οποίες πλέον εφαρμόζονται για μια τουλάχιστον τετραετία, ακόμα τότε η μεγάλη «αποτυχία» των κρίσεων θα γίνει κινητήριος δύναμη των επιτυχιών της επόμενης δεκαετίας.