Skip to main content
Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο lesvospen.gr: “Τα νησιά μας δεν θα επιβαρύνονται από δω και πέρα με μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών”

By 6 Μαρτίου 20215 Οκτωβρίου, 2021No Comments
  1. Κύριε Μαρινάκη, ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο είναι το ζήτημα του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Υπήρχαν παρατυπίες στην εφαρμογή του νόμου; Έχει δίκιο ο Κουφοντίνας; Και αν ναι η Κυβέρνηση τι σκοπεύει να κάνει;

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι ένας αμετανόητος δολοφόνος που απόλαυσε ιδιαίτερα προνόμια και μεταχείριση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που τα προνόμια αυτά σταμάτησαν και ο νόμος δεν φωτογραφίζει πλέον ευνοϊκές διατάξεις υπέρ του, ο δολοφόνος της 17Ν επιχειρεί να εκβιάσει την πολιτεία. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει όλα τα νόμιμα μέσα στα χέρια του για να κάνει το αίτημά του προς τα αρμόδια όργανα κι όμως για ακόμα μια φορά όπως σε ολόκληρη τη ζωή του αγνοεί και αποστρέφεται τους θεσμούς του κράτους δικαίου, προσπαθεί να καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας. Σε αντίθεση με όλα αυτά το κράτος τον αντιμετωπίζει ισότιμα και ισόνομα με κάθε άλλο πολίτη παρέχοντάς του περίθαλψη όπως ακριβώς χρήζει η κατάστασή του. Η ζωή του όμως βρίσκεται στα χέρια του και ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ίδιος. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, ούτε και να γίνει έρμαιο στα χέρια ενός δολοφόνου. Η Δημοκρατία μας δεν εκδικείται κανέναν, ούτε όμως εκβιάζεται από κανένα.

  1. Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας δείχνει πως πηγαίνει καλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όμως τα κρούσματα δεν πτοούνται. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα αφού τα προηγούμενα δεν απέδωσαν. Είναι κρίσιμες μόνο οι δύο επόμενες εβδομάδες ή θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμα;

Ένα χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας η Ελλάδα έχει κατορθώσει χάρη στις έγκαιρες αποφάσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πολύτιμη συμβολή των ειδικών αλλά και τις θυσίες και τις προσπάθειες των πολιτών να παραμένει σε σταθερά χαμηλά επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Είναι απόλυτα λογικό μετά από τόσους μήνες φόβου και κοινωνικής αποστασιοποίησης να έχουμε όλοι κουραστεί. Δυστυχώς όμως είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να απαλλαγούμε οριστικά χωρίς άλλες απώλειες από την πανδημία. Ο εμβολιασμός χάρη στο ψηφιακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και έχουμε ήδη ξεπεράσει το 1.000.000 εμβολιασμούς. Πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια προσήλωση που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να μην γκρεμίσουμε όσα με κόπο και θυσίες χτίσαμε, ένα βήμα πριν τη γραμμή του τερματισμού.

  1. Είστε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ εδώ και 1,5 χρόνο και έχουμε δει από τη νεολαία σας μεγάλα βήματα και καινοτόμες προτάσεις. Ποια από αυτά ξεχωρίζετε και για ποιο λόγο;

Όταν ξεκίνησε για μένα αυτή η πορεία, έδωσα μια υπόσχεση. Ότι η ΟΝΝΕΔ θα είναι μια νεολαία παρεμβατική, χρήσιμη για τους νέους και ανοιχτή σε όλους. Και μέχρι στιγμής ο στόχος μας αυτός έχει επιτευχθεί, παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία. Έχουμε βρεθεί σε όλες τις γωνιές της χώρας, όσο μας επέτρεψαν τα υγειονομικά μέτρα και οι οδηγίες των ειδικών, μιλώντας με νέους από όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Διαμορφώσαμε μια συνολική πρόταση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα από την καμπάνια μας «Το σχολείο που θες» και είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι πολλές από τις προτάσεις μας πήραν σάρκα και οστά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, όπως άλλωστε και πολλές προτάσεις μας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάγιες προτάσεις μας όπως η κατάργηση του ασύλου ανομίας, η φύλαξη και ο έλεγχος εισόδου στα Πανεπιστήμια έγιναν νόμοι του κράτους χάρη στη γενναία μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πραγματοποιήσαμε έναν ευρύ κύκλο τηλεδιασκέψεων τόσο ενημερωτικών όπως τα ΟΝΝΕΔ Talks με κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, όσο και επιμορφωτικών στο πλαίσιο της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ με καταρτισμένους εισηγητές για θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Αφιερώσαμε επίσης, μια ολόκληρη εβδομάδα για την ευαισθητοποίηση των νέων για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσφατα μάλιστα, συζητήσαμε με εκατοντάδες νέους αυτοδιοικητικούς από ολόκληρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη των ΟΤΑ και το νέο εκλογικό νόμο.

Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως είναι η προσφορά της ΟΝΝΕΔ, η εθελοντική της δράση και το μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα σ’ αυτούς τους 18 μήνες έχουμε καταφέρει να βοηθήσουμε οργανώσεις και συλλόγους όπως η ΦΛΟΓΑ, η Κιβωτός του Κόσμου, το Κάνε- μια- Ευχή Ελλάδος αλλά και με τον τηλεμαραθώνιο «Μαζί  από απόσταση» καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 17.000 ευρώ για τη στήριξη φορέων που συνδράμουν καθημερινά άστεγους συμπολίτες μας.

  1. Τι να περιμένουμε λοιπόν από δω και πέρα;

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουμε την έναρξη μιας καμπάνιας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που θα περιλαμβάνει συναντήσεις και επαφές με νέους που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για την προβολή της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821. Στην ατζέντα μας ακόμα υπάρχει η σκέψη για την ανάπτυξη μιας θεματικής αναφορικά με τους νέους γονείς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες οικογένειες στη χώρα μας η οποία θα καταλήξει σε μια πρόταση προς τους αρμόδιους Υπουργούς καθώς το θέμα των κινήτρων προς τις νέες οικογένειες, η υπογεννητικότητα είναι θέματα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία.

  1. Είδαμε πως υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο κίνημα #metoo, η Κυβέρνηση έλαβε κάποιες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των θυμάτων. Ποια είναι η δική σας άποψη και ως νομικού; Τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα;

Τον τελευταίο καιρό είδαμε ανθρώπους με μεγάλη γενναιότητα να σηκώνουν το πέπλο της σιωπής και να μιλούν για ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος τους ή σε βάρος τρίτων. Το ζήτημα της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από το κράτος δικαίου, να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και μέσα από ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στα θύματα να μιλήσουν για όσα τους συνέβησαν. Στο πλαίσιο αυτό, εγώ ο ίδιος επισκέφθηκα τον Υπουργό Δικαιοσύνης και του κατέθεσα μια πρόταση που δημιουργήσαμε η οποία επιγραμματικά αφορά την αυστηροποίηση των απειλούμενων πλαισίων ποινών που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για ασελγείς πράξεις κατά ανηλίκων, αλλά και την προσθήκη στον Ποινικό Κώδικα μιας επιπλέον επιβαρυντικής περίστασης σε ό,τι αφορά το έγκλημα του βιασμού, η οποία θα αναφέρει πως όταν το θύμα είναι ανήλικο, θα επιβάλλεται στο δράστη ισόβια κάθειρξη και τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης και προστασίας των θυμάτων ώστε να διευκολύνεται η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων ανακριτικών υπαλλήλων, αλλά και εξειδικευμένων ψυχολόγων/ψυχιάτρων. Ήταν λοιπόν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας, να δούμε αυτές μας τις προτάσεις να υιοθετούνται από τον Υπουργό και να προχωρούν προς την υλοποίησή τους

  1. Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τους νέους της Λέσβου είναι το μεταναστευτικό. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναγκαστεί πολλοί νέοι να φύγουν εξαετίας των προβλημάτων που έχει επιφέρει το μεταναστευτικό. Θεωρείται ότι η Κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει κάποια βήματα για τη διαχείρισή του; Παράλληλα, θα μπορούσε η Κυβέρνηση να πριμοδοτήσει νέους και νέες που μένουν στα νησιά Λέσβο-Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο με την προοπτική και να μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους, αλλά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αγορά εργασίας;

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της δεσμεύτηκε πως θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό- μεταναστευτικό στη ρίζα του και μάλιστα αντιμετώπισε αποτελεσματικά μια εκτεταμένη κρίση στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Τα νησιά μας δεν θα επιβαρύνονται από δω και πέρα με μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, οι ροές άλλωστε έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 90%, αλλά ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε κάποιες δομές προκειμένου να μπορούμε να υλοποιήσουμε την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί ορισμένα ειδικά καθεστώτα όπως η ρύθμιση για το ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται, για πολλά από τα οποία έχει τεθεί και η πρόταση για τη μονιμοποίησή τους. Σε έναν εκτεταμένο διάλογο βασισμένο στην εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών φορέων έχουν δρομολογηθεί και μέτρα για την ενίσχυση των νησιών ενόψει της τουριστικής περιόδου προκειμένου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

 

O Παύλος Μαρινάκης είναι 32 ετών, έχει γεννηθεί στην Πάτρα και σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μετά το πέρας των σπουδών του, ασκεί τη δικηγορία εδώ και εννέα χρόνια στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του 2019 εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στο 12ο Τακτικό Συνέδριο της νεολαίας.

Leave a Reply