Skip to main content
Άρθρα

Ο νόμος και η αλήθεια

By 25 Νοεμβρίου 202027 Νοεμβρίου, 2020No Comments

Άρθρο στο dikastiko.gr

Όταν η αλήθεια είναι δύσκολη και κοπιαστική, χρειάζεται προσπάθεια και θυσίες, τότε δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να δημιουργήσεις ένα αρεστό ψέμα το οποίο θα κερδίσει οπαδούς.

Η αλήθεια είναι ότι όλος ο κόσμος θρηνεί καθημερινά όλο και περισσότερους νεκρούς από μια πανδημία για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία. Η αλήθεια είναι πως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δίνει μάχη με το χρόνο ώστε να εντοπίσει την κατάλληλη θεραπεία. Και η αλήθεια, τέλος είναι ότι τα ενθαρρυντικά ευρήματα δείχνουν να πλησιάζουν, καθώς τα εμβόλια παίρνουν το δρόμο τους προς την μαζική παραγωγή.

Μέσα στον τελευταίο μήνα ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα μας έχει ξεπεράσει τους 1200. Καθημερινά θυσιάζουμε την προσωπική μας ελευθερία, περιορίζουμε τις μετακινήσεις και τις επαφές μας στο ελάχιστο, μάθαμε να εργαζόμαστε και να παρακολουθούμε μαθήματα από απόσταση, ζούμε σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε με έκπληξη μία ετερόκλητη μάζα ανθρώπων όχι μόνο να αναπαράγει fake news, αλλά το κυριότερο να αμφισβητεί την επιστημονική σκέψη και πρακτική. Μετά τη Νιγηρία, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αρνητών του κορoνοϊού.

Η άρνηση και η ανυποταγή κυμαίνεται από την αποστροφή σε οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού και πρόληψης και φτάνει μέχρι την ολική άρνηση ύπαρξης της πανδημίας. Πρόσφατα μάλιστα είδαμε ένα βίντεο πλήρως επαγγελματικό και προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια να γίνεται viral μεταξύ των απανταχού αρνητών. Παράλληλα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν διάφορες συναθροίσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, οι οποίες παραβιάζουν μέρος ή το σύνολο των μέτρων.

Οι εν λόγω συμπεριφορές εκτός από προδήλως ανήθικες και παράλογες είναι και ποινικά κολάσιμες όταν εκφεύγουν των ορίων της απλής κριτικής. Η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τρόπους αντιμετώπισης των fake news, με σκοπό να προστατέψει την υγεία των πολιτών της, πράγμα που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε οργανωμένο κοινωνικό σύνολο.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες παραβάσεων. Από τη μία οι παραβάσεις των μέτρων πρόληψης του ιού, και από την άλλη η εκ προθέσεως προβολή ψευδών ειδήσεων. Αντίστοιχα υπάρχουν και δύο κατηγορίες ποινών – διοικητικών ή ακόμα και ποινικών, που προβλέπονται για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία προβλέπεται: διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση, διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ για παράνομη διοργάνωση συναθροίσεων και ποινική δίωξη λόγω παράβασης του άρθρου 285 Π.Κ. («Παραβίαση μέτρων για πρόληψη Ασθενειών).

Η εκ προθέσεως προβολή ψευδών ειδήσεων, τιμωρείται μόνο από τον Ποινικό Κώδικα και μάλιστα με δύο διαφορετικά άρθρα που (μπορεί να) συρρέουν. Εν προκειμένω έχουμε το άρθρο 191 Π.Κ. («Διασπορά Ψευδών Ειδήσεων») όπου τιμωρούνται όσοι δημόσια ή μέσω διαδικτύου διαδίδουν fake news, όπως και το άρθρο 183 Π.Κ. όπου μιλάει για «Διέγερση σε ανυπακοή», δηλαδή για διέγερση σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγών.

Ο νόμος κατατείνει με την επιβολή προστίμων και ποινών όχι μόνο στην τιμωρία επικίνδυνης για τη δημόσια υγείας συμπεριφοράς και την διασπορά ψευδών ειδήσεων αλλά κυρίως στην προληπτική αποτροπή αυτών των συμπεριφορών και τον παραδειγματισμό των πολιτών.

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε είναι χρέος όλων μας, ιδίως όσων κατέχουν οποιαδήποτε επιστημονική ιδιότητα ή πολιτικό αξίωμα, να τηρούμε τα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικοί, όχι υπό τον φόβο του νόμου, αλλά προτάσσοντας το ατομικό και συλλογικό συμφέρον μας προς την προάσπιση του υπέρτατου δικαιώματος της υγείας. Και, σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, η Πολιτεία έχει τα μέσα και τους μηχανισμούς να τιμωρεί όσους δεν συμμορφώνονται.

Leave a Reply